2009 m. gegužės 8 d.
Nr. 36
(1728)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Gulbinų skrydis

Bronius VERTELKA

Gulbinų bendruomenės pirmininkas
Vytautas Taura su aktyvistėmis

Gulbinų kaimas, esantis Biržų rajone, kažkada buvo valsčiaus centras, jame gyveno apie pusė tūkstančio žmonių. Dabar čia nepriskaičiuosi nė šimto gyventojų, čia  nėra mokyklos, bibliotekos, medicinos punkto, kultūros namų, tik du kartus per savaitę užsuka autobusas. Tačiau čia gyva geros kaimynystės, nuoširdumo, pagalbos vienas kitam  dvasia. „Kažkokia paslaptinga jėga traukia ten nuvykti. Kurį laiką Gulbinuose nepabuvus pasiilgsti šių žmonių“, – kalbėjo Pabiržės seniūnė Vita Bukauskienė.

Gulbinų kaimą garsina  vietos etnografinis ansamblis, užpernai paminėjęs 45 metų gyvavimo sukaktį. Kito tokio ilgaamžio saviveiklinio kolektyvo Biržų rajone tikrai nėra. Į etnografinio ansamblio šventę susirinko esamos ir  buvusios   ansamblio dalyvės, tylos minute pagerbė jau išėjusias į amžinybę. (Dabar ansamblyje dainuoja devynios moterys, vyriausia iš jų Valerija Pūrienė įpusėjo devintą dešimtį, o jauniausioji sulaukė 50-ties.) Šventės dėmesio centre buvo etnografinio ansamblio vadovė Eugenija Grigaliūnienė – šio kolektyvo įkūrėja ir puoselėtoja, ji yra ir vietos bendruomenės tarybos narė.

Bendruomenė jau turi savo namus, kuriuos pernai įsigijo Kaimo rėmimo fondo lėšomis. Tai sena sodyba su sodeliu ir gabalėliu žemės Gulbinuose. Viename  senoviškai suręstame pastatėlyje planuojama įrengti kaimo muziejų.

Gulbinų bendruomenės veiklą įsiūbavo Vytautas Taura, buvęs Pabiržės seniūnas. Etnografinio ansamblio jubiliejaus šventei lėšų gavo parašę projektą. Pagal kitą projektą jų gavo sveikatos apsaugos švietimui. Taigi turėjo iš ko apmokėti keliones  žinomiems medikams, kad šie papasakotų, kaip gyventi sveikai, prailginti savo amžių.

Žinoma, ir Gulbinuose pakanka bėdų, kurias išspręsti – ne bendruomenės jėgoms. Vilčių teikia Vyriausybės nutarimas suteikti daugiau savarankiškumo bendruomenėms ir seniūnijoms. Be to, paremti bendruomenės nėra atsakiusi savivaldybė. Jos administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė ir 2004–2008 metų kadencijos Seimo narys Viktoras Rinkevičius – Gulbinų bendruomenės „krikštatėviai“. Moralinio  palaikymo sulaukia iš rajono bendruomenių asociacijos pirmininkės Nijolės Šatienės. Taigi, Gulbinų bendruomenė, vadovaujant V. Taurai, galima sakyti, pakilo skrydžiui.

Gulbinai,
Biržų rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija