2009 m. liepos 10 d.
Nr. 53
(1745)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Europos monarchai ir prezidentai minėjo Lietuvos tūkstantmetį

Prie Arkikatedros Bazilikos
sutinkamas Popiežiaus legatas
kardinolas Andželas Sodanas

Paminėti garbingo Lietuvos tūkstantmečio jubiliejaus pirmadienį, liepos 6-ąją, per Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, į Vilnių atvyko Danijos Karalienė Margareta II, Jų Didenybės Norvegijos Karalius Haroldas V, Švedijos Karalius Karlas Gustavas XVI su karaliene Silvija, taip pat šešių valstybių prezidentai: Islandijos – Olafuras Ragnaras Grimsonas, Latvijos – Valdis Zatleras, Ukrainos – Viktoras Juščenka, Suomijos – Tarja Halonen, Gruzijos – Michailas Saakašvilis, Lenkijos – Lechas Kačynskis. Atvyko ir popiežiaus Benedikto XVI legatas kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Andželas Sodanas, Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas, Rusijos kultūros ministras Aleksandras Avdejevas, Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuško, Vokietijos Federacinės Respublikos gynybos ministras Fransas Jozefas.


Tarp vilties ir realybės

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaite jau beveik baigė formuoti savo komandą. Juk  jau sekmadienį, liepos 12 dieną, vyksta prezidentės inauguracijos iškilmės, ir įgaliojimus iš V. Adamkaus perimsiančios D. Grybauskaitės laukia daug darbų. Jai teks priimti nelengvus sprendimus dėl Valstybės saugumo departamento bei kitų specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos institucijų vadovybės likimo. Nelengvi darbo barai laukia ir tvarkant šalies ekonomikos bei finansų sektorius ir prisidedant prie įvairių socialinių problemų sprendimo. Ekonominė padėtis šalyje vis prastėja, mažinami atlyginimai, tikriausiai bus mažinamos ir pensijos. Neaišku, kaip šalies piliečiai pragyvens vis labiau įsigalint krizės padariniams. Mažėjant atlyginimams, pensijoms ir kitoms socialinės išmokoms, kitų metų pradžioje žymiai brangs mokesčiai už elektrą, dėl to gresia didžiulis maisto prekių ir paslaugų kainų šuolis. Dėl nekilnojamojo turto mokesčių nėra galutinai apsispręsta, svarstoma, kad tokie mokesčiai tikriausiai bus įvedami nuo 2011 metų. Toks grėsmingas „kainų ir mokesčių kokteilis“ gali gerokai apkartinti didelės dalies šalies gyventojų kasdienybę. Didelė dalis pensijų ir kitų socialinių išmokų siekia vos 500–750 litų. Dar sumažinus pensijas dešimtadaliu (apie tokį sumažinimą svarstoma) ir kylant kainoms, labai sumažės žmonių perkamoji galia. Daugelio privačių įmonių darbuotojų atlyginimai per paskutinius dešimt mėnesių jau gerokai sumažėjo: vienur 100–300 litų, kitur – net 500–600 litų, o kai kuriose įmonėse darbininkai gauna tik minimalias algas. Nuo rudens bus mažinami daugelio mokytojų, dėstytojų, vaikų darželių darbuotojų atlyginimai. Gresia pavojus, kad apkarpymai virs tikru taupymo virusu ir pragyventi bus labai sunku. Tad profsąjungos pradėjo organizuoti akcijas Vilniuje, reikalaudamos atsižvelgti į dirbančiųjų teises ir interesus ir taupant valstybės lėšas nesiimti drastiškų priemonių. Reikalaujama nepritarti siūlomam darbo santykių liberalizavimui. Jau vyko keli profsąjungų organizuoti piketai.


Pasirašytas susitarimas saugesniam kelių eismui užtikrinti

Kaip pranešė Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba, birželio 30 dieną Kauno arkivyskupijos kurijoje arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pasirašė keturšalę bendradarbiavimo sutartį su susisiekimo ministru Eligijumi Masiuliu, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Algirdu Kaminsku, Lietuvos automobilių kelių direkcijos generaliniu direktoriumi Virgaudu Puodžiuku. Šiuo susitarimu, kuris bus vykdomas nuo liepos 1 iki gruodžio 31 dienos, bendromis pastangomis ir priemonėmis bus siekiama saugesnio eismo keliuose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija