2009 m. birželio 17 d.
Nr. 47
(1739)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Senojoje mokykloje pagerbti kraštiečiai

Vytautas Bagdonas

Prisiminimų popietė atkurtoje
senovinėje klasėje

Paminklinę lentą šventina Svėdasų
parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas

Prof. Algirdo Juliaus Greimo palikimo
tyrinėtojas, parodos autorius
prof. dr. Rimtautas Karolis Kašponis
(dešinėje) su renginio svečiais

Buvusioje Kunigiškių pradžios mokykloje, kurioje daugiau kaip dvidešimtį metų veikia Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, gegužės 23-iąją iškilmingai pagerbti žymūs kraštiečiai, šios mokyklos mokiniai ir mokytojai. Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius čia organizavo prasmingą renginį „Per senolių tradicijas atverkime dvasią ir širdį“. Renginio metu muziejuje Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius ir Lietuvos mokslininkų sąjungos narys, muzikologas profesorius Karolis Rimtautas Kašponis atidengė atminimo lenta, kurią o kartu ir visą muziejų pašventino Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas.

Muziejuje mintimis apie sodžiaus muziejaus reikšmę visuomeniniame gyvenime, žymių kraštiečių atminimo saugojimą dalijosi meras S. Obelevičius, Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis, Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. V. Juškėnas ir kiti renginio dalyviai.

Nors atminimo lentoje įrašyta daugelio garsių buvusių Kunigiškių pradžios mokyklos mokinių pavardės, renginyje daugiausia kalbėta apie pasaulinio garso mokslininką, semiotikos mokslo kūrėją, lietuvių mitologijos tyrinėtoją, lingvistą, eseistą ir kritiką prof. Algirdą Julių Greimą. Apie mokslininką pasakojo prof. dr. K. R Kašponis, jau kelerius metus besidomintis šio mokslininko moksline ir kūrybine veikla.

A. J. Greimo šeima pirmiausia apsigyveno Kunigiškių kaime, kai 1918–1919 metais atvyko iš Tulos. Būsimojo mokslininko tėvas Julius Greimas mokytojavo Kunigiškių pradžios mokykloje 1913–1915 metais, o priartėjus Pirmojo pasaulinio karo frontui buvo evakuotas į Rusiją. Tuloje jis mokytojavo lietuvių pabėgėlių stovykloje. 1917 metais gimė būsimasis mokslininkas. Vėliau J. Greimas mokytojavo Kupiškyje, dirbo mokyklų inspektoriumi Šiauliuose, Marijampolėje, o Prienuose buvo burmistru. 1941 metais, sovietinės valdžios paskelbtas „liaudies priešu“, buvo išvežtas į Rešiotų lagerį Krasnojarsko krašte, ten ir mirė. Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, jo palaikai pervežti į gimtąjį kraštą, palaidoti Kaune, Petrašiūnų kapinėse, šeimos kape, greta 1992 metais Paryžiuje (Prancūzija) mirusio sūnaus prof. Algirdo Juliaus Greimo...

A. J. Greimas mokėsi Kupiškio progimnazijoje, Šiaulių ir Marijampolės gimnazijose, studijavo teisę Vytauto Didžiojo universitete Kaune. Pritrūkus prancūzų kalbos mokytojų, 1936 metais trečiakursis studentas buvo pasiųstas studijuoti prancūzų kalbos ir dialektologijos į Grenoblio universitetą. Grįžęs į Lietuvą, atliko karinę tarnybą. 1944 metais pasitraukė į Prancūziją, Paryžiuje dirbo Mokslinių tyrimų centre, Sorbonoje apgynė daktaro disertaciją iš prancūzų kalbos istorijos. Dėstė prancūzų filologiją Aleksandrijos universitete Egipte, Ankaros ir Stambulo universitetuose Turkijoje, skaitydavo paskaitas daugelio pasaulio šalių mokslo ir mokymo institucijose. 1962 metais A. J. Greimas paskiriamas Puatjė (Prancūzija) universiteto prancūzų kalbos kalbotyros profesoriumi, vėliau išrenkamas Paryžiaus praktinės aukštųjų studijų mokyklos Bendrosios semantikos studijų vadovu, Tarptautinės semiotikos asociacijos generaliniu sekretoriumi, Tarptautinio semiotikos ir lingvistikos centro Urbine (Italija) moksliniu vadovu. Šio mokslininko darbai yra išversti į anglų, ispanų, italų, rumunų, vokiečių, rusų ir kitas kalbas, jam reiškiama pagarba daugelyje pasaulio šalių. Prof. A. J. Greimo atminimo įamžinimu Lietuvoje rūpinasi muzikologas, humanitarinių mokslų daktaras prof. K. R. Kašponis, parengęs parodą-dokumentinę studiją „Algirdo Greimo vaikystė“. Unikalioje parodoje yra apie 100 fotonuotraukų, dokumentų kopijų, faksimilių, žemėlapių, sukauptų iš valstybinių ir privačių archyvų, spaudos. Ekspozicija atspindi pirmąjį įžymiojo mokslininko gyvenimo periodą Tuloje, Kunigiškiuose ir Kupiškyje. Parodos autorius, padedant parodos kuratoriams Lietuvos mokslininkų sąjungos nariui KTU Humanitarinių mokslų fakulteto Garso ir vaizdo menų technologijų katedros vedėjui dr. doc. Dariui Kučinskui bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakulteto pedagogui doc. Romaldui Misiukevičiui, šią lietuvių ir prancūzų kalbomis parengtą parodą vežioja po Lietuvą ir pasaulį. Paroda jau demonstruota Paryžiuje (Prancūzija), Imatroje, Helsinkyje (Suomija), Maskvoje (Rusija), Vilniuje, Druskininkuose, Vilniuje, Kaune ir kitur.

Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejuje paroda bus eksponuojama iki liepos 31-osios, o paskui iškeliaus į Šiaulių Didždvario gimnaziją, kurioje A. J. Greimas mokytojavo – čia irgi bus įamžintas jo atminimas...

Anykščių rajono meras S. Obelevičius už pastangas įamžinti garsaus kraštiečio atminimą prof. dr. K. R. Kašponiui įteikė padėką.

Renginyje koncertavo Anykščių muzikos mokyklos kanklininkių ansamblis (vadovė Jolita Novikienė).

 Autoriaus nuotraukos

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija