2009 m. liepos 8 d.
Nr. 52
(1744)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pristatyta knyga „Šilų dzūkai“

Rūta AVERKIENĖ

„Šilų dzūkų“ autoriai:
fotomenininkas Arūnas Baltėnas
ir etnografė Ona Drobelienė

Varėnos viešojoje bibliotekoje skaitytojams pristatyta neseniai dienos šviesą išvydusi žinomo fotomenininko Arūno Baltėno ir etnografės Onos Drobelienės knyga „Šilų dzūkai“. Šį unikalų nuotraukų ir dzūkiškų pasakojimų albumą pristatę autoriai iš pradžių pakvietė pakeliauti po šilinių dzūkų kaimus, pažinti jų žmones nuotraukose, parodytose ekrane.

„Kapiniškiai, Kašėtos, Marcinkonys, Margionys, Musteika, Puvočiai, Zervynos, Žiūrai“, – vardijo O. Drobelienė. Šiuose kaimuose ir vyksta knygos „veiksmas“: žmonės dirba kasdienius darbus, ilsisi, švenčia, atlieka apeigas, pasakoja istorijas.

Leidyklos, išleidusios knygą, vadovas Raimondas Paknys sakė, kad „Šilų dzūkai“ knygų mugėje sulaukė išskirtinio dėmesio. Jos pristatymą, kuriame dalyvavo ir knygos „veikėjai“ – dainavo Puvočių kaimo moterys, lankytojai pavadino vienu šilčiausių pristatymų, o pačią knygą – vienu maloniausių knygų mugės atradimų. Leidėjas prisipažino, kad iš pradžių nuogąstavo, jog šios knygos išleidimas nebus pelningas, tačiau šiuo metu ji yra trečia pagal perkamumą negrožinės literatūros knyga.

Knygos pristatymo renginyje dalyvavusi knygos redaktorė Audra Kairienė prisipažino, kad redaguodama tekstus ir vartydama nuotraukas, negalėjo atsistebėti, kokie nuostabūs šiliniai dzūkai: „Galbūt ateis nauja karta, kuri išmoks tuos amatus – lieti žvakes, pinti krepšius, tačiau kas juos beišmokys taip gyventi, kad užtektų laiko viskam – ir maldai, ir šventei, ir kaimynui, kad darbas jiems būtų džiaugsmas, o ne juodžiausias vargas...“

Fotomenininkas Arūnas Baltėnas sakė, jog į knygą sutilpo tik dalis jo per dvejus metus nufotografuotų vaizdų, iš kurių gimė apie keturis tūkstančius nuotraukų, jam kol kas pavyko užfiksuoti tik fragmentus to senojo gyvenimo būdo. O nuotraukose ir pasakojimuose užfiksuota autentika labai sparčiai nyksta, vienas po kito amžinybėn išeinant šiems šviesiems žmonėms.

Etnografės Onos Drobelienės nuopelnas – nepakartojami, autentiški šilų dzūkų pasakojimai, užrašyti dzūkiškai, kruopščiai rinkti nuo Dzūkijos nacionalinio parko įsteigimo 1991-aisiais iki 2007-ųjų.

Renginyje dalyvavęs rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas sakė pažįstantis daugelį šiose fotonuotraukose esančių žmonių – šilų dzūkai kitokie, ypatingi. Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius albumą pavadino šilų dzūkų enciklopedija, o Zervynose gyvenantis rašytojas Juozas Aputis sakė, kad nori kreiptis į visus mokytojus lituanistus, jog šie bent dalį pamokos skirtų šiai knygai. Rašytojo manymu, ji būtų labai naudinga jaunimui, kuris jau nebemoka dzūkiškai šnekėti ir pasimeta tarp tikrų ir tariamų vertybių.

Knygos autoriams dėkojo Savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė.

Knygos pristatymo vakarą dzūkiškomis dainomis puikiai „iliustravo“ Puvočių kaimo dainininkės, tarsi įrodydamos, kad tos dzūkiškos vertybės dar tebegyvuoja senose dzūkiškose šiluose išsibarsčiusių kaimelių sodybose.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija