2009 m. birželio 17 d.
Nr. 47
(1739)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Bazilikoje –
Tarptautinis festivalis

Norim
autentiškos pilies

Popiežius apie taikdarišką ir dvasingą diplomatų tarnystę

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI priima
naujojo Brazilijos ambasadoriaus
prie Šventojo Sosto Luiso Felipės
de Seichaso skiriamuosius raštus

Ambasadoriai dalyvavo Švč. Sakramento Adoracijoje

Informacija, apie aktyvų prie Šventojo Sosto akredituotų diplomatų dalyvavimą liturgijoje, paskatino priminti prasmingas popiežiaus Benedikto XVI pastabas užsienio šalių ambasadoriams. Jau penktus metus Romos Didžiojoje Švč. Mergelės Marijos  bazilikoje vykusioje keturiasdešimties valandų Adoracijoje, skirtoje dvasiškai pasirengti praėjusioms Devintinėms, budėjo prie Vatikano veikiančių ambasadų vadovai. Birželio 9 dieną vigilijoje laukiant Švč. Jėzaus Kūno ir Kraujo šventės, jie tyliai susikaupė prie Švenčiausiojo Sakramento ir visą valandą meldėsi už taiką pasaulyje.


Senojoje mokykloje pagerbti kraštiečiai

Vytautas Bagdonas

Prisiminimų popietė atkurtoje
senovinėje klasėje

Buvusioje Kunigiškių pradžios mokykloje, kurioje daugiau kaip dvidešimtį metų veikia Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, gegužės 23-iąją iškilmingai pagerbti žymūs kraštiečiai, šios mokyklos mokiniai ir mokytojai. Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejus, asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ ir Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyrius čia organizavo prasmingą renginį „Per senolių tradicijas atverkime dvasią ir širdį“. Renginio metu muziejuje Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius ir Lietuvos mokslininkų sąjungos narys, muzikologas profesorius Karolis Rimtautas Kašponis atidengė atminimo lenta, kurią o kartu ir visą muziejų pašventino Svėdasų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas.


Pilietinio mitingo aidai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Prie Vyriausybes rūmų, šalia paminklo
Vincui Kudirkai birželio 13-ąją įvyko
masinis mitingas, kuriame dalyvavo
apie tūkstantis žmonių

Birželio 13-ąją Vilniuje, prie Vyriausybes rūmų, šalia paminklo Vincui Kudirkai įvyko masinis mitingas, kuriame dalyvavo apie tūkstantis žmonių. Buvo reikalaujama panaikinti korupcinį „Leo LT“ sandorį, imtis priemonių prieš mūsų šalyje įsigalėjusias monopolijas, pasisakyta už dirbančiųjų socialinių garantijų išsaugojimą, už tai, kad nebūtų didinami mokesčiai. Į mitingą atvyko darbininkai, studentai, pensininkai, inteligentijos atstovai iš Kauno (apie 150 žmonių), Klaipėdos, Alytaus, Marijampolės, Panevėžio, Jonavos, Kelmės ir kitų šalies vietovių. „Mitingą organizavo Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ), profsąjunga „Solidarumas“, Pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Laisvųjų profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos kultūros kongresas, dar kelios pilietinės organizacijos.


„Piemenauja“ 25-erius metus

Rūta Averkienė

„Piemenukai“ su vadove
Vanda Mockevičiene
Autorės nuotrauka

„Rolia rolia karvela rūta, rolia rolia, kur tavo būta, rolia rolia, per upelį plaukta, rolia rolia, raselė braukta, rolia rolia, žolalė ėsta, rolia rolia piemenukų ganyta...“ – tokiais žodžiais savo jubiliejui skirtą koncertą gausiai Nedzingės skverelyje susirinkusiems žiūrovams pradėjo šiemet dvidešimtpenkmetį švenčiantis Nedzingės vaikų folkloro ansamblis „Piemenukai“. Ansamblio „siela“ – vadovė Vanda Mockevičienė į gražų renginį antrąją Sekminių dieną sukvietė visus ansamblyje „piemenavusius“ nedzingiškius. Pasak jos, per šiuos metus ansamblyje dainavo apie du šimtus Nedzingės kaimo vaikų. Jie atlieka autentiškas Nedzingės kaimo dainas, žaidžia senovinius žaidimus, renka tautosaką, puoselėja savo krašto papročius ir tradicijas. Dabar jie jau savo „piemenukus“ augina. Kai kurie savo gyvenimą taip pat su muzika ir daina susiejo. Etnomuzikologas Darius Mockevičius sakė, kad tie metai, kai su kitais Nedzingės kaimo vaikais koncertuoti važinėdavo, kelia pačius geriausius prisiminimus. O koncertavo ir dalyvavo įvairiuose festivaliuose daugelyje Lietuvos vietovių, Lenkijoje ir Vokietijoje. Žiūrovai yra matę jų programas: „Kiaulių neganęs ponu nebūsi“, „Matiau matiau kukucį“, „Bėk bėk bitela in savo vietelį“, „Skerdžiaus Adasiuko dainos ir žaidimai“ ir daugelį kitų. O kad „buvę piemenukai“ nepamiršo, ko vaikystėje išmokę, įrodė dainuodami ansamblio dainas.


Vikaras – literatūrinės  premijos laureatas

Jonas PETRONIS

Zarasų rajono savivaldybės
Felikso Jakubausko literatūrinės
premijos laureatas kun. Justas Jasėnas
Autoriaus nuotrauka

Zarasų krašte kasmet rengiami poezijos pavasarėlio renginiai. Tradicinė šventė šiemet vyko kelias dienas. Poezijos pavasarėlis prasidėjo vakaro skaitymais (jaunimas – jaunimui) Zarasų viešojoje bibliotekoje, o kitą dieną renginiai persikėlė į kaimo vietoves. Salako kultūros namuose įvyko poezijos šventė „Eilės į tūkstantmečio pynę“, Antazavės Juozo Gruodžio vidurinėje mokykloje džiugino poezijos šventė „Poezija – širdies daina“. Pagrindinėje Zarasų miesto Sėlių aikštėje Lietuvos leidyklos, knygų prekybos centrai surengė mažąją knygų mugę, kurioje zarasiškiai ir jų svečiai turėjo progos susipažinti su naujausia literatūra ir jos įsigyti. Vakare poezijos pavasarėlio dalyviai susirinko į literatūros ir muzikos mugę Zarasų viešojoje bibliotekoje. Joje dalyvavo literatūrologė, poetė, vertėja Alma Lapinskienė, poetas Alesis Razanovas iš Baltarusijos, poetė žemietė Meilė Kudarauskaitė, Ineza Juzefa Janonė, Petras Panavas, jaunasis poetas Julius Žėkas bei kiti svečiai.  


Festivalyje – „Septyni Kristaus žodžiai“

Lordo yehudi menuhino atminimui – jozefo haydno oratorija

Rimantas KLEVEČKA

Kompozitoriaus J. Haydno portretas

XIV Pažaislio muzikos festivalis birželio 14 dieną., 17 val. kauniečiams ir miesto svečiams Kauno filharmonijoje padovanojo iškilią muzikos šventę – Jozefo Haydno (Joseph Haydn) oratoriją „Septyni paskutiniai Jėzaus Kristaus žodžiai“ (Die sieben letzten Worte, op. 51. Nr. 1-7). Ją atliko Kauno valstybinis choras (vad. P. Bingelis), Kauno miesto simfoninis orkestras (vad. M. Pitrėnas), solistai Elena Kalvaitytė-Vitkauskienė (sopranas), Jurgita Šalčiūtė (mecosopranas), Kęstutis Jakeliūnas (tenoras), Saulius Burneikis (bosas), dirigavo svečias iš Vokietijos – Davidas Geringas (David Gering).

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija