2009 m. liepos 15 d.
Nr. 54
(1746)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Lietuvos vardo tūkstantmetis kalbotyros požiūriu

Šiemet švenčiamas Lietuvos vardo paminėjimas lotyniškai parašytuose Kvedlinburgo metraščiuose (Annales Quedlinburgenses) prieš tūkstantį metų. Be jokių abejonių, tai yra svarbus įvykis. 1009 metais randama forma Lituae (su lotyniška galune -ae) reprezentuoja Litva, ir šis vardas greičiausiai bus pasiekęs metraštininką iš slavų, kuriems Lietuva iš anksčiau buvo gerai žinoma. Vis tiek reikėtų pabrėžti, kad metraštininko informacija kalbos ir kalbotyros atžvilgiu neturi jokios prasmės.

Nors visiškai neįmanoma duoti tikslesnes informacijas apie kalbos senumą, yra absoliučiai aišku, kad lietuvių kalba egzistuoja daugiau negu tūkstantį metų. Savo daugiatomiame veikale Lietuvių kalbos istorija  akademikas Zigmas Zinkevičius skiria antrojo tomo pradžią pirmosioms žinioms apie lietuvius ir Lietuvos vardą ir šiame tome tęsia istoriją Iki pirmųjų raštų. Visas pirmas tomas skirtas Lietuvių kalbos istorijai priešrašytiniuose laikuose: Lietuvių kalbos kilmė.

Tai įspūdingai rodo, kad kalbos istorija yra labai sudėtingas, bet tuo pat metu ypač įdomus mokslas. Kiekvienos kalbos istorija artimai siejama su ja kalbančiais žmonėmis. Lietuvių kalba priklauso indoeuropiečių kalbų šeimai, todėl jos pradžia glūdi tolimoje praeityje. Kalbos istorijoje tūkstantis metų yra neilgas laikotarpis.

Alfred Bammesberger

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija