2009 m. gegužės 13 d.
Nr. 37
(1729)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kada kritika virsta priešingybe

Edmundas  SIMANAITIS

Esame posovietinė visuomenė, gerokai vėluojant besikeičianti į Vakarų demokratijos principais besitvarkančią  piliečių visuomenę. Skirtumų priežastį paaiškina okupacijos trukmė: danams – ketveri metai, mums – pusė amžiaus. O iki okupacijos Lietuva pasiekimais lygiavosi su Danija. 

Pagal šiuo metu galiojančias nacionalinės teisės normas atsirado septyni kandidatai į prezidentus. Gegužės 17 dieną rinkėjai nulems, kas iš septyneto taps Lietuvos valstybės vadovu, ir ar prireiks antrojo rinkimų turo. 


Kokia nauda iš pustuštėse salėse rengiamų seminarų?

VPU Socialinių mokslų fakulteto
prodekanas, ekonomikos dėstytojas,
docentas Raimundas Dužinskas
Autoriaus nuotrauka

Su Vilniaus pedagoginio universiteto Socialinių mokslų fakulteto prodekanu Raimundu Dužinsku susipažinau neseniai Seime surengtame pasitarime-seminare „Kaip išsaugoti kaimo dvasinį potencialą“. Renginyje buvo kalbėta tikrai svarbiomis temomis, iškelta daug negerovių. Deja, tų minčių negirdėjo nei valdžia, nei žiniasklaida, nei visuomenė. Žodžiu, tokie renginiai – tarsi žirniai į sieną. Po renginio ekonomikos dėstytojas, docentas Raimundas DUŽINSKAS sutiko atsakyti į „XXI amžiaus“  žurnalisto Gintaro Visocko klausimus.


Gulago archipelago recidyvai

Ričardas KALYTIS

 Mes praturtėjome – Sigita Papečkienė šiemet išvertė rusų rašytojo Aleksandro Solženicyno „Gulago archipelagą“ (tris tomus po 600 puslapių). Įdomus faktas: turintį dešimtis milijonų gyventojų archipelagą nesunkiai suvaldė lojalūs vadovybei kaliniai, turintys aukštesnį „pridurkų“ statusą. „Pridurkai“ – tai tie, kurie nesidalijo su kitais likimo broliais pražūtinga lemtimi: „pridurkai“ sėdi „juodanugariams“ ant sprando, juos valgo, išlieka juos engdami... Kas sverdamas nusuka nuo Ivano Denisovičiaus duoną? Kas nusuka sudrėkinęs cukrų? Kas neleidžia riebalams, mėsai ir kruopoms byrėti į bendrą katilą? „Pridurkai“ solidarūs, vieningai dirba savo juodą darbą, engia zekus. Tačiau ir tarpusavyje kovoja, rezga intrigas, nuverčia vienas kitą ir išaukština, kivirčijasi dėl bobų, bet dažniausiai gyvena laikydami bendrą frontą prieš „juodanugarius“, sudarydami klestinčias viršūnes, kurioms nėra ko dalytis, nes viskas vieną sykį padalyta.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija