2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Lietuvos Prezidentės pareigas eiti pradėjo Dalia Grybauskaitė

Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje,
per Lietuvos Respublikos prezidentės
Dalios Grybauskaitės inauguracijos
proga aukotas šv. Mišias
Jono ČESNAVIČIAUS nuotrauka

Priesaika Seime

Sekmadienį, liepos 12-ąją, iškilmingame Seimo posėdyje Dalia Grybauskaitė iškilmingai prisiekė ir tapo septintąja Lietuvos Respublikos prezidente.  Ji tapo ir pirmąja Lietuvos valstybės vadove – moterimi. D. Grybauskaitė Prezidentės pareigas pradėjo eiti iškart po priesaikos, kurią Seimo posėdžių salėje priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas. „Aš, Dalia Grybauskaitė, prisiekiu Tautai būti ištikima Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, gerbti ir vykdyti įstatymus, saugoti Lietuvos žemių vientisumą; prisiekiu sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!“ – nuskambėjo iš Prezidentės lūpų.


Politikos ir verslo skersvėjai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Nuo sekmadienio pradėjo eiti pareigas prezidentė Dalia Grybauskaitė. Inauguracinėje kalboje ji atkreipė dėmesį į kertinius Lietuvos viešojo gyvenimo momentus: „Yra teismai, bet nėra teisingumo. <...> Geriau gyvensime be oligarchinių monopolijų ir tamsių sandėrių“. Naujajai prezidentei teks spręsti daugelį problemų, iš kurių pagrindinės – įsigalinčios ekonominės krizės pažabojimas, teismų ir teisėsaugos problemos ir Lietuvoje labai įtakingų oligarchinių klanų, valdančių monopolijas ir turinčių didelę įtaką politikoje, sukeliamos problemos. Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys pareiškė: „Ko gero, svarbiausias D. Grybauskaitės iškeltas tikslas – sugrąžinti valstybę piliečiams, priversti valdžią tarnauti žmonėms, sumažinti atotrūkį tarp valstybės ir piliečių – tai svarbūs strateginiai uždaviniai. Tačiau jiems įgyvendinti nepakaks vien gerų norų. Šiam reikalui D. Grybauskaitė turi numatyti penkerių metų strategiją“. Kai kurie apžvalgininkai atvirai abejoja, ar prezidentei pavyks inicijuoti esminių permainų procesą. Prieš porą savaičių JAV teismas nuteisė garsų aferistą Bernardą Madofą 150 metų laisvės atėmimo bausme. Deja, mūsų šalyje aferistų veiksmai retai sulaukia tinkamo atpildo. Susiformavęs trikampis žiedas – oligarchai ir kartu su jais veikiantys korumpuoti politikai, įtakingų kriminalinių grupuočių vadeivos ir su jais susiję teisėjai bei teisėsaugos pareigūnai dar turi didžiulę įtaką šalyje. Dar neveikia kertiniai teisinės valstybės principai, todėl dažnai užgrobiami vertingi žemės sklypai, užvaldomos įmonės, politikams daro įtaką oligarchai. A. Bosas, S. Gelgutas ir kiti Klaipėdos oligarchai ir jų parankiniai, pamindami teisės aktus, užvaldo jiems patikusias Labanoro girios vietoves. Dabar Labanoro girioje klestinčia žemgrobyste jau susidomėjo keli Seimo komitetai ir Generalinė prokuratūra.


Tūkstantmečio renginiai atitiko žodį L i e t u v a

Algimantas ZOLUBAS

... Tai gražiai iš jų išaugo
vienas žodis: L i e t u v a.

Justinas Marcinkevičius

Šventės dalyviai iš žemių
supylė simbolinį Lietuvos žemėlapį

Dar ilgai žiniasklaida minės, leis klausytis garso ir vaizdo įrašų iš renginių, skirtų Lietuvos tūkstantmečio minėjimui. Nuvilnys, nuplasnos tie aidai, juos užgožti stengsis naujesni, modernesni, su „žvaigždūnėmis“ ir „žvaigždūnais“, tačiau tas „vienas žodis“, išraiškingai atspindėtas tūkstantmečio renginiuose, suteikęs ne vien estetinį pasigėrėjimą, bet ir esmingai palietęs tautiečių savimonę, be abejonės, išliks naujam tūkstantmečiui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija