2009 m. gegužės 22 d.
Nr. 40
(1732)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šeimos centrai už šeimą ir dėl šeimos

Per daugiau kaip 2000 metų Bažnyčia nuolat budi už kiekvieno žmogaus orumo išsaugojimą, už tai, kad netaptume vienas kitam priemone, o būtume tikslas. Sužadėtinių ir šeimos centrų susitikimo priežastis – tai Bažnyčios rūpestis, kuris išreiškiamas dėl šeimos ir visada yra už šeimą. Džiaugsmas apima, kai nerimastingi sužadėtinių veidai, išgirdus Bažnyčios mokymą, būna perkeisti susidomėjimo ir pagarbos. Turime pripažinti, kad ne visada savanoriams pavykdavo perduoti šią meilės žinią šeimoms, iš kitos pusės, ar įmanoma sutalpinti 2000 metų patirtį į savanorių dovanotą penkių valandų programos laiką.


Įamžinkime šv. Brunono atminimą

Lietuvoje prasideda renginiai, skirti Lietuvos tūkstantmečiui, forsuojama Valdovų rūmų statyba. Tačiau ne visi prisimena, kad Lietuvos vardas Kvidlenburgo vienuolyno analuose buvo paminėtas dėl šv. Brunono Bonifacijaus žūties 1009 m. kovo 9 dieną. Analuose sakoma, kad  arkivyskupas kartu su aštuoniolika savo pagalbininkų buvo nužudyti krikštydami pagonių lietuvių gentį. Taigi šventasis ir pirmasis Lietuvos krikštytojas. Neseniai perskaičiau kalbininko L. Palmaičio ir prof. E. Gudavičiaus studijas, kuriose rašoma ir apie šventojo Brunono ir jo pagalbininkų nužudymo vietą Mituvos ir Alsos upių santakoje – ten, kur dabar vyksta Jurbarko dainų šventės. L. Palmaitis, manau, galėtų nurodyti ir tikslesnę žūties vietą. Skeptikai pasakys, kad tai tik viena iš žūties versijų, gal nurodys ir kitas vietas. Bet ar tai svarbiausia? Ar rasime tų laikų įvykių liudininkų? Be to, nėra išlikusio ir tikslaus vietovės aprašymo. Yra mokslininkų versija. Ja reikėtų tikėti. Ir, manau, būtų labai gražu menamą šv. Brunono vietą prie Mituvos įprasminti bent paminkliniu akmeniu ar kryžiumi. Tikiu, kad ši vieta taptų visos Europos katalikų lankymo ir maldos už šv. Brunoną vieta. Jei to nepadarysime mes, būtinai padarys vokiečių ar lenkų tikintieji. Mat šv. Brunonas buvo vokiečių kilmės misionierius.


Mažųjų giesmės Motinai Marijai

Gieda Kauno sanatorinio
lopšelio-darželio „Pušynėlis“ vaikai

Lyg margiausia pavasario žiedynų puokštė pražydo gegužės 5 dieną Rokų Šv. Antano Paduviečio parapijos Šv. Šeimos koplyčioje vykęs trečiasis festivalis „Dėkoju mamai ir Marijai“, kuriame dalyvavo 97 vaikučiai su pedagogais ir tėveliais iš 16 Kauno miesto ir Kauno rajono ikimokyklinių įstaigų. Šventinio koncerto metu skambėjo giesmės Marijai ir nuotaikingos dainos apie mamą.


Saugokime nuostabųjį Dievo kūrinį

Gamta – tai nuostabi Dievo kūryba

Nors valandėlei sustokime ir apsidarykime – kokia nuostabi Dzūkijos  žemė, dainose apdainuota, menininkų paveiksluose išaukštinta – tiesiog rojaus kampelis.

Gamta – tai nuostabi Dievo kūryba, bet reikia protingai naudotis jos dovanomis, gerbti žemę ir jos turtus – miškus, laukus ir pievas. Nedeginkime pernykštės žolės, atsargiai elkimės miške su ugnimi, užgesinkime laužą miške palikdami stovyklavietę. Atšilus orams jau buvo matyti pilkų dūmų debesys – dega miškai, jau kelios dešimtys hektarų išdegė, žuvo ir žmonės (Alytaus rajone), sudegė pastatai, žūsta vabalėliai, smulkučiai gyvūnėliai, o žemė virsta juoda suanglėjusia pluta.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija