2009 m. birželio 3 d.
Nr. 43
(1735)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Raudonasis ir rudasis genocidas – dvyniai

Edmundas  Simanaitis

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos XVI ataskaitiniame suvažiavime buvo priimtos rezoliucijos: „Dėl Lietuvos kariuomenės reformos krypties koregavimo“, „Dėl LR Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų“, „Dėl naujo liustracijos projekto“, „Dėl Lukiškių aikštės Laisvės kovų memorialinių akcentų“, „Dėl kontraversiško filmo „Smogikai“. Reikia tikėtis, kad valstybės valdžios institucijos  į tai reaguos ir ras sprendimą tenkinantį viešąjį interesą.

Filmas „Smogikai“ smogė...

Nemažai protestų žodžių dėl filmo „Smogikai“ pareikšta ir žiniasklaidoje. Žmones papiktino džiūgaujantys partizanų žudikai. Pilietinei visuomenei, be abejo, didžiausią nusistebėjimą sukėlė ir valdžios institucijų neveiklumas. Net keli interneto portalai užtvindė eterį antivalstybine propaganda: laisvės kovų niekinimu, karių savanorių šmeižimu ir kitais komunizmo naftalinu trenkiančiais prosovietiniais paistalais. Kodėl taip ilgai buvo delsiama?..

Pokalbis Generalinėje prokuratūroje

Dėl susidariusios situacijos atsirado poreikis neatidėliojant aptarti dabartinę padėtį bei priemones, kurių reikėtų imtis situacijai pataisyti. Gegužės15 dieną pas generalinį prokurorą A. Valantiną apsilankė buvusieji Gulago belaisviai: monsinjoras A. Svarinskas, J. Kadžionis, P. Plumpa bei šio rašinio autorius. Pokalbyje dalyvavo ir Specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras R. Valentukevičius. Monsinjoras kalbėjo apie nusikaltimus, itin jaudinančius visuomenę. J. Kadžionis papasakojo apie laisvės kovų metais okupanto padarytus nusikaltimus žmoniškumui. (Abu kalbėtojai nepateikė jokių rašytinių prašymų ar pareiškimų.) P. Plumpa, laikydamasis VSD tradicijų, oriai pratylėjo, pritardamas bendro likimo draugams. Remdamasis „Tremtinyje“ išspausdinta LPKTS XVI suvažiavimo rezoliucija, bandžiau pasiaiškinti kaip į šį dokumentą reagavo prokuratūra. Tačiau mano kalbą tučtuojau nutraukė R. Valentukevičius, teigdamas, kad į rezoliucijoje keliamus klausimus atsakyta Generalinės prokuratūros gegužės 11 dienos raštu „Dėl antivalstybinių veikų ir okupacinio KGB smogikų teisinio įvertinimo“ LLKS štabo viršininkui V. Balsiui ir padalino mums šio dokumento kopijas.

Tyrimo dėl šmeižimo nebus

Raštu informuojama, kad buvo išnagrinėtas LR Seimo narių P. Saudargo ir P. Luomano prašymas „pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos partizanų šmeižimo interneto svetainėje www.pokaris.info, taip pat antidemokratinių ir ksenofobinių nuotaikų skatinimo ir komunistinės simbolikos viešo naudojimo interneto svetainėse www.pokaris.info, www.komunizmas. org.“ Taip pat teigiama, kad „atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos partizanų šmeižimo, įžeidimo, nužudytų ar mirusių Lietuvos partizanų atminimo paniekinimo (...) nenustačius šių nusikalstamų veikų požymių“. Taip pat teigiama, kad „pareiškėjams raštu išaiškinta šio prokuroro nutarimo apskundimo tvarka“.

Tyrimas 160-ies smogikų byloje

Kartu dokumente pranešama, kad „atliekamas ikiteisminis tyrimas didelės apimties daugiaepizodėje baudžiamojoje byloje (...) dėl 160-ies buvusių LSSR VSM (MGB) agentų smogikų spec. grupės narių nusikalstamos veikos sovietų okupacijos metais Lietuvoje“.

Ten pat rašoma: „Paaiškiname, kad per Lietuvos nacionalinę televiziją (LTV) 2009-03-11 ir 2009-04-06 parodytame dokumentiniame filme „Smogikai“ interviu apie savo nuskalstamą veiką sovietų okupacijos metais prieš Lietuvos partizanus davė...“ (išvardijami šeši konkretūs asmenys, kuriems buvo atliktas arba atliekamas ikiteisminiais tyrimas, iškeltos baudžiamosios bylos).

Prokurorai papriekaištavo, kad visuomeninės organizacijos nepakankamai bendrauja tarpusavyje, kai sprendžiami aktualūs viešojo intereso bendrieji reikalai.

Būtina ginti savo garbę

Iš vizito į Generalinę prokuratūrą padariau išvadas, kad:

- Reikia padėkoti Seimo nariams, motyvuotai ginantiems laisvės kovų teisumą ir laisvės kovotojų – Lietuvos kariuomenės dimisijos karių savanorių, taigi ir visos kariuomenės garbę bei orumą. Parlamentarų balsas išgirstamas be vėlavimų;

- Verta paprašyti, kad prokuratūra tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų ar bylų nagrinėjimo eigą ir baigtį skelbtų savo internetinėje svetainėje, kas padėtų išvengti pakartotinių prašymų spręsti jau išspręstus dalykus;

- Tikslinga minėto Generalinės prokuratūros rašto turinį išnagrinėti LLK Sąjūdžio, LLK Sąjungos, LPKT Sąjungos, LPKT Bendrijos, LPK Sąjungos tarybose, o prokuratūros raštą paskelbti savaitraštyje „Tremtinys“ su išvadomis ir komentarais. Tai parodytų dalykišką visuomenės bendravimo su valdžios institucijomis pavyzdį, ginant kariuomenės ir valstybės garbę;

- Suvažiavimuose, konferencijose, pasitarimuose priimant rezoliucijas, kreipimusis, prašymus, adresuojamus valstybės valdymo institucijoms, tikslinga pasitikrinti, kas tuo ar kitu konkrečiu klausimu yra nuveikta, daroma ar planuojama daryti. Veržimasis į atviras duris – nesektinas pavyzdys.

- Prokuratūros pareigūnų nei gražbyliavimu, nei jausmingu šnekėjimu netinka gaišinti, tačiau problemos esmę, paremtą faktais, argumentais, išdėstytais popieriuje, tikrai verta paremti gyvu žodžiu. Žinant, kad rezistencijos teisių komisijoje dirba vyresnysis prokuroras R. Valentukevičius ir ten pat darbuojasi LLKS tarybos narys doc. A. Švenčionis, pasitaikančių kliuvinių pašalinimo ar duomenų patikslinimo reikalai gali būti sprendžiami patikimai ir operatyviai.

- Visada tikslinga, naudinga ir reikalinga, atsižvelgiant į viešąjį interesą, siekti per mūsų aukštosios valdžios institucijas: Seimą, Prezidentą ir Vyriausybę, kad nacionalinėje ir ES teisėje sovietų ir nacionalsocialistų totalitarinių režimų padaryti karo ir genocido nusikaltimai būtų vertinami vienodai pagal tas pačias normas (ir ne kitaip). Manau, kad tikslas – atkurti teisingumą – pats svarbiausias visuomeninių organizacijų, vienijančių piliečius, patyrusius tiek raudonojo, tiek rudojo okupanto represijas uždavinys.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija