2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Pagerbė kovotojus

Svėdasiškiai ąžuolo lapų vainikais
papuošė Prūsų giminės atstovus
(iš kairės): iš JAV atvykusį
mecenato dr. Zenono Prūso sūnų
Paulių Algį Prūsą, brolį Juozą
bei seseris Nijolę ir Janiną

Paminklą pašventino Svėdasų
klebonas kun. Vydas Juškėnas

SVĖDASAI. Birželio 28-ąją, per Šv. Petro ir Pauliaus atlaidus, čia įvyko ir prasminga kovotojų už Lietuvos Laisvę ir Nepriklausomybę pagerbimo šventė. Po šv. Mišių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje klebonas kun. Vydas Juškėnas pašventino skulptoriaus Jono Jagėlos iš granito pagamintą paminklą laisvės kovotojams.

Paminklo simbolinę juostą nudengė iš JAV atvykęs paminklo mecenato dr. Zenono Prūso sūnus Paulius Algis Prūsas, taip pat dosniojo kraštiečio brolis Juozas Prūsas bei seserys Janina bei Nijolė. Paminklo statytojus svėdasiškiai papuošė ąžuolo lapų vainikais...

Prie paminklo, simbolizuojančio partizaninėje kovoje priešo kulkų pakirstas eglių viršūnes, kalbėjo Anykščių rajono savivaldybės administracijos darbuotojas istorikas Gintaras Vaičiūnas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Birutė Burauskaitė, Anykščių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Donatas Krikštaponis, buvęs paminklo mecenato dr. Zenono Prūso klasės draugas ir buvęs Lietuvos Respublikos ambasadorius Pietų Amerikoje Vytautas Dambrava, Seimo nariai anykštėnas Antanas Baura ir rokiškėnas Algis Kazulėnas,  Lietuvai pagražinti draugijos valdybos pirmininkas Juozas Dingelis, partizanų kovas menanti buvusi pedagogė rašytoja Danutė Šilinienė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas dr. Arvydas Anušauskas ir kiti svečiai. Daug nuoširdžių padėkos žodžių nuskambėjo kraštiečiui dr. Z. Prūsui – už tokią gražią ir prasmingą dovaną Svėdasams ir svėdasiškiams. Gaila, kad garbaus amžiaus geradarys jau nebegalėjo leistis į tolimą ir varginančią kelionę į gimtąjį kraštą...

Šventėje skambėjo patriotinės dainos, kurias atliko Vilniaus  įgulos karininkų ramovės choro „Aidas“ kamerinis ansamblis (vadovas pro. Tadas Šumskas), Anykščių tremtinių choras, vadovaujamas Rimvydo Griauzdės, Anykščių kultūros centro Svėdasų skyriaus etnografinis ansamblis (vadovė Rožė Lapienienė), ištraukas iš lietuvių autorių kūrybos skaitė kraštietis aktorius Ferdinandas Jakšys.

Iškilios svėdasiškių šventės metu buvo pristatytas ir ką tiktai išleistas fotografijų albumas, skirtas Vaižgantui ir visiems svėdasiškiams „Nusilenkime Vaižganto Žemei...“ Šio solidaus leidinio idėjos autorius ir finansinis rėmėjas buvo tas pats geradarys dr. Zenonas Prūsas, nepagailėjęs asmeninių santaupų ir paminklui, ir fotografijų albumui.

Vytautas  Bagdonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija