2009 m. liepos 1 d.
Nr. 50
(1742)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kur Nedzingė gieda...

Rūta AVERKIENĖ

„Nedzingės“ folkloro ansamblis
švenčia 25-metį

Nedzingės folkloro ansamblio „Nedzingė“ dainuojamos dainos skamba jau dvidešimt penkerius metus. Sekminių išvakarėse Nedzingės laisvalaikio pramogų centre buvo paminėta graži kolektyvo sukaktis. Šį gražų renginį nedzingiškiai skyrė Lietuvos vardo tūkstantmečiui, todėl vakaro metu buvo prisiminta ir Lietuvos, ir Nedzingės kaimo istorinė praeitis. Nedzingė garsi tuo, kad 1575 metais į kaimą atvyko gyventi dvarininkai Žilinskiai, kurie 1844 metais čia pastatė bažnyčią. Po ja amžino poilsio atgulė bažnyčios fundatoriaus, carinės Rusijos generolo Vincento Žilinskio, Vilniaus vyskupo Vaclovo Žilinskio ir Trakų apskrities maršalkos Aleksandro Žilinskio palaikai. Buvo prisiminti ir žymūs nedzingškiai: Julius Čaplikas, Juozas Šibaila, Petras Makarevičius ir Antanas Kasanavičius.

Nedzingiškiai ypatingi dar ir tuo, kad savo gyvenimo vargus ir džiaugsmus į dainas sudeda. Jas dainuoja ir ilsėdamiesi, ir dirbdami. Kaip prisiminė ansamblio vadovė Nijolė Maceikienė, 1984 metais susikūrusiame ansamblyje dainavo septynios moterys, o šiuo metu jame dainuoja septyniolika balsingiausių kaimo vyrų ir moterų. „Nedzingė“ ne tik dainuoja, bet ir vaidinimus vaidina, kuriuose atsispindi vietos krikštynų, svotavimo, Sekminių ir kitos mūsų protėvių tradicijos.

Renginyje dalyvavęs ir ansamblį jubiliejaus proga sveikinęs rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pastebėjo, kad „Nedzingės“ ansamblis ypatingas, nes jame dainuoja ir seniūnas, ir mokyklos direktorius. Rajono vadovas pasidžiaugė, jog kaime yra gražios tradicijos liaudies kultūrą puoselėti ir jaunajai kartai. Meras, administracijos direktorius Algis Miškinis, Varėnos kultūros centro direktorė Marytė Stoškutė buvusiems ir esamiems ansambliečiams įteikė padėkos raštus. Nedzingės folkloro ansamblį pasveikino Seimo narė Vilija Blinkevičiūtė ir Varėnos rajono savivaldybės tarybos narė Asta Tamulevičienė. Šventiniame koncerte dainavo ir jaunoji karta – Nedzingės „Piemenukai“ (vadovė Vanda Mockevičienė), Varėnos vaikų folkloro ansamblis (vadovė Lina Būdienė) ir asociacijos liaudiškos muzikos kapela „Paparcis“ (vadovė Sigitas Arnauskas), bei senosios Varėnos ansamblis „Paparcis“ (vadovė Ona Dancevičienė).

Nedzingė,
Varėnos rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija