2009 m. gegužės 29 d.
Nr. 42
(1734)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mūsų, katalikų, pareiga išlaikyti katalikišką spaudą

„XXI amžiuje“ paskelbę žinią apie „Kregždutės“ leidybos nutraukimą, sulaukėme keletą skaitytojų laiškų. Kai kuriuos jų, šiek tiek sutrumpinę, pateikiame skaitytojams.

Pražudę „Kregždutę“, nebepražudykime „XXI amžiaus“!

Ar žinote, jog daugelis vaikų, netgi gerokai ūgtelėjusių moksleivių, sužinoję, kad nuo liepos mėnesio nebebus leidžiama „Kregždutė“, net pravirko. Pravirko, kad dėl mūsų, suaugusiųjų, abejingumo moksleivija netenka vienintelio jiems skirto katalikiško savaitraščio. Mes, tikintieji, jį atėmėme iš savo vaikų, pagailėję kelių litų šiam jaunimą auklėjančiam leidinėliui. Atėmėme netgi galimybę patiems vaikams bendrauti „Kregždutėje“. Jai moksleiviai patys rašė, kūrė eilėraštukus, piešė piešinėlius, siuntė nuotraukas, galvosūkius, rebusus. Kur dabar jie visa tai spausdins? Gal vėl, kaip sovietmečiu, pradėsime mokyklose leisti sienlaikraščius?! Gėda mums, katalikams, turėtų būti prieš save ir savo vaikus!

Toks pat likimas laukia ir „XXI amžiaus“. Kur dabar esame visi tie, kurie šį vienintelį katalikišką laikraštį ne taip seniai gyrėme: „Koks puikus „XXI amžius“, kiek jame gerų straipsnių, nušviečiančių ne tik katalikų, bet visos visuomenės gyvenimą, kiek daug ir įvairių problemų jame nagrinėjama!.. Kur dabar jūs, „XXI amžiaus“ patriotai, katalikiškos spaudos skaitytojai? Nejaugi šių dienų katalikui pakanka vien rožančiaus ir maldaknygės? Neužsimerkime prieš „XXI amžių“, kuriam gresia išnykimo pavojus! Neleiskime užsidaryti vieninteliam katalikiškam laikraščiui „XXI amžius“, kuris iki šiol buvo mūsų, katalikų, bičiulis ir draugas, dieviško Žodžio ir tiesos skleidėjas. Tad jeigu save vadini kataliku (o tokių Lietuvoje esama daug), nieko nelaukdamas skubėk į paštą ir užsiprenumeruok „XXI amžių“. Nedelsk! Tavo abejingumas katalikiškai spaudai artina „XXI amžiaus“ leidinio uždarymą. Kol ne vėlu, gelbėkime mūsų vienintelį katalikišką laikraštį. Dėl mūsų abejingumo laikraštis brenda į didžiules skolas, kiek galėdami paremkime jį ir finansiškai. Šitaip išsaugosime „XXI amžių“.

Aloyzas KONTVAINIS

Klaipėda

Pasimokykime iš nepriklausomybės laikų katalikų ir kunigų

Iš amžiną atilsį savo tėvų pasakojimų sužinojau, kad prieškario nepriklausomybės laikų katalikai sekmadieniais grįždami iš bažnyčios parsinešdavo katalikiškos spaudos (tada buvo didesnis jos pasirinkimas ir gana nemaži tiražai) ir ją dar tą patį šventadienį pavartydavo, o vienas, geriau mokantis skaityti, visiems garsiai paskaitydavo. Po to visi aptardavo. Perskaityta spauda buvo saugoma ateinančioms kartoms, jos ir šiandien dar užtinkame senose komodose palėpėse.

Šiandien ne tiek daug turime katalikiškos spaudos: „Kregždutė“ jau uždaroma, „XXI amžius“ irgi ant  plauko kabantis... Geresnėje padėtyje yra tik žurnalai „Artuma“, vaikiška „Bitutė“ ir dar vienas kitas retkarčiais pasirodantis leidinys. Nebesuprantamas dalykas: mūsų seneliai, proseneliai net nemokėdami skaityti brangino ir rėmė katalikišką spaudą. Be abejo, tą daryti juos ragino ir kunigai. Dabar retai kada bažnyčioje išgirsi, kad kunigas nors retkarčiais primintų, kad yra tokia katalikiška spauda ir ją pravartu prenumeruoti arba bent jau nusipirkti prie bažnyčių. Tiesa, yra kunigų, kurie gana aktyviai, vos ne kas sekmadienį propaguoja savo parapijiečiams įvairią katalikišką spaudą ir „XXI amžių“.

Šiuo metu „XXI amžiui“ gyvybiškai reikalinga skaitytojų parama. Pirmiausia, šį leidinį remkime prenumerata ir, žinoma, pinigais, kad jie pajėgtų nešti padidintą mokesčių naštą. Kitaip neteksime vienintelio katalikiško leidinio. Paskui patys gailėsimės. Jeigu visi sekmadieniais bažnyčioje apsilankantys katalikai užsiprenumeruotume „XXI amžių“, kad ir šiuo mums visiems sunkiu metu, džiaugtumės patys, kad esame tikri katalikai ir neleidžiame žūti katalikiškai spaudai.

 Antanina PAULAUSKIENĖ

Jurbarkas

Nelikime be katalikiškos spaudos

„XXI amžių“ ir kitus katalikiškus leidinius privalome išlaikyti mes, tikintieji. Antraip prieš viso pasaulio lietuvius, kurie skaito „XXI amžių“, pasirodysime kaip nemylintys katalikiškos spaudos ir netikę katalikai.

Jonas GARŠVA

Vilkaviškis

Nebelaukime pagalbos iš kitur

Man, kaip katalikui, regis, jog esama tokių žmonių, kurie labai nori, kad katalikiška spauda visai išnyktų. Jeigu šito nenorėtų, tai tie, kurie gali ir privalo paremti katalikišką spaudą, ją ir paremtų.

Esame katalikai, nebelaukime malonės iš nutolusiųjų nuo Dievo, o visi, kad ir paskutinius centus sukrapštę, prenumeruokime „XXI amžių“. Tai darykime kuo skubiau, nes tik šitaip išgelbėsime mūsų laikraštį. Kaip ir už kiekvieną gerą darbą, taip ir už šį mums Dievas dosniai atlygins.

Feliksas STANKEVIČIUS

Raseiniai

Padėti „XXI amžiui“ – mūsų pareiga

Būtų be galo apmaudu ir skaudu, kad tiek metų leidžiamas „XXI amžius“ užsidarytų. O tam iškilo reali grėsmė. Esu ilgametis „XXI amžiaus“ skaitytojas, todėl kreipiuosi į visus katalikus prašydamas: nebelaukime iš niekur jokios paramos ir patys paremkime ant uždarymo ribos esantį katalikišką laikraštį. Jeigu kiekvienas iš mūsų dar šiandien, rytoj, poryt užsiprenumeruotume „XXI amžių“ – jis gyvuotų ir išbristų iš visų nesibaigiančių negandų. Šitokiu pagelbėjimu „XXI amžiui“ mes atliktume kilnią katalikišką pareigą.

Mieli mūsų katalikiškos Lietuvos kunigai, prisidėkite ir Jūs prie mūsų, paragindami savo parapijų tikinčiuosius prenumeruoti „XXI amžių“, kuriame pateikiamos ir jūsų brolių kunigų mintys, aprašomi parapijose nuveikti darbai, Bažnyčios rūpesčiai ir tikinčiųjų gyvenimas. Ar nesmagu apie tai paskaityti „XXI amžiuje“, pamatyti kuo gyvena, kokią katalikišką veiklą atlieka šalia tavęs esanti kaimyninė parapija, Lietuvos tikintieji, kaip gyvena viso pasaulio krikščionys. Juk visa tai nušviečia vienintelis Lietuvoje katalikiškas laikraštis „XXI amžius“.

Na, o jeigu dar „XXI amžių“ paremtume tokia akcija: kiekvienas didesnės parapijos kunigas kartą metuose paaukotų stipendiją už vienas šv. Mišias, už sutuoktą porą, palaidotą mirusįjį – „XXI amžius“ džiugintų Jus ir Jūsų parapijiečius. Ir dar. Kasmet gegužės 7-ąją švenčiame Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Ar nevertėtų ta proga visose Lietuvos bažnyčiose padaryti piniginę rinkliavą katalikiškos spaudos išlaikymui? Manau, jog tai būtų didžiulė parama ne tik „XXI amžiui“, bet ir kitiems katalikiškiems leidiniams. Pagaliau prisidėjimas prie katalikiškos spaudos išlaikymo – tai investicija į tikinčiųjų, o ypač į jaunimo, katalikišką švietimą. Tiesa, rezultatai galbūt pasimatytų tik po kelerių metų, o gal net ir po dešimtmečio, bet pasimatytų. Tuo pasidžiaugtume ir patys, kad Jūsų, parapijos vadovo, piniginis įnašas, paremiant „XXI amžių“ ir kitus katalikiškus leidinius, įsikūnijo Jūsų parapijiečių dvasiniuose ir moraliniuose dalykuose.

Vytautas GREIČIUS

Kelmės rajonas

 

Redakcijos prierašas. Štai tokie mūsų skaitytojų laiškai. Ir liūdni, ir graudūs. Deja, jie nesugraudins valdžios, kuri sprendžia savo problemas sau palankiais metodais: didindama mokesčius ir vaizduodama, kad vykdomos „permainos“.

Mūsų skolos sparčiai auga – kas mėnesį jos padidėja 12–15 tūkst. litų. Trūksta lėšų sumokėti spaustuvei, atlyginimams, paštui, mokesčiams. Tiems patiems mokesčiams, kurie nuo Naujųjų metų buvo keturis kartus padidinti: tai vadinamieji pridėtinės vertės mokesčiai už spausdinimą ir prenumeratą. Pablogėjo ir laikraščių siuntimo (ekspedijavimo) sąlygos. Be abejo, paskutinius aštuonerius metus padėtį sunkino ir vyriausybių politika – be ekonominio pagrįstumo didinamas mėnesinis atlyginimas (mes buvome priversti kelti atlyginimus, nepaisant to fakto, kad paskaičiuoti prenumeratos įkainiai būsimiems metams to neleido). Dar didesnė bėda yra ta, kad mus diskriminuoja Spaudos rėmimo fondas – tuoj pat po šio fondo įsteigimo čia susidarė, kaip liudija žinovai, keturi klanai, kurie daro įtaką fondo tarybos ir vadovybės sprendimams teikti paramą savo proteguojamiems leidiniams. Kad ir kiek siekėme teisingumo, jo mums nežada net ir įvairioms permainoms pasiryžusi dabartinė valdžia. Kol mūsų skolos neviršijo 70 tūkst. litų per metus, vienokiu ar kitokiu būdu sugebėdavome kompensuoti jas, bet dabar, kai skolos išaugo beveik iki 200 tūkst. litų per metus, padėtis darosi dramatiška. Jau perpus sumažinome „XXI amžiaus“ apimtį, tačiau padėtis nedaug pasitaisė. Esame priversti nutraukti laikraštėlio vaikams „Kregždutė“ leidybą, dėl ko sulaukiame susijaudinusių skaitytojų laiškų. Akivaizdu, kad „Kregždutės“ išgelbėti nepavyks. Paskutinis valdžios smūgis buvo tai, kad valdžia atėmė mums galimybę dalyvauti vadinamajame Spaudos rėmimo fondo „konkurse“, kad būtų kompensuotas padidėjęs PVM prenumeratai (pagal Vyriausybės parengtas nuostatas teisę prašyti kompensacijos turi tik regioniniai, vietiniai ir rajoniniai laikraščiai). Dešiniosios valdžios požiūriu, mums, krikščioniškam lietuviškam laikraščiui, padidinti mokesčiai yra „pasaldinti“ – nė kiek neskausmingi. Ji padidėjusias išlaidas kompensuoja savo nuožiūra tik nustatytiems laikraščiams, greičiausiai tiems, kurie priklauso valdžiai naudingiems klanams. (Praėjusią savaitę paskelbtus Spaudos rėmimo fondo „konkurso“ rezultatus skelbiame 4 puslapyje. Iš to pranešimo galima suprasti, kokiems laikraščiams valdžia kompensuoja mokesčių padarytą žalą. Tai – dienraščiai milijonieriai, kurie žeriasi pelną iš reklamos, ar tie, kurie išvis net ir neprenumeruojami.) Visa ši naujoji pertvarka, padidinusi mokesčius ir sumažinusi vartojimą bei nuskurdinusi didelę dalį visuomenės, labai pakenkė mūsų leidyklai ir konkrečiai laikraščiui „XXI amžius“: netekome dalies skaitytojų, esame smaugiami padidėjusių mokesčių, praradome dalį darbuotojų, mažieji skaitytojai neteko „Kregždutės“. Dabar „XXI amžiui“ iškilęs jo išlikimo klausimas: ar jis ir toliau bus leidžiamas, ar būsime priversti nutraukti leidybą. Mūsų ištikimi skaitytojai prašo net ir šiomis sudėtingomis sąlygomis toliau leisti laikraštį, kai kurie siūlo prašyti skaitytojų pagalbos. Neblogas pasiūlymas yra suaktyvinti „XXI amžiaus“ prenumeratą. Tai tikrai labai svarbu, ypač vasaros mėnesiais, kai sumažėja prenumeratorių skaičius. Taigi kviečiame prenumeratą būtinai pratęsti, nenutraukti jos vasaros metu, taip pat prašome skaitytojus užprenumeruoti „XXI amžių“ savo draugams, giminaičiams, bibliotekoms. (Mes esame dėkingi tiems kunigams ir pasauliečiams, kurie prenumeruoja laikraštį savo krašto bibliotekoms ar pažįstamiems.) Tačiau naujų prenumeratorių atsiranda mažai. Dar buvo pasiūlymas kunigams – organizuoti rinkliavas katalikiškai spaudai paremti. Tai, aišku, mums labai padėtų (pora kunigų mums taip ir pagelbėjo – esame jiems labai dėkingi), bet dauguma kunigų, kaip žinome iš patirties, arba nenori padėti, arba laukia nurodymų iš aukščiau. Dar kiti laiškų autoriai siūlo visiems skaitytojams paaukoti laikraščiui. Tai tikrai būtų naudingas pasiūlymas. Išties mes kartais gauname aukų iš skaitytojų – dažniausiai tai būna 50–100 litų auka. Taigi mes prašome kiekvieną „XXI amžiaus“ skaitytoją paaukoti mūsų laikraščiui kiek kas gali. Mums tai būtų didelė paspirtis ir galbūt padėtų išgyventi šį visiems sunkų laikotarpį. Juk turime susitelkę išsaugoti vienintelį katalikišką laikraštį.

Taigi siekdami išgelbėti krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštį, kviečiame visus skaitytojus įsijungti į „XXI amžiaus“ paramos akciją – padėti jam savo krikščioniška auka. Auką galima perduoti tokiais būdais:

1) pervesti į laikraščio sąskaitą (tą galima padaryti ir iš kiekvieno pašto): Viešoji įstaiga „Naujasis amžius“, įm. kodas 135193485, AB bankas „Swedbank“, atsiskait. sąsk. LT747300010002262704;

2) siunčiant pašto perlaidą adresu: „XXI amžiui“, a. d. 211, LT- 44003 Kaunas-C,

3) esant galimybei atvežti į redakciją adresu: Papilio g. 5, Kaunas. Aukų laukiame per artimiausius tris mėnesius, kad bent iš dalies galėtume likviduoti susidariusius įsiskolinimus. Tikimės visų mūsų skaitytojų ir bendraminčių geranoriškumo šioje krikščioniško solidarumo akcijoje. Perduodant auką, prašome aukotoją kartu pranešti, ar jis neprieštarauja, kad viešai padėkotume (laikraštyje).

Su pagarba ir dėkingumu krikščioniško solidarumo laukiantys „XXI amžiaus“ redakcijos darbuotojai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija