2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Atlaidai prasidėjo malda už žemdirbius ir policininkus

Policininkai aktyviai
dalyvavo procesijoje
Autoriaus nuotraukos

Procesija į kalnus

Tarp maldininkų – Akmenės
dekanas kan. Egidijus Zulcas

Buvo meldžiamasi už policiją
ir politikus

Žemaičių Kalvarija. Nors pirmoji Didžiųjų atlaidų diena retai gali pasigirti tikinčiųjų gausa, šiemet liepos 2-ąją Bazilika buvo pilna. Tuo džiaugėsi ir Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, Sumos šv. Mišių įžangoje primindamas, kad ši diena skirta maldoms už žemdirbius bei blaivią Tėvynę. Po šv. Mišių vyko tradicinė procesija Kristaus parodytu Kryžiaus keliu. Pamoksle ganytojas klausė, koks ryšys tarp kunigo ir žemdirbio tarnystės: „Evangelijoje Kristus kalba apie sėjėją, kuris beria į dirvą grūdą. Kunigai turi būti sėjėjai, beriantys į žmonių širdis Dievo žodžio ir malonės grūdą. Jėzus kalba apie kunigus kaip ganytojus, kurie eina ieškoti vienos avelės, palikę kitas devyniasdešimt devynias“. Vyskupo J. Borutos, SJ, teigimu, labai mažai kas gyvenime priklauso nuo žmogaus. Yra dalykų, kurių žmogus nepajėgia suvaldyti, nepaisant to, kad yra pasiekęs didžiulę mokslinę pažangą. „Kiek daug grožio tame Dievo sukurtame pasaulyje. Tą grožį kur kas geriau gali pajusti kaime gyvenantis žmogus, nes paukščių giesmė ir žvaigždynų spindėjimas mieste nelabai išgirstamas ir pastebimas“.

Liepos 3-ią į atlaidus atvykstantys maldininkai išvydo žemaičių šventovę, kupiną policijos pareigūnų bei politikų, mat ši atlaidų diena buvo skirta jiems ir Mažeikių dekanatui. Sumos šv. Mišias kartu su Telšių vyskupijos ganytoju aukojo ir Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Po šv. Mišių buvo einama procesija Kalvarijos kalnais.

Tądien dešimtosios valandos Votyvos šv. Mišias aukojo Mažeikių dekanas kan. Zenonas Degutis. Pamoksle jis kalbėjo apie policiją, jos reikšmę ir vietą valstybės gyvenime.

Per Sumą pamoksle Vilkaviškio vyskupas R. Norvila sakė: „Kas būtų, jei neturėtume policijos, teismų, įstatymų. Kiek prievartos, visokiausių rūšių nusikaltimų, kiek neteisingumo būtų mūsų gyvenime. Tiesiog sunku net įsivaizduoti, koks žiaurus ir netgi baisus būtų žmonių gyvenimas. Blogis ir prievarta, ko gero, viešpatautų visose srityse. Kad taip nėra mūsų kasdienybėje, šiandien turime būti dėkingi visiems, kurie rūpinasi palaikyti tvarką ir savo galimybių ribose siekia teisingumo“.      

Klierikas Antanas ŠNEIDERAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija