2009 m. liepos 17 d.
Nr. 55
(1747)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paminklas žuvusiems partizanams

1950 m. balandžio 11 dieną Broko sodyboje (Trilaukio k., Pajevonio sen., Vilkaviškio r.) žuvo Tauro apygardos Vytauto rinktinės Kęstučio tėvūnijos partizanai – būrio vadas Vitas Ivanavičius-Mažytis ir to paties būrio partizanas Albinas Stebuliauskas-Ulonas. Ten pat persišaldęs mirė Kęstučio tėvūnijos žvalgybos skyriaus viršininkas Vytautas Matulevičius-Pempė.

1952 m. sausio 10 dieną Akucevičiaus sodyboje žuvo vieni paskutiniųjų Suvalkijos partizanų, Vytauto rinktinės kovotojai Benius Gataveckas-Varpelis, Verpetas, Bronius Bobina-Patrimpas (tėvūnijos vado adjutantas), Jonas Misiukevičius-Arūnas, Gintautas Navickas-Dudutis ir pirmosios kuopos vadas Pranciškus Ruseckas-Drugys.

 Liepos 4 dieną šiems aštuoniems Trilaukio kaime žuvusiems partizanams buvo pašventintas LGGRTC pastatytas paminklas. Marijampoliečiai Algimantas Kralikas, Romas Rusteika ir kiti jį atvežė dar pernai pavasarį, bet dėl melioracijos pastatė tik rudenį. Paminklas iškilo Broko sodyboje. Visai čia pat – molinis tvartas, kuriame slapstėsi partizanai. Dar išlikusios kulkų žymės, menančios kruvino mūšio dramatiškas valandas.

Į paminklo šventinimo iškilmes atvyko giminės ir artimieji, tremtiniai ir politiniai kaliniai, šauliai iš Marijampolės, Kybartų, Šakių ir kitų miestų. Paminklą pašventinti atvažiavo visur dalyvauti spėjantis nepavargstantis partizanų kapelionas mons. Alfonsas Svarinskas.

Šv. Mišios buvo aukojamos didingoje Pajevonio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Mons. A. Svarinskas pamoksle ragino atsigręžti į Dievą, tikėjimą ir dorą, į tarnystę savo Tėvynei, pasiaukojimą, tautos dvasinį atgimimą. Garbusis dvasininkas kvietė kurti Lietuvą ne padūsavimais apie krizę, o ryžtu ir auka.

Širdis džiaugėsi: į renginį susirinko daug jaunų žmonių. Iš Alksninės kaimo atvyko pasipuošusios tautiniais drabužiais merginos ir jų vadovė Adelė Eidukevičienė, uniformuoti jaunieji tautininkai iš Kybartų, daug jaunimo iš aplinkinių vietovių. Vilkaviškio P. Karužos šaulių kuopos šauliai, vadovaujami Romualdo Ramanausko, stovėjo garbės sargyboje ir prie vėliavų.

Buvusi ryšininkė Teresė Šulinskaitė-Gegutė prisiminė, kokiomis sudėtingomis sąlygomis jauni miško broleliai rinkosi mirtį – vardan laisvos Lietuvos. Juozas Žaliabarštis, gerai pažinojęs žuvusius kovotojus ir draugavęs su jais, kvietė nepamiršti partizanų aukos. Prisiminimais apie artimus žmones pasidalijo Jonas Gurskis, Marija Eidukaitienė ir kiti. Iškilmėse kalbėjo ir šaulys Vytautas Strakalaitis, dainavo tremtinių ansamblis „Atmintis“ (vadovė Danguolė Barauskienė). Savo kūrybos eiles skaitė Justinas Naujokaitis.

Renginio pabaigoje iš DLK Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių ginklų nuaidėjo trys salvės, buvo sugiedotas Lietuvos himnas, žuvusieji pagerbti tylos minute.

Apgailestautina, kad renginyje nebuvo nė vieno atstovo iš Savivaldybės. Tačiau reikia pasidžiaugti, kad yra žmonių, kurie negaili jėgų, kad primintų visiems, kokia kaina iškovota Lietuvos laisvė. Renginio metu veikė nenuilstančio Romo Rusteikos kilnojamoji fotoparoda „Paminklai laisvės kovotojams“.

Dalija Agota KARKIENĖ,
LPKTS Vilkaviškio filialo pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija