2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šiaulių vyskupijoje

Radviliškio dekanate

Miestelio šventėje – padėkos giesmės

Kompozitorius Vilimas Malinauskas

Kartu su gausiu būriu atlikėjų
giedojo kraštietis
Romualdas Juzukonis (kairėje)

BAISOGALA. Birželio 12–14 dienomis miestelis šventė savo 470 metų jubiliejų. Tris dienas miestelyje vyko įdomūs šventiniai renginiai: buvo pristatyta monografija „Baisogala“, vyko koncertai, buvo rodomi filmai apie Baisogalą ir jos žmones. Tačiau gražiausiu šventės akcentu tapo Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio celebruotos iškilmingos šv. Mišios Baisogalos bažnyčioje. Jų muzikinę dalį sudarė naujos giesmės, kurių autorius Baisogalos garbės pilietis, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalio kavalierius, J. Švedo premijos laureatas, „Aukso paukštės“ nominantas Vilimas Malinauskas.

Jo sukurtos iškilmingos šv. Mišios „Dievui ir Tėvynei“ susideda iš septynių dalių, o pabaigoje, kaip apibendrinimas, skamba kompozitoriaus V. Malinausko  padėkos giesmė „Ačiū Dievui“ (žodžiai Antaninos Kukuraitytės-Klimaitienės). Mišiose grojo ir giedojo net 120 atlikėjų: Pakruojo kultūros centro  mišrus choras „Uolainis“ (vadovai Larisa Šiaulienė ir Zenonas Ragulskis), Rozalimo kultūros namų moterų choras (vad. Jūratė Skorupskienė), Baisogalos kultūros namų mišrus choras (vad. Vladas Skuja), Baisogalos Švč. Trejybės parapijos bažnyčios choras (vad. Gintaras Gaurilčikas), Baisogalos vaikų muzikos mokyklos choras (vad. Asta Jurevičienė), Pakruojo pučiamųjų instrumentų orkestras (vad. Vytautas Lukošiūnas) ir blokfleitų ansamblis (vad. Vilimas Malinauskas). Be to, smuikavo kompozitoriaus duktė Loreta Malinauskaitė-Visockienė ir Jūratė Stakvilevičienė.

Vargu ar Baisogalos bažnyčia kada matė šitiek atlikėjų  ir klausytojų. Šventėje, be kitų garbių svečių, dalyvavo ir garbus svečias iš Lenkijos – Baisogalos dvarininko Komaro palikuonis Vladislovas Sobanskis, kuriam buvo suteiktas Baisogalos garbės piliečio vardas, su žmona.

Nenorėčiau sumenkinti kitų žymių baisogaliečių nuopelnų, bet be V. Malinausko Baisogala nebūtų tokia garsi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.  Plačiai žinomos jo dainos, giesmės, kantata „Ji amžinai gyva“, videofilmai, „Žvangulio“ atlikėjų muzikos įrašai. Dauguma užsienio koncertų vyko kartu su  Panevėžio miesto liaudies šokių ansambliu „Pynimėlis“,  kuriam vadovauja Ričardas Bakanauskas, V. Malinausko mokinys.

Irena Eidrigevičiūtė-Lipatova 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija