2009 m. gegužės 2 d.
Nr. 34
(1726)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Silpna liustracijos komisija suinteresuoti kagėbistai

Liustracijos komisijos pirmininkas
prof. Algimantas Urmonas
Gintaro VISOCKO nuotrauka

Su Mykolo Romerio universiteto Administracinės teisės ir proceso katedros vedėju prof. Algimantu URMONU kalbasi „XXI amžiaus“ korespondentas Gintaras VISOCKAS.

Kiek laiko vadovaujate Liustracijos komisijai? Kuo gali pasigirti Jūsų vadovaujama institucija? Kokios silpnosios lietuviškosios liustracijos pusės?

Balandžio mėnesį suėjo vieneri metai, kai pradėjau vadovauti šiai visuomeninei institucijai. Manau, kad per šį laikotarpį susidariau ganėtinai objektyvų požiūrį į lietuviškosios liustracijos reikalus. Man regis, jau galiu pasakyti, ko verti mūsų įstatymai. Rezultatai nėra džiuginantys ir negali būti džiuginantys. 1999-aisiais priimtas Liustracijos įstatymas bei vėlesnės šio įstatymo pataisos nėra strategiškai tobulos. Šis įstatymas nėra iki galo užbaigtas. Rengiant tokio pobūdžio įstatymą būtina numatyti, kokių dalykų ir kokiomis priemonėmis mes privalome pasiekti. Dabar gi net liustruojamų asmenų sąrašas nėra tinkamai aptartas. Pagal dabartinę redakciją galima liustruoti tik kai kurias ryšių su KGB turėjusias asmenų grupes, o kiti lieka nuošalėje. Beje, nuošalyje lieka pačios stambiausios žuvys. Dabar į Liustracijos komisijos akiratį pakliūna tik smulkiosios žuvelės. Tokia niūri tikrovė.


Apyaušrio dalia ar patekanti putinizmo saulė?

Vytautas Radžvilas

Prezidento rinkimų kampanija įsibėgėjo tiek, kad jau drąsiai galima apibūdinti politinį jos turinį ir prasmę. Panašu, kad virš Lietuvos pateka skaisti putinizmo saulė. Arba leidžiasi tamsus jo šešėlis. Nelygu, kas ko laukia. Tačiau kad ir kokie skirtingi būtų požiūriai ir vertinimai, reikalo esmė nuo to nesikeičia.

Nuotaikų vaivorykštė: nuo euforijos iki baimės


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija