2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Grožiui ir poilsiui

Bronius VERTELKA

Plenero vadovė Violeta Aleknienė,
kėdainiškis Audrius Vasiliauskas
ir anykštėnas Jonas Tvardauskas

Drožia vabalninkietis
Vidas Jatulevičius

Kupiškėnai Ramūnas Vizbaras (kairėje)
ir Dalius Žvybas kūrė savo kraštui

Liepos 2–10 dienomis Kupiškyje vyko VI respublikinis medžio drožėjų pleneras „Žmogus ir vanduo“. Tautodailininkai vabalninkietis Vidas Jatulevičius, anykštėnas Jonas Tvardauskas, kėdainiškis Audrius Vasiliauskas, kupiškėnai Ramūnas Vizbaras ir Dalius Žvybas aštriais kaltais skaptavo storus ąžuolų kamienus, o akmentašys Vytautas Jasinskas prie Kupiškio  piliakalnio kūrė aukurą ir laužavietę.

Plenere, kurį rėmė Kultūros ministerija, Panevėžio apskrities viršininko administracija ir Kupiškio rajono savivaldybė, pripažinimą pelnę medžio meistrai plušėjo drožėjo Ramūno Vizbaro dirbtuvėse. Švenčių laiką vyrai leido prasmingai: D. Žvybas Vaivadų kaime pastatė kryžių, o J. Tvardauskas  dalyvavo meno dirbinių mugėje sostinės Sereikiškių parke (vieną Rūpintojėlį nuo anykštėnų jis įteikė kardinolui Audriui Juozui Bačkiui).

Plenero dalyviai buvo patenkinti renginiu, džiaugėsi, kad suteiktos vos ne karališkos sąlygos  dirbti,  turi kur nakčiai priglausti galvą, skaniai maitinami. „Kūryba – kaip liga. Išgirsti kviečiant, krauniesi įrankius ir važiuoji. Apie honoraro dydį negalvoji“, – kalbėjo vyriausias plenero dalyvis J. Tvardauskas.

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė (plenero vadovė) pasakojo, kad drožti skulptūras buvo kviečiami jau pažįstami, ne vieną kartą tokiame renginyje dalyvavę medžio meistrai. Tai jų skulptūromis pasipuošė gyventojų poilsiui pritaikytas Kupos slėnio parkas. Šio plenero metu sukurti medžio drožiniai ne tik pagražins Kupiškio  piliakalnį, bet ir bus skirti žmonių poilsiui. Patį piliakalnį, kaip byloja legenda, supylė traukdami dūmą du milžinai. Baigę pypkiuoti pelenus iškratydavo ten, kur jų pypkės susisiekdavo. Šioje vietoje iš pypkių pelenų ilgainiui susidarė kalnas.

Muziejaus direktorei nereikėjo pirštu baksnoti, ką ir kaip  daryti – vyrams netrūksta kūrybinės fantazijos. Vidas Jatulevičius skaptavo „Paketurių milžiną“, Audrius Vasiliauskas – „Aukštupėnų milžiną,“. Dalius Žvybas kūrė kompoziciją „Laužo liepsnoje“, Ramūnas Vizbaras – „Suolą su driežiukais“, Jonas Tvardauskas – „Pypkes“.

Kupiškis
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija