2009 m. birželio 3 d.
Nr. 43
(1735)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Originalūs Sofijos Vainilaitienės kilimai

Rūta AVERKIENĖ

Žymi Lietuvos tekstilininkė ir grafikė
Sofija Vainilaitienė Varėnos kultūros
centro parodų salę papuošė devyniais
dideliais originalia rišimo technika
sukurtais kilimais

Kilimai „Pegasas“ ir „Ąžuolas“
Autorės nuotraukos

Varėnos kultūros centro parodų salėje veikia žymios Lietuvos tekstilininkės ir grafikės Sofijos Vainilaitienės kilimų paroda. Iš muziejų ir privačių kolekcijų į parodą Varėnoje suvežti kilimai yra unikali galimybė Varėnos krašto gyventojams ir svečiams pažinti bent mažytę dalelę Sofijos Vainilaitienės profesionaliosios kūrybos.

Parodoje eksponuojami devyni dideli originalia rišimo technika sukurti kilimai – tik maža dalelė menininkės kūrybos, kuria šiandien didžiuojasi ne tik nacionaliniai muziejai, bet ir privatūs kolekcionieriai Lietuvoje ir užsienio šalyse.

Parodos atidaryme dalyvavusi Lietuvos dailės muziejaus menotyrininkė Nijolė Žilinskienė priminė, jog S. Vainilaitienė yra dar ir žymi grafikė, kurios knygų iliustracijomis žavisi ne viena karta. Šių metų tarptautinėje knygų mugėje menininkės iliustruota Mykolo Sluckio knyga „Skrido bitė vakarienės“ pripažinta geriausia iliustruota vaikiška knyga. Kaip sakė menotyrininkė, S. Vainilaitienės kūryba pasižymi dideliais formatais ir asociatyvių minčių gausa. Joje – originaliai užšifruotos mintys, galima aptikti daug literatūrinių temų, daug kur galima įžvelgti lietuvybės apraiškų.

Rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas autorei dėkojo ne tik už unikalią parodą, bet ir už didelę dovaną Varėnos ir Merkinės bibliotekoms – per 100 padovanotų knygų.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė dėkojo už gražiai įprasmintą jos vyro, šviesaus atminimo rašytojo Martyno Vainilaičio kūrybos atminimo puoselėjimą ne tik gimtajame Mergežeryje, bet ir sodyboje Vaitakarčmyje, kur rašytojas kūrė bene trisdešimt metų.

S. Vainilaitienė prisipažino, kad kilimų rišimas – daug fizinių jėgų reikalaujantis darbas, nes jie rišami kasdien po keliolika valandų, kad neužsimirštų, kas sumanyta. „Pirmąją personalinę parodą surengiau 1974 metais. Joje buvo eksponuojami reljefiniai kilimai. Tai buvo naujovė tekstilės srityje. Mano kilimai yra monumentalūs, vieni tapybiški, spalvoti, kiti – santūrūs, dvispalviai, su šešėliniais perėjimais iš šviesos į tamsą. Kilimams suteikiu gilią mintį...“, – sakė menininkė.

Parodos autorę sveikino ne tik varėniškiai, bet ir leidyklos „Kronta“ direktorė Jolanta Rimšienė, liaudiškų dainų padainavo Roberta, o linksmą dzūkišką pasakojimą papasakojo mažasis Domantas.

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija