2009 m. liepos 1 d.
Nr. 50
(1742)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Bažnytinio solidarumo išraiška

Mindaugas BUIKA

Labdaros tradicija siekia
antikos laikus

Popiežius Benediktas XVI
pabrėžia solidarumo
su vargstančiaisiais svarbą

„Šv. Petro skatikų“ rinkliavos tradicija

Kaip pranešė „Zenit“ ir kitos tarptautinės katalikų agentūros, praėjusį sekmadienį pasaulio tikintieji dalyvavo Popiežiaus labdaros kompanijoje – „Šv. Petro skatikų“ rinkliavoje. Suaukotos lėšos vietinių episkopatų buvo perduotos į apaštalines nunciatūras, kad Šventasis Tėvas galėtų teikti paramą tiems, kam jos labiausiai reikia. „Šv. Petro skatikų“ rinkliavos tradiciškai skelbiamos artimiausią sekmadienį po šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus iškilmės – birželio 29 dienos, kuri šiemet išpuolė pirmadienį, arba kitą dieną, kurią parenka vietinės Bažnyčios ordinarai.

Kaip minėta tose rinkliavose suaukotos lėšos yra skirtos ne Vatikano institucijų išlaikymo (prie to prisideda vietinės Bažnyčios savo kitais įnašais), bet išimtinai pasaulio varguolių paramai. „Šv. Petro skatikų“ rinkime taip pat gali dalyvauti vienuolijos, katalikiškos organizacijos bei pavieniai asmenys, kurie aukas Šventajam Tėvui gali siųsti įvairiais būdais, dabar netgi internetu į nurodytas banko sąskaitas. Ataskaitos apie surinktas „Šv. Petro skatikų“ lėšas kasmet skelbiamos su Šventojo Sosto biudžeto sąmata liepos mėnesio antroje pusėje.

Tokiu būdu žinių apie 2008 metų aukas dar reikia palaukti, o pagal ankstesnius duomenis 2007 metais „Šv. Petro skatikų“ rinkliavose buvo suaukota 80 milijonų dolerių (2006 metais – daugiau kaip 100 mln. dolerių). Pagrindiniai donorai tradiciškai lieka Jungtinių Amerikos Valstijų katalikai (28 proc. visų surinktų lėšų), toliau Italija (13 proc.), Vokietija (6 proc.), Ispanija (4 proc.), Prancūzija (3,7 proc.), Airija (3 proc.), Brazilija (2 proc.) ir Korėja (1,6 proc.). Pranešama, kad vienas dosnus aukotojas, kuris nepanoro, kad būtų skelbiama jo pavardė ar kitaip įvardijamas, atsiuntė Šventajam Tėvui 14,3 milijonus dolerių.

Popiežiaus dosni parama pasaulio vargšams

Praktika suteikti materialinę paramą tiems, kurie skelbia Evangeliją, kad jie galėtų atsidėti apaštalinei misijai arba padėti labiausiai vargstantiems, yra tokia pat sena, kaip ir pati krikščionybė. Naujajame Testamente (plg. Apd 4, 34; 11, 29) pranešama apie tai, kaip pirmieji krikščionys dosniai dalijosi savo turtu ir siųsdavo aukas, sužinoję apie skurstančias tikėjimo brolių ir seserų bendruomenes.

„Šv. Petro skatikų“ (lot. „Denarius Sancti Petri“) rinkliavos tradiciją VIII amžiuje pradėjo tuomet neseniai krikščionybę priėmę Anglijos tikintieji. Pabrėždami savo dvasinį artumą Romos vyskupui, jie nusprendė kasmet siųsti suaukotas lėšas Šventajam Tėvui. Palaipsniui ši praktika išplito visoje Europoje, per amžius įgydama naujų bruožų ir tradicijų. Kanoniškai ji buvo įteisinta XIX amžiaus antroje pusėje, kai popiežius Pijus IX ją patvirtino 1871 metais paskelbta „Saepe Venerabilis“ enciklika.

Popiežius Benediktas XVI ypač dosniai remia pasaulio vargšus, nukentujusius nuo stichinių nelaimių, epidemijų ir karinių konfliktų, pabrėždamas labdaringų rinkliavų reikšmę. 2006 metų vasarį susitikęs su vadinamojo „Šv. Petro ratelio“ nariais, besirūpinančiais Šventojo Sosto institucijų išlaikymu, Popiežius pažymėjo, kad „Šv. Petro skatikų“ rinkliava yra „viena iš būdingiausių visų tikinčiųjų dalyvavimo Romos vyskupo labdaringose iniciatyvose išraiškų Visuotinės Bažnyčios naudai“. Be abejonės, toks krikščioniškas dosnumas turi aiškią praktinę vertę, tačiau taip pat yra stiprus „bendrystės su Popiežiumi ir jo dėmesiu vargstantiems broliams ženklas“. Apie Bažnyčios labdaringos ir humanitarinės veiklos reikšmę Šventasis Tėvas išsamiai rašė ir savo pirmojoje 2005 metų enciklikoje „Deus Caritas est“.

Kaip tokio socialinio veikimo pavyzdį galima paminėti popiežiaus Benedikto XVI paramą kovose sugriauto Gazos regiono Šventojoje Žemėje atstatymui, taip pat prieglaudos namus našlaičiams Ruandoje. Humanitarinių projektų finansavimu užsiima specialūs Vatikane įkurti fondai, pavyzdžiui „Popularum Progresio“ fondas, kuris padeda Lotynų Amerikos šalių neturtingiems valstiečiams ir čiabuviams.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija