2009 m. birželio 26 d.
Nr. 49
(1741)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Priminė netesėtą pažadą

Lukiškių aikštėje, prie
paminklo žuvusiems už Tėvynę

Birželio 14-osios vidudienį Vilniuje, Aukų gatvėje prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams buvo pagerbtos sovietų genocido aukos. Minėjime kalbėjo Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, prezidentas Valdas Adamkus, Seimo narė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, LGGRT Centro vadovė Birutė Burauskaitė, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, dainavo Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių choras „Laisvė“.

Reprezentacine paskelbtoje Lukiškių aikštėje tuo metu buvo ramu, tik aikštės kamputyje žuvusiųjų atminimą liudijo granito plokštė su neištesėtu pažadu: „ŠIOJE AIKŠTĖJE BUS ĮAMŽINTAS NEŽINOMOJO PARTIZANO IR KOVOTOJO DĖL LIETUVOS LAISVĖS ATMINI-MAS. 1995 M. GEGUŽĖS 20 D“. Kadangi per atgautos nepriklausomybės dvidešimtmetį Lukiškių aikštėje žadėtas paminklas nebuvo pastatytas, laisvės kovotojai ryžosi dar kartą valstybės vadovams šį pažadą priminti. Baigiantis renginiui į Lukiškių aikštę, ties Aukų gatve, rinkosi piliečiai nešini akmenimis bei skiediniu būsimo paminklo pamatui. Iškilo paminklo „pamatas“ su granito plokšte ir įrašu: „ŽUVUSIEMS UŽ TĖVYNʓ. Uždegtos žvakės, padėtos gėlės. Ko valdžios nepajėgė per 20 metų, laisvės kovotojai atliko per valandą.

Tebūna nors šitaip sostinėje įamžintas laisvės kovotojų atminimas, teateina čia žuvusiųjų artimieji, ateina su Tyla, Atmintimi, Malda, Giesme ar Daina Lietuvos patriotai, teapsilanko užsienio turistai, valstybių vadovai…

A. Z.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija