Atnaujintas 2009 m. balandžio 3 d.
Nr. 27
(1719)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šventojo Tėvo patarimai parapijos bendruomenei

Mindaugas BUIKA

Šventojo Tėvo apsilankymas
Romos Šv. Jėzaus Veido parapijoje

Laukiant dieviškojo gerumo saulės

Neseniai sugrįžęs iš įtemptos kelionės po Afriką popiežius Benediktas XVI išskubėjo pas savo diecezijos tikinčiuosius. Praėjusį sekmadienį, kuris Romoje buvo ypač lietingas, Šventasis Tėvas apsilankė vakariniame miesto pakraštyje esančioje Šventojo Jėzaus Veido parapijoje, kuriai priklauso daug sunkiai besiverčiančių migrantų.

Liūtyje prie bažnyčios jo laukusiems žmonėms Benediktas XVI sakė, kad nors dabar saulė yra pasislėpusi už tirštų debesų, kiekvienas žino, kad ji yra. Taip pat ir su Dievu, nors tiesiogiai ir nematomas, bet „mes žinome, kad Jis egzistuoja, yra arti mūsų, mus lydi ir padeda sunkumuose“, – aiškino Šventasis Tėvas. Jis kvietė visus su pasitikėjimu laukti Velykų, „žinant, kad kentėjimai bei sunkumai yra mūsų gyvenimo dalis, tačiau niekada nepamirštant, kad už jų, kaip už debesų, visada yra dieviškojo gerumo saulė“.

Parapijos bažnyčioje aukotų šv. Mišių homilijoje popiežius Benediktas XVI drąsino tikinčiuosius dabartinės ekonominės ir socialinės krizės akivaizdoje padėti vienas kitam, tarnauti savo artimui, išsaugant pasitikėjimą Dievu. Jis priminė kunigą šv. Maksimilijaną Kolbę, kuris Aušvico nacių lageryje paaukojo savo gyvybę, kad išgelbėtų kitą pasmerktą kalinį. (1982 metais įkurta parapija iš pradžių buvo vadinama šv. Maksimilijano Kolbės vardu ir tik 2001-aisiais buvo dedikuota Šventajam Jėzaus Veidui.)

Klebonas neturi būti „solistas“

Šventasis Tėvas pagyrė parapijoje aktyviai veikiančias „Caritas“, Šv. Egidijaus bendruomenės ir kitas socialines organizacijas, kurios „kiek įmanydamos padeda vargingiausiems ir labiausiai stokojantiems“ žmonėms. Jis pabrėžė, kad parapijoje yra labai svarbi bendruomeniškumo pajauta tiek socialiniuose darbuose, tiek ir evangelizacijoje. Dabar, kai yra daug žmonių negebančių ar nenorinčių pripažinti Dievo buvimo, „yra svarbu, kad ganytojas (parapijos klebonas) nebūtų „solistas“, bet jį suptų tikintieji, kurie kartu su juo būtų Dievo Žodžio sėklos nešėjai, padėtų jai sudygti ir auginti vaisių“, – aiškino popiežius Benediktas XVI komentuodamas sekmadienio skaitinių Evangelijos pasakojimą. (Jėzus savo būsimą kentėjimą ir mirtį prilygino grūdui, kuris dirvoje sudygęs apmiršta ir duoda daug vaisių.)

Šiuo atžvilgiu labai svarbūs artimiausi ganytojo (ar tai būtų parapijos klebonas, ar pats Popiežius) padėjėjai ir patarėjai, nes jie gerai žino realią padėtį ir gali daug nuveikti, kad realizuotų jo sumanymus. „Taryba yra Šventosios Dvasios dovana ir klebonui – net dar labiau nei Popiežiui – reikia jos patarimo bei paramos priimant sprendimus. Todėl šios (parapijinės) tarybos taip pat yra Šventosios Dvasios veikimo ir Dvasios buvimo Bažnyčioje liudijimas“, – kalbėjo Šventasis Tėvas.

Kreipdamasis į jaunus žmones, jis kvietė juos geisti būti patrauktais Jėzaus, kaip Šv. Jono evangelijoje minimi graikai, kurie panoro pamatyti Išganytoją. (Plg. Jn 12, 21). „Žvelgdami į Jo Veidą tikėjimo akimis, klauskite Jo: „Jėzau, ko nori, kad aš daryčiau su Tavimi ir dėl Tavęs? Klausykite Jo, būkite vedami Jo Dvasios, priimkite planus, kuriuos Jis turi kiekvienam iš jūsų“, – sakė Popiežius.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija