Atnaujintas 2009 m. balandžio 29 d.
Nr. 33
(1725)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Nenuilstantys Anykščių šviesuoliai

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Milda ir Vygandas Račkaičiai
savo namuose
Romualdo Rakausko nuotrauka

Milda su L. Didžiulienės-Žmonos
anūke Irena Didžiulyte-Jurevičiene
Asmeninio albumo nuotrauka

<...> Ne tik akimis ieškau ir ieškau tikrojo kelio. Įsiklausau į tylą, bene išgirsiu balsą, ištiesinantį vingius, nusakantį kryptį į Šviesos rūmą.

Tegu pateka trys saulės: viena – Tikėjimo, kita – Meilės, trečia – Vilties. Tegu pateka pro obelų žiedus, pro jievaro sąsparą. Tegu veria vartus žvaigždžių dieveriai.

Vygandas RAČKAITIS

Laikraščio „Kregždutė“ redaktoriai, žurnalistai, rašytojai, publicistai, Teresės Mikeliūnaitės kultūros premijos laureatai Milda Telksnytė ir Vygandas Račkaitis atšventė savo 70 metų jubiliejus. Vartydamas M. ir V. Račkaičių knygas, skaitydamas jų straipsnius bei kitų autorių rašinius apie juos negali nesistebėti šių žmonių darbštumu, gebėjimu visur suspėti. Milda ir Vygandas yra Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos leidžiamų knygų redaktoriai, straipsnių apie žymius anykštėnus bei svarbius Anykščių krašto įvykius rengėjai, literatų kūrybos vertintojai, patarėjai. Jie surinko įvairiose rankraščių saugyklose, senuose leidiniuose išblaškytus Anykščių krašto rašytojos prozininkės, dramaturgės, visuomenininkės L. Didžiulienės-Žmonos kūrinius, laiškus, atkūrė jos gyvenimo kelią ir išleido du „Raštų“ tomus. Remdamiesi archyvine, memuarine ir literatūrine medžiaga autoriai skaitytojams pateikė beletristinę rašytojo Jono Biliūno biografiją „Į aukštą kalną“. Almanache „Anykščiai: krašto kultūros istorijos puslapiai“ redaktorius V. Račkaitis atskleidė nejudintus Anykščių krašto kultūros klodus bei nežinomus žymių šio krašto žmonių faktus. Šie autoriai jau 18-tus metus leidžia laikraštį „Kregždutė“ – vienintelį katalikiškos bei tautiškos pakraipos Lietuvoje jauniesiems skaitytojams skirtą periodinį leidinį, žadinantį dvasingumą, gerumą, meilę gimtinei, savo krašto tradicijoms.

 M. ir V. Račkaičiai išleido nemažai kraštotyros leidinių, prozos, poezijos, miniatiūros bei impresijos žanro kūrinių. 1974 metais jie kartu parašė kelionių apybraižų knygą „Keturiasdešimtuoju meridianu“, 1978 metais pasirodė šių autorių kelionių apybraižų bei kraštotyros knyga „Šventąja“, vėliau – „Kuršių Nerija“, „Ten, kur Merkys“, „Dubysa“, „Nevėžiu ir jo pakrantėmis“. 1980 metais V. Račkaitis išleido knygelę „Anykščiai“, kurioje nušviečiama Anykščių krašto istorinė praeitis, aprašyti muziejai, rašytojų gimtinės bei vienas gražiausių Lietuvoje landšaftinių draustinių – A. Baranausko apdainuotas Anykščių šilelis.

1982 metais V. Račkaitis pradžiugino mažuosius skaitytojus knygute apie augmeniją „Kas čia žydi“, 1983 metais pasirodė M. Telksnytės apsakymų knyga „Senelio duona“.

Žurnalistas Vytautas Bagdonas apie šią knygą rašė: <...> Pasirodė M. Telksnytės apsakymų ir vaizdelių knyga „Senelio duona“, kurioje atsiskleidžia mums, anykštėnams, gerai pažįstamos žurnalistės jau kaip beletristės talentas <...> Subtilaus stilistinio audinio, jau ir poezija suskambančių epizodų gausu kiekviename M. Telksnytės apsakyme ir vaizdelyje. Ir tai nušviečia visą knygą ta sunkiai nusakoma, tik širdimi jaučiama vaikystės dienų šviesa.                                                                                                            

1984 metais skaitytojus pasiekė V. Račkaičio gamtinių vaizdelių knyga „Pavasario žvanguliai“, o 1985-aisiais – gamtos miniatiūrų knyga „Miško etiudai“. 1991 metais Milda ir Vygandas išleido miniatiūrų, meditacijų knygą „Atminties medis“, o po metų pasirodė V. Račkaičio knyga „Pokario istorijos“, 1996 metais vėl kartu autoriai sudarė ir išleido albumą „Mūsų Anykščiai“, skirtą Pasaulio anykštėnų suvažiavimui.

Dirbdami kraštotyros darbus, leisdami laikraštį „Kregždutė“, autoriai randa laiko ir kūrybai. 2001 metais pasirodė V. Račkaičio knyga „Latavos etiudai“, o po kelių metų Vygandas skaitytojams pristatė savo eilėraščių knygą „Atodangos“. 2004 metais abu autoriai vėl kartu išleido biografinę apybraižų knygą apie švietėją, knygnešių globėją Liudviką Didžiulienę-Žmoną „Kaip lašas mariose...“. 2006 metais poezijos gerbėjai džiaugėsi V. Račkaičio kūrybos rinktine „Bėga vėjas miškais“.

Nepristingantys laiko ir idėjų M. ir V. Račkaičiai 2006 metais pradėjo  redaguoti Anykščių Šv. Mato parapijos mėnraštį „Iš tiesų...“ Prisimindami 1938–1940 metais ėjusį laikraštėlį „Anykščių parapija“, mėnraščio „Iš tiesų...“ rengėjai ir leidėjai tęsia jo tradicijas. Eidami ta pačia kryptimi, publikuoja straipsnius, aiškinančius bažnytinių švenčių esmę, skelbia sielovadai skirtas publikacijas, poezijos posmus.

2007 metais pasirodė V. Račkaičio etiudų romanas „Devynžiedė“, o M. Telksnytė išleido apysakų knygą „Kai laukdavo balti langai“. 2009 m. sausį savo 70-ojo jubiliejaus proga V. Račkaitis skaitytojus pradžiugino nauja impresijų knyga „O saule žeme...“. Skaitai ir jauti tikrą jausmą, išgyventą, nesuvaidintą, matai gamtos ir žmogaus sielos grožį, besikeičiantį metų laikų tėkmėje: ...slypi akmenyse amžinoji ugnis, garbinta vaidilų ir vaidilučių. Kartais ir mes ją prisimename.

Tarp dangaus ir žemės miega boružė. Užmigo suspėjusi sušilti užgesusioje rožėje.

Išbiro tamsrudės debesylų sėklos. Išdygusios, suvešėjusios pražys oranžinėmis saulėmis.

Pavasarį išėjęs pašalas pavirs migla. Gal ieškos, kas įsileistų vidun...

Sukasi gyvenimo ratas. Baisu vienatvės. Kaskart vis labiau ir labiau reikia, kad būtum šalia. <...>

...nededu taško ir nepasirašau.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija