2009 m. liepos 1 d.
Nr. 50
(1742)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vėl nudžiugino „Žalvynė“

Jonas PETRONIS

Utenos vaikų lopšelio-darželio
„Želmenėlis“ folkloro ansamblis
„Kopolytė“ ir jo vadovė Elytė Kiškienė

Scenoje sugebėjimus demonstravo
Latvijos Respublikos Jekabpilio
vaikų ir jaunimo centro folkloro
ansamblis „Raksi“

Renginį vedė žinoma etnologė
Gražina Kadžytė

Sambūrio organizatorė Rima Vitaitė
įteikia padėkos raštą už žiūrovams
suteiktas puikias akimirkas Latvijos
Respublikos Jekabpilio vaikų
ir jaunimo centro folkloro ansambliui
„Raksi“ vadovei Vitai Talla

Savo sugebėjimus sambūryje demonstravo
ir garsus Zarasų kultūros centro
folkloro ansamblis „Seluona“

Birželio pradžioje, kaip ir kasmet, į gražų renginį pakvietė folkloro sambūris „Zalvynė“. Į jį iš įvairių Lietuvos kampelių atvyko vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai. Projekto autorė – Zarasų kultūros centro etnografė Rima Vitaitė. Renginyje dalyviai pristatė savo regionų dainas, kitą muzikinį paveldą. Visi renginio vakarai buvo skirti senajai ikikrikščioniškai lietuviškai kultūrai.

Pirmąją sambūrio dieną dalyviai rinkosi į Zarasų kultūros centrą. Čia vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvai žiūrovams parodė programą „Aš paseksiu pasaką“. Jos metu vyko įvairių Lietuvos tarmių pristatymas. Vakare sambūrio dalyviai vyko į Gražutės regioninį parką. Ten, Šavašos pažintiniame take, prie dubenuotojo akmens sukosi sutartinių ratas: „Žalias, žalias, žalias žolynėlis…“. Jis buvo skirtas Lietuvos tūkstantmečio ir sėlių aštuonių šimtų metų vardų paminėjimui rašytiniuose šaltiniuose. Laukymėje, prie liepsnojančio laužo jaunieji renginio dalyviai turėjo progos smagiai pašokti, o muzikantai susiliejo į vieną didelę kapelą. Gražus gamtos kampelis pakvipo skania kiaušiniene, ją kepė patys dalyviai. Saulei nusileidus, pasklido įvairių kraštų dainos. Vėlų vakarą prasidėjo ragų, skudučių ir dainų sąšauka Lūžų miške.

Kitą sambūrio dieną jaunieji folkloro mylėtojai vyko į Salaką, Baltriškes, Antazavę. Po šv. Mišių šių kaimų bažnyčių šventoriuose skambėjo vaikų ir jaunimo atliekamos dainos. Vėliau visi sugužėjo į Zarasus, kur Zaraso ežero Didžiojoje saloje vyko kiti renginiai. Vaikai, jaunimas ne tik traukė sutartines, senovines dainas apie svarbiausius kaimo žmonių darbus ir apie lauknešėlį laukuose triūsiantiems ar į svečius atvykstantiems. Į šventę atvyko ir ją vedė etnologė Gražina Kadžytė. Gražiausiame ežerų krašto gamtos kampelyje skambėjo senovės dainos, šokiai, muzika.

Šiemet šventėje dalyvavo gražus būrys folkloro ansamblių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Sambūrio organizatorė Rima Vitaitė išdalijo šūsnį padėkos raštų. Juos pelnė Molėtų laisvalaikio centro folkloro ansamblis „Kukutis“, Visagino vaikų kūrybos namų folkloro ansamblis „Radastėlė“, Zarasų „Santarvės“ pagrindinės mokyklos ansamblis „Vyželė“, Molėtų laisvalaikio centro vaikų kapela, Utenos vaikų lopšelio-darželio „Želmenėlis“ folkloro ansamblis „Kopolytė“, Kupiškio rajono Salamiesčio pagrindinės mokyklos folkloro ansamblis „Vijūnytė“, Zarasų rajono vaikų globos namų ir kultūros namų ansamblis „Ramtatūris“, Latvijos Respublikos Jekabpilio vaikų ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Raksti“ („Raštai“), Kauno I muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Sauluva“, Zarasų kultūros centro ansamblis „Oželis“, Švenčionių gimnazijos modernus folkloro ansamblis „Žolynas“, Zarasų kultūros centro folkloro ansamblis „Seluona“, Salako kultūros centro „Saulala“ ir kiti folkloro kolektyvai. Gražu, kad vaikai ir jaunimas ne tik traukė liaudies dainas, bet ir pasakojo apie papročius, tradicijas, pateikė daug lauknešėlių receptų. Vaišino dalyvius ir žiūrovus naminiais sūriais, duona, skilandžiais, gira ir pan.

Už skambią dainą, dovanotą skaidrų jaunystės lašelį Zarasų kraštui, puoselėjant tautinę kultūrą etnologė Gražina Kadžytė dėkojo organizacinio komiteto vadovei Rimai Vitaitei ir visiems renginio rėmėjams. Gražių padėkos žodžių nusipelnė ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Zarasų rajono savivaldybė, Gražutės regioninis parkas, kultūros bendrija „Sėla“.

Renginyje taip pat savo meną demonstravo modernaus šiuolaikinio folkloro atstovai.

Zarasai
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija