Atnaujintas 2009 m. kovo 27 d.
Nr. 25
(1717)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Princas pamilo princą…

„Gender Loops“ slibinas Lietuvos vaikų darželiuose

Tai ne vienas iš tų skandalų, kurie vienas po kito drebina Lietuvą, ne viena iš sensacijų, kuriomis žiniasklaida maitina visuomenę. Jis kelia didelį nerimą, nes tarsi voratinklis bando apraizgyti mūsų šeimas, vaikus, netgi pačius mažiausius – darželių auklėtinius. Pasirodo, vaikų darželiuose buvo ketinta pradėti diegti kelių Europos Sąjungos valstybių propaguojamą „Gender Loops“ projekto programą, skirtą ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. Suprantama, šiose įstaigose vaikams suvokiamu ir priimtinu būdu turėtų būti aiškinami lyčių skirtumai ir mokoma pagarbos kitai lyčiai. Bet štai mūsų šalies darželių auklėtojoms jau išplatinta 108 puslapių „Projekto „Gender Loops“ programos – idėjos, metodai ir klausimai pedagogų ugdymui“ ir 45 puslapių „Priemonių rinkinys lyčių lygybės, sąmoningumo stiprinimui ikimokyklinio ugdymo įstaigose“. Programoje siūloma vaikams nagrinėti pasaką, kurioje du princai įsimyli vienas kitą, susituokia ir tampa „šeima“, Karaliumi ir Karaliumi. Toks  požiūris esą padidina supratimą apie seksualinės įvairovės svarbą žmonėms ir visuomenei. Vaikučių auklėtojoms, pedagogams siūloma skaityti paveiksliukais iliustruotą knygelę „Karalius ir Karalius“. O kitoje pasakoje teigiama, kad vaikų pamėgtoji Raudonkepuraitė yra visai ne mergaitė, o berniukas. Maža to, auklėtojos skatinamos leisti berniukams segėti sijonėlius, o mergaitėms mūvėti berniukiškas kelnes. Tokiais būdais vadinamosios seksualinės įvairovės samprata iš tikrųjų dangstoma homoseksualių santykių propaganda. Projekto rengėjai dargi atvirai siūlo peržiūrėti ir sunaikinti visą vaikų literatūrą, kurioje vaizduojama vyro ir moters šeima, dviejų lyčių santykiai. Tokia propaganda kelia grėsmę mūsų jaunajai kartai, pagrindinei visuomenės daliai – šeimai. Jau, regis, į mūsų šalį iš užsienio ir taip plūste plūsta žalingi įpročiai, moralinis palaidumas, dvasinis purvas, o dabar kėsinamasi į kiekvienos tautos pagrindą – šeimą. Jau žinoma, kad vien Vilniuje pagal šią programą apmokyta apie 300 darželių darbuotojų, tokie mokymai vyko Kaune, Klaipėdoje ir Marijampolėje.

Tai sukėlė nerimą ir didelį rūpestį tėvams, šeimas ginančioms visuomeninėms organizacijoms. Štai Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) pirmininkas pasipiktinęs sako, kad mažamečius tvirkinanti programa žaloja vaikus nuo mažumės, ardo šeimos sampratą, todėl ji turi būti nedelsiant sustabdyta. „Man baisu, kad prisidengiant lyčių lygybe mažyliams bandoma įdiegti, kad tarp vyrų ir moterų nėra jokių skirtumų, o raginimas sunaikinti dorinę vaikų literatūrą yra nusikaltimas“, – sako asociacijos vadovas ir tęsia, kad „Gender Loops“ nėra šiaip paprasta programa, o gudriai parengta homoseksualizmo propagandos sistema. Šios studijos tikslas – mažiausius mūsų piliečius orientuoti į homoseksualumą. Tokiu būdu Lietuvos visuomenę norima griauti nuo jos pamatų. Šeimos gynimo centro (ŠGC) vadovas Justas Subačius samprotauja, kad jeigu ši programa būtų uoliai įgyvendinama po kurio laiko iš Lietuvos nieko neliktų…

Šiaulių universitete įvyko Lietuvos šeimos centrų konferencija, kurioje dalyvavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Psichiatrai Gintautas Vaitoška, Algirdas Petronis ir kiti prelegentai kalbėjo apie šeimos tvirtybę, padorumą, vyrišką orumą, kitas dvasines vertybes, kurių nėra brukamoje programoje.

„Bažnyčia nebuvo išgirsta“…

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai išplatino pareiškimą, kuriuo pasmerkė „Gender Loops“ programos taikymą Lietuvos ikimokyklinėse įstaigose. Jame sakoma, kad susirūpinimą kelia pasakos apie dviejų princų meilę bei santuoką nagrinėjimas vaikų darželiuose. „Manome, kad tokių pavyzdžių demonstravimas tuo metu, kai vystosi vaiko pažintiniai gebėjimai, grubiai iškreipia tradicinės šeimos ir santuokos sampratą. Diegiant netradicinės seksualinės orientacijos sampratą, šiurkščiai pažeidžiamos vaikų ir tėvų teisės“, – sakoma pareiškime ir raginama šią veiklą uždrausti.

VDU Teologijos fakulteto profesorius kunigas Andrius Narbekovas su nerimu kalba, kad buvo siekta, jog mūsų mokyklose lytinio švietimo pamokas vestų net kartu gyvenantys vienos lyties asmenys. Esą būtina demonstruoti ir alternatyvą. Vaikams, girdi, negalima kalbėti apie mamą su tėčiu. Tad tai, kas su „Gender Loops“ stumiama į vaikų darželius, ketinta dėstyti ir pradinių klasių mokiniams. „Pagrindiniu smuiku Lietuvoje, manau, groja buvusi Seimo narė žinoma veikėja Marija Aušrinė Pavilionienė“, – sakė kunigas. (Buvusi parlamentarė, susirūpinusi Lietuvos vaikų ateitimi, jau spėjo apkaltinti  visuomenines organizacijas „homofobiška isterija“.) Seimo nariai Juozas Olekas, Vida Marija Èigriejienė, Birutė Vėsaitė talkina arba talkino Šeimos planavimo ir socialinės sveikatos asociacijai, kuri siekė ne ruošti jaunus žmones tėvystei ir motinystei, pasirūpinti tinkamu lytiniu švietimu, o kitų tikslų. (Tiesa, J. Olekas savo viešame pareiškime paneigė dalyvavęs darželinukų amoralaus auklėjimo programoje.) Šis pavojingas visuomenei judėjimas veikė labai agresyviai, o dabar užklupti jo aktyvistai pritilo. „Kai apie tai kalbėdavo Bažnyčia, mūsų buvo stengiamasi negirdėti“…– sakė kunigas.

Pasirodo, vaikų ugdymo programos privalo būti derinamos su tėvais, pirmaisiais jų ugdytojais. Jeigu tėvams šioji iškrypėliškoji programa būtų nepriimtina, darželių auklėtojai neturėtų galimybių ją taikyti. Todėl imamasi kitos politikos – einama per Švietimo ir mokslo ministeriją, kad toks mokymas būtų įteisintas ir padarytas privalomu. Šis kelias sunkesnis, todėl į vaikų darželius pradėta eiti paprasčiau. „Prisimenu pedagogus, kurie puikiai išmano vaiko raidos psichologiją, žino visus vaiko vystymosi etapus, tad puikiai suvokia, ką įkala į tas mažas galveles“, – sakė kun. A. Narbekovas. Profesoriaus įsitikinimu, mūsų švietėjai, pedagogai privalo kuo skubiau atsiprašyti už tai, ką padarė, ir netraumuoti vaikų.

Švietimo ir mokslo ministerija išplatino pranešimą, kad ministro Gintaro Steponavičiaus įsakymu sudaryta grupė tirs „galimą „Gender Loops“ metodikų įgyvendinimą ikimokyklinėse įstaigose“. Joje dalyvaus šios ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Kauno apskrities švietimo priežiūros tarnybos atstovai. Jie turės lankytis vaikų darželiuose, aiškintis, kokia ugdomoji veikla pagal „Gender Loops“ metodikas buvo organizuota. Tačiau čia pat ministras leidžia suprasti, kad homoseksualizmo propagavimas vaikų darželiuose gali būti neuždraustas, nes „knygas, kaip bet ir kurias kitas priemones, auklėtojai gali pasirinkti savo iniciatyva“. Tiesa, tai reikia derinti ir su tėvais. Neaišku, kam tada reikalingas švietimo ir mokslo ministras, jei pedagogai gali mokyti vaikus to, ką užsimano… Taip pat neaiški ir Seimo, Vyriausybės, Prezidento, Valstybės saugumo departamento pozicija šiuo klausimu. Visos šios institucijos apsiriboja aptakiomis frazėmis. Nežinia, ar jei paaiškės rimti pedagogikos ir doros pažeidimai, bus surasti kaltieji ir nubausti. Ko gero, kaip paprastai kaltų nebus ir bus apsiribota tik kolegišku pagrasinimu piršteliu ar patapšnojimu per petį…

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija