Atnaujintas 2009 m. kovo 20 d.
Nr. 23
(1715)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kolekcininkas ir antikvaras

Bronius VERTELKA

Vidmantas Kazlauskas
prie senovinių daiktų

Maženiuose gyvenantis Vidmantas Kazlauskas ne tik užsiima verslu, yra bendruomenės pirmininkas, bet ir randa laiko savo pomėgiams. Kolekcionavimu Vidmantas susidomėjo būdamas septintoje klasėje. Tuo metu  pašto ženklų komplektas (20 vnt.) filatelijos parduotuvėje kainuodavo 10-15 kapeikų. Buvo madinga ir jais keistis. Jeigu pradžioje Vidmantas rinko visus ženklus iš eilės, tai paskui ėmė juos rūšiuoti pagal  šalis. Žinoma, didžiausia surinkta kolekcija atspindėjo Sovietų Sąjungą.

Lygiai prieš 30 metų atvėrusį Panevėžio kolekcininkų klubo duris Vidmantą sudomino ir žyminiai ženklai. Pavyzdžiui, norėjai įvažiuoti į Palangą, turėjai gauti  leidimą su jame atspausta kaina. Žyminius ženklus leido ir kitos šalys. Vokietijoje, pokario pabėgėlių stovyklose, irgi buvo tokie ženklai, bet  jų, skirtingai nuo pašto, negalėjo klijuoti ant vokų. O ženklo su Lietuvos ir Latvijos dainų švente ieškojo net trejus metus. Žinojo, kas tokį turi, bet už jį daug užsiprašė. Ne vieną kartą vyko pas Latvijos kolekcininkus į Rygą. Sykį ten ir neaplenkė laimė: nusipirko ženklą gerokai pigiau.

V. Kazlauskas yra surinkęs didžiausią Lietuvoje, kaip pats mano, ženkliukų apie Panevėžį  kolekciją. Juos rinko 15 metų. Turi gausybę prisegamų ženklelių su Lietuvos vėliava. Beje, V. Kazlauskas jau antrus metus vadovauja Panevėžio kolekcininkų klubui.

Turtingas eksponatais sportui skirta kampelis. Pats Vidmantas nuo mažens domisi sportu, yra aistringas futbolininkas bei sporto klubo  „Stop“ savininkas. Sulaukęs 54 metų nesirengia nusileisti jaunimui, mėgsta pagainioti kamuolį. Vidmanto treniruojama Maženių futbolo komanda buvo užėmusi trečią vietą Panevėžio apskrityje.

V. Kazlauskas mano, kad iš to, ką  jau yra sukaupęs, gal būtų įmanoma net pragyventi. Bet to būtų per maža veiklos trokštančiam  vyrui. Vidmantas įgijo didelę patirtį kaip verslininkas. Jo privačioje parduotuvėje apsiperka ne tik Maženių, bet ir aplinkinių kaimų gyventojai. Sugeba žmogus suktis versle. Jeigu užsiprašo to, ko neranda parduotuvėje, tai tokį pageidavimą jis skuba išpildyti.

Kitas Vidmanto pomėgis – senienų kolekcionavimas. Laiku susigriebė tai daryti, užtat turi kuo nustebinti. Senų daiktų kolekcijoje – spintelė, puošta bambuku, pagaminta 1899-aisiais. Maždaug tiek pat metų ir metaliniam virduliui. Smetonos laikų pieno separatorius ir 1880 metų gamybos svarstyklės, 3,7 kg sverianti 1903 metų spyna, naudota  prirakinti laiveliams. Šalia – miniatiūrinė spynelė, pagaminta JAV.

Vidmantas turi surinkęs vertingą namų apyvokos, kaimo amatams reikalingų daiktų kolekciją. Kolekcijoms ir antikvariniams daiktams saugoti Vidmantas nepagailėjo gerų patalpų, jose palaiko vienodą temperatūrą, kad eksponatai nepelytų.

Maženiai ateityje gali turėti ir savo muziejų. V. Kazlauskas įsigijo netoli savo namų stovintį  apleistą pastatą – tačiau buvusios kaimo parduotuvės atgaivinimui reikia nemažų investicijų.

Maženiai, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija