2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paminklas – tremčiai atminti

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Dekanas kun. Gintautas Kabašinskas
pašventino paminklinį akmenį

Juozas Račickas
įgyvendino savo sumanymą

Ukmergėje, šalia Vytauto gatvės 61 namo, pastatytas paminklinis akmuo su užrašu: „Tūkstantmečio Lietuva, iškentę tremtį, jau 50 metų mes vėl su Tavimi...“

Beveik septyni dešimtmečiai praėjo nuo tų dienų, kai sovietinių okupantų ištremti Lietuvos gyventojai kentėjo ir mirė tolimame Sibire. Ukmergiškis Juozas Račickas nuo praėjusio tremties pragaro skaičiuoja 50-uosius metus.

Pasiturinti Račickų šeima gyveno Albitiškių kaime, priklausiusiam Anykščių rajonui. Jie turėjo nemažai žemės, miško, todėl tremties neišvengė. Tėvai su šešiais vaikais buvo ištremti į Tomsko sritį. „Gyvenimas privertė dirbti nuo keturiolikos metų. Pradėjau dirbti šaltkalviu, vėliau mokiausi, su pagyrimu baigiau Belgorodo technikos mokyklą ir dirbau garvežio mašinistu“, – mena vyras. Po septynerių metų šeima grįžo į Ukmergę, tėvas nupirko namą. Juozas pasakoja, jog grįžus buvo labai sunku, visi juos laikė priešais, nenorėjo priimti į darbą.

Savo idėjos įgyvendinimui vyras taupė pinigus, o svajonė išsipildė tada, kai dirbantiems pensininkams buvo grąžinta neteisėtai nusavinta pensijos dalis. „Norėjau pastatyti paminklą visuomenei, kad jie atmintų tremtį. Taip sutapo, jog šis paminklinis akmuo buvo pastatytas minint Lietuvos vardo tūkstantmetį ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai švenčiant dvidešimtmetį“, – sako Juozas, savo lėšomis pastatęs paminklinį akmenį (skulptorius Ričardas Širvelis).

Nusprendęs atlikti kilnų darbą, J. Račickas pirmiausia susitiko su savo kaimynais, kurie neprieštaravo jo sumanymui: „Dėl paminklo pastatymo reikėjo daug įstaigų aplankyti, viską suderinti. Tačiau visi maloniai bendravo ir padėjo, matyt, dėl to, kad neprašiau paramos. Vietą šalia mano namo išrinko architektai“.

Šventinėje paminklinio akmens atidengimo ceremonijoje dalyvavo Ukmergės dekanas kun. Gintautas Kabašinskas, Ukmergės kultūros centro mišrus choras „Tremtinys“ (vadovė Julija Juodienė), Vytauto gatvės 61 namo gyventojai. Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, tremtiniai prie paminklinio akmens giedojo giesmes, uždegė žvakeles, padėjo gėlių.

Ukmergė
Asmeninio albumo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija