2009 m. gegužės 2 d.
Nr. 34
(1726)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kas rūpi Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungai

Dr. Aldona Kačerauskienė

Ordinu apdovanojama partizanų
ryšininkė dr. Regina Parnarauskienė

LLKS savo veiklą pradėjo 1940 metų žiemą ir tęsė visą okupacijų laikotarpį Tėvynėje, užsienyje, net lageriuose. Pasak valdybos pirmininko Jono Buroko, atkūrus nepriklausomybę, „sovietinė nomenklatūra, paveldėjusi dideles sumas pinigų, perėmė valstybės turtą ir spaudą, įsitvirtino vadovaujančiuose valstybės postuose“. LLKS, teigdama, kad „kova dar nebaigta“, 1996 metų pavasarį nusprendė atkurti veiklą. Sąjungos nariai domisi vidaus ir užsienio politika, rengia įvairius siūlymus ir dokumentus negerovėms šalinti, dalyvauja valstybiniuose ir vietinės reikšmės renginiuose. Kas antri metai LLKS rengia suvažiavimus, kuriuose įvertinami atlikti darbai, numatomos veiklos gairės ateičiai.


Žalgirio mūšio pergalės jubiliejų pasitinkant

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Iš dešinės: prof. dr. Romas Batūra,
doc. Liudvika Naginevičienė,
istorikas Arvydas Pociūnas,
Kauno istorijos klubo didysis
etmonas Algirdas Daugirdas

Kauniečiai, nelaukdami kol įsibėgės Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio šventė, artėjant Žalgirio mūšio pergalės 600 metų jubiliejui, į Kauno Rotušę prie apskrito stalo sukvietė mokslininkus, istorikus, inteligentijos atstovus pasitarti dėl jubiliejinės šventės organizavimo. Posėdyje dalyvavo KTU profesorių klubo prezidentas, hab. dr. Jonas Dulevičius, VDU Humaritarinio fakulteto dekanas, hum. mokslų dr. Jonas Vaičenonis, istorikas, hum. mokslų dr. Romas Batūra, Vytautų klubo prezidentas Vytautas Juodka, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės generolas VD karo muziejaus direktoriaus pav. Arvydas Pociūnas, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto) bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius ir kiti žymūs visuomenės veikėjai. Susitikimą moderavo Kauno deputatų klubo prezidentas, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos vadovas Kęstutis Ignatavičius.


Muziejuje – konkurso piešiniai

Zigmas TAMAKAUSKAS

Kauno Švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Kučiauskienės iniciatyva miesto mokyklose vyko piešinių konkursas „Piešiu Tautišką giesmę ir ką man mena vėliava Trispalvė“. Konkurse dalyvavo 132 mokiniai iš dvidešimt šešių bendrojo lavinimo mokyklų. Daugiausiai darbų pristatė Kauno Stasio Lozoraičio, Juozo Urbšio, Rokų, Veršvų, Aleksandro Stulginskio, Juozo Grušo, Milikonių, Salomėjos Neries, „Žiburio“, „Atžalyno“, Eigulių vidurinių mokyklų mokiniai bei VDU „Rasos“, „Saulės“ ir „Aušros“ gimnazijų gimnazistai.


Vyskupas bendravo su tikybos mokytojais

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vyskupas Jonas Ivanauskas
padrąsino tikybos mokytojus

Vasario mėnesį Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas Ukmergėje susitiko su tikybos mokytojais, katechetais, jaunimo bei Šeimos centro atstovais, kunigais. Susirinkusieji išklausė vyskupo kalbą apie Lietuvos tūkstantmečio jubiliejaus šventimą, apie tikybos mokymo, pašaukimų svarbą. „Švęsdami šiuos Jubiliejinius metus siekiame atnaujinti savo krikščioniškąjį tikėjimą, bendruomeninį parapijų gyvenimą, siekiame skelbti Gerąją Naujieną, kuo plačiau skleisti krikščioniškąsias vertybes visuomenės ir mūsų Tėvynės gyvenime. Jubiliejui rengiamės ir jį švenčiame vadovaudamiesi Kauno arkivyskupijos antrojo sinodo nutarimais ir šia programa“, – sakė J. Ivanauskas. Ganytojas pabrėžė Šventojo Rašto svarbą ir paminėjo, kad tikintieji artimiausiu laiku galės įsigyti pirmąjį katalikišką viso Šventojo Rašto – Senojo ir Naujojo Testamento – vertimą iš originalo kalbų vienoje knygoje.


Pasiruošti atsakingam  žingsniui

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergės dekanato Šeimos
centro direktorė Ramutė Sakalauskienė

Jau beveik dešimtmetį Lietuvos vyskupijose vykdoma pasirengimo Santuokos sakramentui programa. Tokie mokymai jauniems žmonėms padeda sąmoningiau priimti sakramentą.

Sužadėtiniai, nutarę tuoktis bažnyčioje, turi išklausyti ruošimo Santuokai kursus, trunkančius tris mėnesius. „Ne visi supranta, kad santuoka –  rimtas žingsnis, kad šiam atsakingam gyvenimo etapui reikia pasiruošti“, – sako Ukmergės dekanato šeimos centro direktorė R. Sakalauskienė. Anot pašnekovės, pagrindinis rengimo santuokai tikslas – padėti sužadėtiniams atsakingai apsispręsti ir pasirengti sakramentui, sudaryti sąlygas geriau pažinti save ir vienas kitą, giliau pažvelgti į santuoką, jos prasmę bei problemų sprendimą.


Svarbiausia – atrasti save

Regina Stumbrienė

Konferencijos dalyviai

Balandžio 2 dieną Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijoje įvyko konferencija ,,Mokymasis, studijos, karjera“, kurioje dalyvavo ne tik šios, bet ir „Minties“ gimnazijos, ,,Verdenės“ pagrindinės mokyklos mokiniai, Lietuvos aukštųjų mokyklų (KTU, VDU, VGTU, VPU, Panevėžio kolegijos) ir Panevėžio profesinių mokyklų atstovai.

Pranešimą apie profesinį orientavimą ir konsultavimą K. Paltaroko gimnazijoje skaitė socialinė pedagogė Simona Šmidtaitė. Priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas skyriaus vedėjas dr. Saulius Raila supažindino su stojimo dokumentų pildymo tvarka, papasakojo apie naujausias technologijas studijų programose. VGTU docentas, daktaras Olegas Prentkovskis papasakojo apie pagrindinių studijų programas, stojamųjų egzaminų konkursinio balo sandarą, VPU ryšių su visuomene atstovė Algimanta Vaikšnytė kvietė abiturientus studijuoti, tapti mokytojais, nes tik VPU suteikia mokytojo kvalifikaciją. VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas dr. Benas Ulevičius linkėjo abiturientams atrasti save, o studentai pristatė savo Alma Mater. KTU Panevėžio instituto administratorė Regina Padaigienė džiaugėsi puikia biblioteka ir skaitykla, pasakojo apie studentų mainų programas. Panevėžio kolegijos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Birutė Dalmantienė pasakojo apie kolegijos studijų programas, o Panevėžio profesinio rengimo centro skyriaus vedėja Sandra Navickienė kalbėjo apie profesinį mokymą kaip karjeros pradžią. Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla  taip pat laukia moksleivių, kurių vidurkis siekia 7 balus.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija