2009 m. gegužės 22 d.
Nr. 40
(1732)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Taikos piligrimystės bruožai

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI susitikdamas
su Šventosios Žemės stačiatikių
ir musulmonų dvasininkais
akcentavo ekumeninio
ir tarpreliginio dialogo svarbą

Krikščionių vienybės ir tarpreliginio dialogo siekis

Tarptautinėje žiniasklaidoje daugybės apžvalgų ir komentarų susilaukė neseniai pasibaigęs net aštuonias dienas trukęs popiežiaus Benedikto XVI vizitas Šventojoje Žemėje. Ypač svarbus yra ir paties Šventojo Tėvo piligrimystės vertinimas, kurį jis įvairiomis progomis išsakė žurnalistams, jį išlydėjusiems Izraelio politiniams vadovams ir maldininkams. Gegužės 15 dieną grįždamas iš Palestinos lėktuve surengtoje spaudos konferencijoje Popiežius pripažino, kad kelionė buvusi itin įspūdinga. Pirmiausia jis pabrėžė šventųjų vietų lankymą, pradedant nusileidimu žemiau jūros lygio prie Jordano upės, kur beveik prieš du tūkstančius metų Jėzus buvo pakrikštytas, maldingu vizitu Paskutinės vakarienės kambaryje, „kur Viešpats mums padovanojo Eucharistiją ir kur Sekminių dieną buvo duota Šventoji Dvasia“, taip pat apsilankymu Jeruzalės Šv. Kapo bazilikoje – Išganytojo mirties ir prisikėlimo vietoje.


Išnaudoti naujas galimybes evangelizacijai

Mindaugas BUIKA

Technologijų pažanga ir moralinė atsakomybė

Bažnyčioje minimos Pasaulinės žiniasklaidos dienos (Pasaulinės socialinės komunikacijos dienos) tradicija siekia Vatikano II Susirinkimo laikus. Būtent šiame Susirinkime priimtame pirmajame dekrete „Inter Mirifica“, skirtame žiniasklaidai, teigiama, jog tam „kad Bažnyčios apaštalavimas vis labiau stiprėtų naudojantis socialinės komunikacijos priemonėmis, vyskupų sprendimu visose pasaulio diecezijose kasmet tebūna švenčiama diena, kurios metu būtų primenamos tikinčiųjų pareigos ir būtų kviečiama melstis bei aukoti šiam tikslui aukas“. Remdamasis šia paskata Pasaulinės žiniasklaidos dienos minėjimą įvedė popiežius Paulius VI ir šiemet ji švenčiama jau 43-ąjį kartą.


Šeštinės – gyvenimas tikėjimu

Viešpaties į Dangų Žengimo šventimas – tai proga savęs paklausti: „Kokią įtaką šis Jėzaus „skrydis“ aukštyn turi mano gyvenime?“ Jei tikime, jog Dievo Sūnus tikrai tapo žmogumi ir kad Jis, prisikeldamas iš numirusiųjų, paliudijo, kad Jo dieviškoji visagalybė geriausiu būdu pasireiškė kryžiaus „paikystėje“ (kai Jis, iškeltas ant kryžiaus, prie savo Širdies pradėjo traukti nesuskaičiuojamus žmonių pulkus), tuomet negalime netikėti ir Jo stulbinančiu  paėmimu į Dangų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija