2009 m. gegužės 22 d.
Nr. 40
(1732)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dėl kardinolo sveikatos

Atsiliepdami į visuomenės ir žurnalistų domėjimąsi Vilniaus arkivyskupo metropolito Audrio Juozo Bačkio sveikata bei ligšiolinių žiniasklaidos pranešimų netikslumus, norime informuoti, kad Kardinolas šiuo metu ilsisi po sudėtingų medicininių procedūrų, ir paskelbti svarbiausias gydymo detales.

Jo Eminencija reiškia ypatingą padėką už ilgalaikę profesionalią globą ir nuoširdų nuolatinį rūpestį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų medikams, o labiausiai – Vilniuje visą būtiną pagalbą teikusiai  ir į Bordo lydėjusiai gydančiai gydytojai doc. Virginijai Grabauskienei, prof. Audriui Aidiečiui ir doc. Germanui Marinskiui.

Toliau pateikiame prof. Audriaus Aidiečio komentarą: „Jau keleri metai pacientas buvo stebimas dėl reto širdies ritmo ir prieširdžių virpėjimo. Ligai progresuojant ir išryškėjus širdies ritmo vadovo disfunkcijai sausio mėnesį Santariškių klinikose buvo implantuotas elektrinis širdies stimuliatorius. Jis padėjo sureguliuoti širdies ritmą, tačiau išliko prieširdžių virpėjimas, kurio priežastis – didelio dažnio elektrinius impulsus generuojantis židinys plaučių venose. Nors tokių židinių pašalinimo procedūros yra atliekamos ir Santariškių klinikose, tačiau šios metodikos pradininkas ir didžiausią praktinį patyrimą turintis prof. Michel Haļsseguerre dirba Bordo universitetinėje klinikoje (Hōpital Cardiologique du Haut–Lévčque, Bordeaux–Pessac), todėl rekomendavome kardinolui pasvarstyti galimybę vykti konsultacijai į Prancūziją.

Po susirašinėjimo bei medicininių duomenų persiuntimo prof. Haļsseguerre su komanda apsiėmė atlikti ir pačią procedūrą. Procedūra, trukusi penkias valandas, buvo sėkminga, tačiau jos galutinius rezultatus bus galima įvertinti tik po trijų mėnesių. Šiuo metu paciento sveikatos būklė yra patenkinama, tačiau jam rekomenduotas poilsis.

Kadangi stažuotis į Bordo universitetinę kliniką vyksta viso pasaulio kardiologai, džiaugėmės galimybe lydėti Kardinolą ir proga stebėti jam atliktą procedūrą, susipažinti su klinikos darbu ir užmegzti bendradarbiavimą“, – teigia prof. A. Aidietis.

Jo Eminencija dėkoja visiems, jį palaikiusiems geru žodžiu ir prisiminusiems maldoje.

Vilniaus arkivyskupijos kurija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija