2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Per atlaidus pašventino miestelio vėliavą

Prie pašventintos Kaltinėnų vėliavos
kalba Kaltinėnų klebonas
kun. Narsutis Petrikas

KALTINĖNAI. Birželio 24-tąją parapijos tikintieji gausiai rinkosi į Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią švęsti titulinių atlaidų. Į juos atvyko ir aplinkinių parapijų tikinčiųjų bei trys kunigai svečiai: Egidijus Jurgelevičius ir Vytautas Tamašauskas iš Rietavo bei Stasys Šlepavičius iš Nemakščių. Matėme ir Šilalės rajono savivaldybės vadovų. Votyvos šv. Mišias aukojo klebonas kun. Narsutis Petrikas, o homiliją sakė Rietavo klebonas kun. E. Jurgelevičius. Atlaidų Sumos šv. Mišias aukojo visi kunigai svečiai: E. Jurgelevičius, V. Tamašauskas, S. Šlepavičius. Rietavo klebonas pasakė dar vieną homiliją. Sumos metu choristų giedojimą gražiai papildė dūdoriai iš Klaipėdos. Tuo pasirūpino Kaltinėnų seniūnija, vadovaujama Albinos Bataitienės.


Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Užbaigė Jubiliejinius šv. Pauliaus metus

Varnių klebonas kan. Jonas Petrauskis

VARNIAI. Birželio 29-ąją Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus parapija užbaigė Šventojo Tėvo paskelbtus Jubiliejinius šv. apaštalo Pauliaus metus. Ta proga visus metus nuo praėjusių metų birželio 29-osios šeštadieniais ir sekmadieniais šioje šventovėje buvo meldžiamasi į šv. Paulių, prašant užtarimo ne tik sau, bet ir savo mirusiesiems. Tą dieną vyko ir parapijos tituliniai Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidai. Votyvos šv. Mišias aukojo klebonas kan. Jonas Petrauskis. Homiliją pasakė atlaidus vedęs Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikų ugdytojas kun. Egidijus Kumža, atsivežęs  klieriką Martyną Girininką, kuris talkino šv. Mišiose.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Atlaidai prasidėjo malda už žemdirbius ir policininkus

Policininkai aktyviai
dalyvavo procesijoje
Autoriaus nuotraukos

Žemaičių Kalvarija. Nors pirmoji Didžiųjų atlaidų diena retai gali pasigirti tikinčiųjų gausa, šiemet liepos 2-ąją Bazilika buvo pilna. Tuo džiaugėsi ir Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, Sumos šv. Mišių įžangoje primindamas, kad ši diena skirta maldoms už žemdirbius bei blaivią Tėvynę. Po šv. Mišių vyko tradicinė procesija Kristaus parodytu Kryžiaus keliu. Pamoksle ganytojas klausė, koks ryšys tarp kunigo ir žemdirbio tarnystės: „Evangelijoje Kristus kalba apie sėjėją, kuris beria į dirvą grūdą. Kunigai turi būti sėjėjai, beriantys į žmonių širdis Dievo žodžio ir malonės grūdą. Jėzus kalba apie kunigus kaip ganytojus, kurie eina ieškoti vienos avelės, palikę kitas devyniasdešimt devynias“. Vyskupo J. Borutos, SJ, teigimu, labai mažai kas gyvenime priklauso nuo žmogaus. Yra dalykų, kurių žmogus nepajėgia suvaldyti, nepaisant to, kad yra pasiekęs didžiulę mokslinę pažangą. „Kiek daug grožio tame Dievo sukurtame pasaulyje. Tą grožį kur kas geriau gali pajusti kaime gyvenantis žmogus, nes paukščių giesmė ir žvaigždynų spindėjimas mieste nelabai išgirstamas ir pastebimas“.


Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Dekanato dienos

Zarasai. Birželio 5–6 dienomis įvyko dekanato dienos „Meilė niekada nesibaigia“ (1Kor 13, 8) iš renginių ciklo, skirto paminėti šv. apaštalo Pauliaus ir Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejinius metus.

Birželio 5 dieną Jaunimo centre atidaryta moksleivių fotografijų paroda „Dievo namai“. Apie sumanymą fotografuoti Zarasų krašto bažnyčias, kūrybinius atradimus pasakojo mokytoja Petronė Sekonienė. Renginyje dainavo, giedojo ir grojo Jonas Dobrovolskis, Augustė Gaidytė, sesutės Andrijauskaitės, Žygimantas Tumėnas ir Jovita Prakapavičiūtė. Tą pačią dieną Zarasų krašto muziejuje atidaryta sakralinė meno paroda, pristatanti dekanato bažnyčiose saugomus liturgijoje naudojamus ir jau nebenaudojamus rūbus, liturginius indus, paveikslus, skulptūras, religines dekoracijas. Renginį vedė muziejaus darbuotoja Laima Raubiškienė, muzikavo Gabrielė Popovaitė, Dovilė Sinkevičiūtė bei Giedrė Buivaitė. Zarasų bažnyčios sienos papuoštos dekanato parapijų stendais, kuriuose pristatoma parapijų istorija, žymesni dvasininkai, katalikiškos organizacijos ir parapijų šiandiena.


Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Pagerbė kovotojus

Svėdasiškiai ąžuolo lapų vainikais
papuošė Prūsų giminės atstovus
(iš kairės): iš JAV atvykusį
mecenato dr. Zenono Prūso sūnų
Paulių Algį Prūsą, brolį Juozą
bei seseris Nijolę ir Janiną

SVĖDASAI. Birželio 28-ąją, per Šv. Petro ir Pauliaus atlaidus, čia įvyko ir prasminga kovotojų už Lietuvos Laisvę ir Nepriklausomybę pagerbimo šventė. Po šv. Mišių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje klebonas kun. Vydas Juškėnas pašventino skulptoriaus Jono Jagėlos iš granito pagamintą paminklą laisvės kovotojams.

Paminklo simbolinę juostą nudengė iš JAV atvykęs paminklo mecenato dr. Zenono Prūso sūnus Paulius Algis Prūsas, taip pat dosniojo kraštiečio brolis Juozas Prūsas bei seserys Janina bei Nijolė. Paminklo statytojus svėdasiškiai papuošė ąžuolo lapų vainikais...


Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Pašventintas naujas kryžius

Matuizų kaimo kryžkelėje
iškilo naujas kryžius

MATUIZOS. Švenčiant Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį birželio 7 dieną pašventintas kryžius. Prieš keletą metų čia stovėjusį kryžių nugriovė dideliu greičiu važiavęs neblaivus vairuotojas. Materialinė žala net po teismo nebuvo atlyginta, nes vairuotojas niekur nedirbo, o jo sąžinė neprabilo.

Varėnos klebonas dekanas kun. Valentinas Virvičius surado meistrą, atsirado ir daugiau gerų žmonių, kurie, klebono paraginti, sutiko padėti. Taip Matuizų kaimo kryžkelėje iškilo naujas kryžius.


Šiaulių vyskupijoje

Radviliškio dekanate

Miestelio šventėje – padėkos giesmės

Kartu su gausiu būriu atlikėjų
giedojo kraštietis
Romualdas Juzukonis (kairėje)

BAISOGALA. Birželio 12–14 dienomis miestelis šventė savo 470 metų jubiliejų. Tris dienas miestelyje vyko įdomūs šventiniai renginiai: buvo pristatyta monografija „Baisogala“, vyko koncertai, buvo rodomi filmai apie Baisogalą ir jos žmones. Tačiau gražiausiu šventės akcentu tapo Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio celebruotos iškilmingos šv. Mišios Baisogalos bažnyčioje. Jų muzikinę dalį sudarė naujos giesmės, kurių autorius Baisogalos garbės pilietis, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalio kavalierius, J. Švedo premijos laureatas, „Aukso paukštės“ nominantas Vilimas Malinauskas.


Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Kunigų ir diakonų šventimai per atlaidus

Diakonai Marius Dyglys ir Vidmantas
Kapučinskas netrukus taps kunigais,
o Darius Valančius ir Saulius
Sausdravas – diakonais

Šiauliai. Birželio 28–29 dienomis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidai buvo švenčiami Katedroje, pavadintoje šių didžių apaštalų vardu. Pirmoji atlaidų diena – sekmadienis, buvo ypač svarbi dviems diakonams, priėmusiems kunigų šventimus, ir dviems seminaristams, paskirtiems diakono tarnystei. Iškilmės prasidėjo 12.30 val. iškilminga liturgine procesija per bažnyčios vidurį. Šv. Mišias Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ir vyskupijos kunigai aukojo už visą vyskupiją. Ganytojas kvietė tikinčiuosius melstis už keturis šventimus priimančius vyrus, kad jie būtų pagal Dievo širdį ir Dievo dvasią.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija