2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pasirinkimas Premjerui: bylinėtis prieš K. Čilinską arba prieš privačius „Leo LT“ savininkus

Teisės projektų ir tyrimų centro Tarybos pirmininkas, advokatas Kęstutis Čilinskas kreipėsi į Ministrą pirmininką A. Kubilių, nurodydamas, kad šis politikas peržengė teisės ir moralės ribas, viešai skleisdamas žinomai melagingus teiginius, pagal kuriuos esą K. Čilinskas savo pasiūlymais dėl „Leo LT“ bendrovės gina privačios „Leo LT“ savininkės „NDX energijos“ interesus.

Tokius teiginius Vyriausybės vadovas paskleidė per žiniasklaidos priemones po to, kai Seime buvo išplatinta K. Čilinsko teisinė išvada dėl Vyriausybės Seimui pateiktų su „Leo LT“ bendrove susijusių įstatymų pataisų.

Vyriausybės nuomone, įstatymų pataisos, kurias rengė Vyriausybės nusamdyti advokatai, suteiks Vyriausybei daugiau teisių valdant „Leo LT“ bendrovę ir galbūt paskatins UAB „NDX energija“ geruoju susitarti dėl bendrovės ateities.

Seimui išplatintoje K. Čilinsko teisinėje išvadoje teigiama, kad Vyriausybės pateiktų projektų esmė yra kitokia nei deklaruojama. K. Čilinsko teigimu, pataisos galutinai įtvirtina „Leo LT“ bendrovę kaip vienintelę elektros energijos vartotojams pardavėją ir užkerta kelią ateityje pripažinti „Leo LT“ steigimo sandorį negaliojančiu bei restitucijos keliu grąžinti iš UAB „NDX energija“ valstybei „Leo LT“ sandoriu tai privačiai bendrovei perleistą milijardinį valstybės kapitalą. Savo išvadose K. Čilinskas pasiūlė Seimui nutarimu kreiptis į Generalinį prokurorą dėl „Leo LT“ sandorio pripažinimo  negaliojančiu dėl valstybės kapitalo grąžinimo bei nuostolių išieškojimo iš UAB „NDX energija“ bei iš kaltų pareigūnų. Išvadose K. Čilinskas nurodė bent devynis teisinius pagrindus, pagal kuriuos UAB „NDX energija“ ir Vyriausybės sandoris dėl „Leo LT“ steigimo turi būti pripažintas negaliojančiu, kaip pažeidžiantis Lietuvos, ES teisės, geros moralės ir viešos tvarkos reikalavimus. K. Čilinsko teigimu, sandorį nepripažinus negaliojančiu, liks galioti visos valstybei nenaudingos to sandorio nuostatos įskaitant tą, pagal kurią „NDX energija“ gali reikšti valstybei savo turtines pretenzijas į visą valstybės turtą, išskyrus ambasadas.

Vyriausybės vadovas ne kartą yra viešai teigęs, kad sandorį pripažinus negaliojančiu „NDX energija“ galės reikšti milijardines pretenzijas valstybei. K. Čilinsko išvadoje nurodoma, kad kaip tik Vyriausybės pataisos, palikdamos sandorį galioti, palieka galioti ir valstybei nuostolingas nuostatas, o sandorį pripažinus negaliojančiu, tos nuostatos taptų negaliojančiomis.

Vyriausybės vadovasr apkaltino  K. Čilinską, kad jis veikia UAB „NDX energija“ interesais. K. Čilinskas savo kreipimesi į Ministrą pirmininką išreiškia viltį, kad šis politikas kalbėjo sąmoningai ir turi normalią atmintį. Todėl jis turėtų prisiminti, kaip jis praėjusioje Seimo kadencijoje kartu su tuomečiu Ministru pirmininku gynė idėją dėl valstybinio energetinio kapitalo perleidimo UAB „NDX energija“, kaip įtikinėjo Seime savo frakcijos narius neklausyti tuomečio Seimo nario argumentų apie „Leo LT“ sandorio nusikalstamumą ir kaip garantavo už „NDX energiją“, kaip bendrovę, vienintelę turinčią daug pinigų, už kuriuos esą ji pastatys naują AE. Dėl tokios A. Kubiliaus pozicijos K. Čilinskas paprašė išbraukti jį iš A. Kubiliaus vadovaujamos Tėvynės Sąjungos Seimo rinkimų sąrašų.

Po viso to, nurodo savo kreipimesi K. Čilinskas, Ministro pirmininko kaltinimai jo atžvilgiu yra itin neetiški. Atsižvelgdamas į tai, K. Čilinskas pasilieka sau teisę kreiptis į teismą ar Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl Ministro pirmininko atsakomybės ir išsiaiškinimo, kas ir kokiu būdu gynė visoje toje istorijoje UAB „NDX energija“ interesus. K. Čilinskas Ministrui pirmininkui teigia, kad prieš jį nesibylinės, jei Ministras pirmininkas veiksmais įrodys, jog yra pasirengęs ginti viešąjį interesą, t. y. jei Vyriausybės vardu kreipsis į teismą dėl „Leo LT“ sandorio pripažinimo negaliojančiu ir restitucijos – tam,  kad valstybei būtų sugrąžintas iš jos neteisėtai privačiai bendrovei perleistas energetinis kapitalas ir jo duodamas pelnas. Tuomet K. Čilinskas sutinka nemokamai teikti Vyriausybei advokato paslaugas.

Jungtinis demokratinis judėjimas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija