2009 m. birželio 17 d.
Nr. 47
(1739)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

„Piemenauja“ 25-erius metus

Rūta Averkienė

„Piemenukai“ su vadove
Vanda Mockevičiene
Autorės nuotrauka

„Rolia rolia karvela rūta, rolia rolia, kur tavo būta, rolia rolia, per upelį plaukta, rolia rolia, raselė braukta, rolia rolia, žolalė ėsta, rolia rolia piemenukų ganyta...“ – tokiais žodžiais savo jubiliejui skirtą koncertą gausiai Nedzingės skverelyje susirinkusiems žiūrovams pradėjo šiemet dvidešimtpenkmetį švenčiantis Nedzingės vaikų folkloro ansamblis „Piemenukai“. Ansamblio „siela“ – vadovė Vanda Mockevičienė į gražų renginį antrąją Sekminių dieną sukvietė visus ansamblyje „piemenavusius“ nedzingiškius. Pasak jos, per šiuos metus ansamblyje dainavo apie du šimtus Nedzingės kaimo vaikų. Jie atlieka autentiškas Nedzingės kaimo dainas, žaidžia senovinius žaidimus, renka tautosaką, puoselėja savo krašto papročius ir tradicijas. Dabar jie jau savo „piemenukus“ augina. Kai kurie savo gyvenimą taip pat su muzika ir daina susiejo. Etnomuzikologas Darius Mockevičius sakė, kad tie metai, kai su kitais Nedzingės kaimo vaikais koncertuoti važinėdavo, kelia pačius geriausius prisiminimus. O koncertavo ir dalyvavo įvairiuose festivaliuose daugelyje Lietuvos vietovių, Lenkijoje ir Vokietijoje. Žiūrovai yra matę jų programas: „Kiaulių neganęs ponu nebūsi“, „Matiau matiau kukucį“, „Bėk bėk bitela in savo vietelį“, „Skerdžiaus Adasiuko dainos ir žaidimai“ ir daugelį kitų. O kad „buvę piemenukai“ nepamiršo, ko vaikystėje išmokę, įrodė dainuodami ansamblio dainas.

Ansamblis savo pirmąją programą „Piemenėlių dainos ir žaidimai“ parodė 1984 m. sausio 24 dieną Varėnoje ir tais pačiais metais respublikiniame folkloro ansamblių konkurse „Ant marių krantelio“ tapo laureatais. V. Mockevičienė sakė, kad Nedzingės žmonės Sekmines visada švęsdavo pagal visus senovės papročius – ir laužą po darbų susirinkę kūrendavo, ir kiaušinienę kepdavo, dainas dainuodavo ir žaidimus žaisdavo. Renginio metu nedzingiškiai vaidino, kaip anksčiau Sekmines švęsdavo vaikai ir suaugę.

„Piemenukus“ savo dainomis pasveikino Varėnos kultūros centro vaikų folkloro ansamblis (vadovė Lina Būdienė) ir Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansamblis „Serbenta“ (vadovė Irena Naujūnienė).

Rajono meras Vidas Mikalauskas  įteikė padėkos raštus, tautodailininkė Irena Žukauskienė padovanojo pačios tapytą paveikslą su Nedzingės bažnyčia.

Po koncerto čia pat, skverelyje, nedzingiškiai kepė kiaušinienę ir ja bei tradiciniu kaimo patiekalu – bulvinėmis bandomis – vaišino šventės svečius. O vaikai vaišinosi mero bei Varėnos kultūros centro direktorės Marytės Stoškutės pyragais.

Nedzingė, Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija