Atnaujintas 2009 m. balandžio 24 d.
Nr. 32
(1724)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Žengti šv. Pranciškaus pėdomis

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI laimina savo
steigimo 800 metų jubiliejų mininčius
Pranciškonų ordino narius

Didžiausias evangelinio gyvenimo sąjūdis

Pranciškonų vienuolių ordino įkūrimo 800–ųjų metinių jubiliejaus kulminacija tapo vadinamosios „palapinių kapitulos“ dalyvių susitikimas su popiežiumi Benediktu XVI. Į užmiesčio apaštališkųjų rūmų Kastelgandolfe kieme balandžio 18 dieną vykusią audienciją susirinko apie 3 tūkstančiai įvairioms pranciškonų šeimos atšakoms ir bendruomenėms priklausantys broliai ir seserys iš 65 pasaulio šalių. Prieš tai jubiliejinės iškilmės vyko ordino įkūrėjo šv. Pranciškaus mieste Asyžiuje (šiaurės rytų Italija), kur jų dalyviai savo pirmtakų pavyzdžiu gyveno palapinėse. Dėl to ir visas renginys pavadintas „palapinių kapitula“.


Prisiminta pranciškono kardinolo teologinė veikla

Mindaugas BUIKA

Pranciškonas Umbertas Betis
už nuopelnus teologijai
2007 metais pakeltas kardinolu

Seni kontaktai su Popiežiumi

Popiežius Benediktas XVI išreiškė savo gilų liūdesį dėl italo pranciškono kardinolo Umberto Bečio, OFM, mirties, pabrėždamas žymaus teologo nuopelnus. Buvęs Popiežiškojo Laterano universiteto rektorius mirė balandžio 1 dieną Fiezolės Šv. Pranciškaus vienuolyne, netoli Florencijos, sulaukęs garbingo 87 metų amžiaus. Mažesniųjų brolių pranciškonų vienuolijos generaliniam vyresniajam tėvui Chozei Rodrygesui Karbaljui, OFM, pasiųstoje užuojautos telegramoje Šventasis Tėvas rašė: „su širdinga padėka Viešpačiui aš prisimenu velionio kardinolo uolią tarnystę, ypač jo, kaip žymaus teologinio eksperto veiklą Vatikano II Susirinkime, taip pat Tikėjimo mokslo kongregacijos ir Valstybės sekretoriato patarėjo bei Popiežiškojo Laterano universiteto rektoriaus“.


Pirmosios patriarcho Kirilo Velykos

Rusijos Stačiatikių Bažnyčios
patriarchas Kirilas per Velykų
liturgiją prie Maskvos Kristaus
Išganytojo katedros
Nuotrauka iš patriarchia.ru

Sekmadienį patriarchas Kirilas, kaip Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vadovas, aukojo keturių valandų Velykų liturgiją Kristaus Išganytojo katedroje Maskvoje. Užbaigdamas šv. Mišias jis pasveikino ne tik Rusijos, bet ir kitus pasaulio stačiatikius su Velykomis, o savo pamoksle paragino juos nebūti piktais, nesiskųsti išbandymais.

Per iškilmingas Mišias ištrauka iš Evangelijos buvo skaitoma aštuoniolika kalbų, siekiant pabrėžti krikščionių vienybę visame pasaulyje. Patriarchas pirmasis pradėjo skaityti graikų kalba, o po to ištraukos iš Šventojo Rašto buvo skaitomos lotynų, bažnytine slavų, šiuolaikinėmis Europos kalbomis bei kinų kalba. Anksčiau Evangelija per Velykų šv. Mišias buvo skaitoma tik keliomis kalbomis. Pamaldose dalyvavo Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, premjeras Vladimiras Putinas, Maskvos meras Jurijus Lužkovas, kiti valdžios atstovai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija