2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

„Gyvųjų raidžių“ akcija

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Piketas prieš „Leo LT“ prie Seimo
Livijos Šiugždienės nuotrauka

„Gyvųjų raidžių“ akcija
prie Baltojo tilto
Jono Česnavičiaus nuotrauka

Liepos 9 dieną Vilniuje, prie Baltojo tilto, įvyko Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) inicijuota „Gyvųjų raidžių“ akcija. Į šį renginį susirinkusių piliečių įsitikinimu, korupcinis ir Lietuvos valstybei bei visuomenei žalingas „Leo LT“ sandoris turi būti panaikintas.

Į renginį atvyko daugiau kaip šimtas aštuoniasdešimt žmonių iš Vilniaus ir kitų šalies vietovių. Iš Kauno atvyko per 50 JDJ narių ir rėmėjų, vadovaujamų judėjimo Kauno skyriaus vadovės Rūtos Zabielienės. Dalyvavo ir JDJ Vilniaus skyriaus aktyvistai, vadovaujami Lilijos Vasiliauskienės ir Šarūno Valentinavičiaus, atvyko grupė JDJ narių iš Panevėžio, vadovaujami Alfrido Pajuodžio ir Vytauto Bučiūno, neabejingi piliečiai iš Alytaus, Jonavos, Šiaulių ir kitų šalies miestų. Ant žolės buvo ištiestos didžiulės juodos raidės „LEO – NE“. Žmonės, apsivilkę geltonos, raudonos ir žalios spalvos marškinėliais, glaudžiomis gretomis apjuosė raides. Susirinkusieji susikabinę rankomis giedojo Lietuvos himną, skandavo „Leo – Ne!“, „Oligarchijai – Ne!“. Renginį filmavo kelių televizijų operatoriai, atvyko ir įvairių laikraščių bei radijo stočių žurnalistai.

Akcijoje dalyvavę žmonės bendravo, diskutavo įvairiomis temomis. Prisiminti Sąjūdžio laikai, apgailestauta, kad Lietuvoje tokia didelė socialinė atskirtis, daug žmonių gauna mažus atlyginimus ir pensijas. 73 metų pensininkas pasakojo, kad jis gauna tik 736 litų pensiją, nors jo darbo stažas daugiau nei 40 metų. Į akciją buvo susirinkę nemažai pagyvenusių žmonių. Jų teigimu, jei pensijos bus mažinamos dešimčia procentų ir tuo pat metu kils įvairių prekių kainos, brangs mokesčiai už elektrą, pragyventi bus labai sunku, teks bristi į skolas ar nemokėti dalies mokesčių. Kalbėta ir apie „Leo LT“ bendrovės likimą. Kai kurie akcijos dalyviai teigė, kad Lietuva nemažai elektros energijos galėtų gauti pasitelkus vėjo energetiką.

Vėliau didelė dalis akcijos dalyvių patraukė prie Seimo rūmų. Čia vyko beveik valandą trukęs piketas. Akcijos dalyviai laikė Lietuvos ir Jungtinio demokratinio judėjimo vėliavas, plakatus. Tuo metu paaiškėjo, kad „Leo LT“ likimas turėtų spręstis jau artimiausiu metu. Prie piketo dalyvių prisijungė ir šia akcija susidomėję vilniečiai. Daugelis pritarė nuomonei, kad mūsų krašte įsigalėjusi oligarchinė santvarka labai kenkia valstybei ir jos piliečiams. Kleptokratijos tendencijos – korupcija, Europos Sąjungos paramos lėšų grobstymai, sukčiavimai, įvairiose įstaigose įsitvirtinę giminių klanai – trukdo Lietuvai kilti iš nuosmukio liūno, dėl šių tendencijų ekonominės krizės poveikis yra itin aštrus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija