2009 m. liepos 17 d.
Nr. 55
(1747)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Naujas sakralinio meno centras

Bronė Lukaitienė,

Anykščių sakralinio meno centro projektų vadovė

XVII a. pab. Romos dailininko
Karlo Maračio (Carlo Maratti,
1625–1713) kompozicija „Marijos
įvesdinimas į šventyklą“

Prieš dešimtį metų miręs Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios klebonas monsinjoras Albertas Talačka  per savo gyvenomą sukaupė turtingą meno vertybių kolekciją ir ją testamentu padovanojo Anykštijos žmonėms. Kunigo šviesuolio, kultūros puoselėtojo dėka sukaupta ne tik vertinga meno kolekcija, bet ir Anykščių šventovė pasipuošė reikšmingais meno kūriniais (A. Mackėlaitės vitražai, R. Idzelio iš medžio išdrožtos stacijos, įamžintas garsiųjų anykštėnų dvasininkių – A. Baranausko, K. Sirvydo, K. Kairio atminimas). Monsinjoras Anykščiuose įgyvendino savo nuostatą: „Tai, ką pasilieki sau, – amžinai pražudai, tai, ką atiduodi kitiems, – amžinai tavo...“ Vertinga monsinjoro sukaupta kolekcija šio sunkmečio metais rado savo namus – savivaldybės pastangomis suremontuotoje A. Baranausko salėje kuriasi Sakralinio meno centras, kuriame ir bus eksponuojama apie 40 vertingų meno kūrinių.


Išeivijos padangėje

Du Sibiro kankinės minėjimai JAV

Jonas Albaitis

Minėjimo rengėjai ir programos
dalyviai. Vidury je A. Dirsytės
portretą laiko pirm. Angelė
Leščinskienė. Už portreto –
kun. dr. Kęstutis Trimakas

Sibiro kankinės Adelės Dirsytės šimtmečio proga  Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo suruošti du paminėjimai: pirmasis – balandžio 22 dieną Ateitininkų namuose Lemonte, antrasis – birželio 14 dieną Čikagos priemiestyje Ciceroje.

Birželio 21 dieną Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijoje Čikagoje buvo prisiminti į Sibirą ištremti lietuviai. Trispalvėmis lemputėmis papuoštas bažnyčios altorius priminė, kad čia minima lietuviams brangi tautinė diena. Lietuviams skirtas šv. Mišias aukojo kun. Kęstutis Trimakas su svečiu karmelitų kunigu Vernon O’Malley. Jis susirinkusiesiems pranešė ir Mišių intenciją: tautiečių tremties į Sibirą prisiminimą ir 100 metų nuo Sibiro kankinės Adelės Dirsytės gimimo. Šv. Mišių metu Marija Ruseckienė skaitė Sibire sukurtas A. Dirsytės maldas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija