Atnaujintas 2009 m. balandžio 24 d.
Nr. 32
(1724)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Gavėnios metas ir studentija

Džiuljeta Kulvietienė

Kovo 12–15 dienomis Truskavoje (Kėdainių r.) vyko Kairos rekolekcijos studentams. Kauno akademinės sielovados grupei jas rengti padėjo Panevėžio vyskupijos jaunimo centras.

Žodis „Kairos“ reiškia „Dievo tikslui skirtas laikas“ arba trumpiau – „Dievo laikas“. Tai – vienas savaitgalis, kuris gali pakeisti gyvenimą. Apie tai liudija studentų, grįžusių  iš rekolekcijų, įspūdžiai.

Kairos rekolekcijose vyksta pokalbiai ir užsiėmimai, padedantys sukurti bendruomeniškumo pojūtį, paremtą atvirumu ir pasitikėjimu. Nepageidautina pasakoti, kaip viskas vyksta, kad kiekvienam tai būtų netikėta ir asmeninė patirtis. Dėl didelio studentų susidomėjimo Kairos rekolekcijos Truskavoje bus surengtos šiais mokslo metais dar kartą.

Kairos rekolekcijos išaugo iš „Krikščionių prabudimo“ programos, kurią 1965 metais Bruklino vyskupijoje  sukūrė grupė kunigų, vienuolių ir pasauliečių. Programa sparčiai populiarėjo ir plėtėsi. 1968 metais ji jau buvo paplitusi dvylikoje JAV valstijų. Vėliau ji buvo adaptuojama ir plėtojama Vatikano II Susirinkimo dvasioje. 1979 metais programai suteiktas „Kairos“ pavadinimas. Daug prie to prisidėjo Blakefieldo jėzuitų mokyklos kapelionas Darrellas Burnsas. Lietuvą ši praktika pasiekė per Vilniaus jėzuitų gimnazijos kapelioną Vytautą Sadauską.

Kovo 17 dieną Kauno akademinėms bendruomenėms surengtos Susitaikinimo pamaldos Šv. Gertrūdos bažnyčioje. Pamaldose dalyvavo Kauno universitetų ir aukštesniųjų mokyklų studentai, dėstytojai ir darbuotojai. Padėti atverti širdis ir prasmingai kartu pereiti Gavėnios dykumą sutiko Šv. Kryžiaus (Karmelitų) parapijos klebonas kun. Renaldas Šumbrauskis. Jis ragino įsiklausyti į sąžinės sąskaitos klausimus ir atpažinti savo žodžius bei darbus – pamatyti tiesą apie save. „Neleiskime, kad pasaulio rūpesčiai užgožtų mumyse norą daryti gera – kurti, siekti užsibrėžtų tikslų, tobulėti. Išdrįskime būti pasaulio druska ir pasaulio šviesa“, – sakė klebonas. Jam talkino KMU kapelionas kun. Ričardas Banys, VDU kapelionas kun. Simas Maksvytis,  KTU kapelionas kun. Kastytis Šulčius. Giedojo Švč. Sakramento (Studentų) koplyčios choras „Cantate–do“.   

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija