2009 m. gegužės 6 d.
Nr. 35
(1727)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pagerbė Paulių Širvį

Benjaminas ŽULYS

Jau 30 metų prabėgo nuo poeto lyriko Pauliaus Širvio mirties. Šią sukaktį paminėjo į J. Tumo-Vaižganto memorialinį butą-muziejų susirinkę kauniečiai poezijos mylėtojai, poetą pažinojusieji, su juo bendravusieji. Muziejaus vedėjas Alfas Pakėnas kalbėjo apie P. Širvio kūrybą, džiaugdamasis, kad poeto kūryba pasiekė žmones ne tik jam gyvam esant, bet ir dabar, prabėgus tiek laiko, kai visuomenėje tvyro susvetimėjimas, nerimas ir neviltis.

Savo prisiminimais apie poetą dalijosi susitikime dalyvavusi Pauliaus žmona Birutė. Ji minėjo Pauliaus nuoširdumą, darbštumą, nesavanaudiškumą – savybes, kurios be įgimto ir išpuoselėto talento lydėjo visą jo gyvenimą. Birutė sakė sapnavusi Paulių – sapne jis prašė surinkti visus jo dar nespausdintus kūrinius ir drauge su kitais eilėraščiais išleisti atskiru rinkiniu. Padedant geriems žmonėms, organizacijoms, tai bus padaryta, juolab kad kitais metais minėsime P. Širvio 90-ąsias gimimo metines.

Mažai kam žinoma, kad greta eilių meilės, gamtos grožio temomis poetas ne vieną posmą paskyrė Lietuvos patriotams partizanams, su kuriais buvo susitikdavo vaikščiodamas po mišką. Apie ką susitikęs kalbėdavosi, sunku pasakyti. Suprantama, sovietiniais laikais spausdinti tokią poeziją nebuvo galimybės. Minėjimo metu šie posmai buvo paskaityti, o po kurio laiko bus įdėti į rinkinį.

Apie Pauliaus gyvenimą, kūrybą papasakojo Vladas Vaitkevičius, rašytojas Juozas Kundrotas. Žinomus ir neskelbtus P. Širvio kūrinius skaitė Kauno kamerinio teatro aktorė Kristina Kazakevičiūtė.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija