2009 m. liepos 17 d.
Nr. 55
(1747)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Gyventi tiesoje reikia didelės drąsos

Homilija, pasakyta šv. Mišiose, skirtose Prezidentės inauguracijai, Vilniaus Arkikatedroje liepos 12 dieną

Kardinolas Audrys Juozas BAČKIS,

Vilniaus arkivyskupas metropolitas

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis

Šios dienos žodžio liturgija mums atveria dramatišką paveikslą. Iš gimtojo krašto vejamas žmogus, kuris nuoširdžiai ėmėsi Dievo pavestos misijos. Jo sąžinė neleidžia tylėti, jo lūpomis Aukščiausiasis įspėja tautą, kad nedorybės veda į pražūtį. Pranašas Amosas nenusilenkia nė karaliaus valdžiai, perspėdamas jį dėl ateisiančio Dievo teismo. Pranašo ištarmė tvirta ir aiški: Todėl, kad trypiate vargšą ir plėšiate iš jo mokesčius [...] nors pasistatėte namus iš tašytų akmenų, bet juose negyvensite [...] žinau aibę jūsų nusikaltimų ir kaip sunkios jūsų nuodėmės – engiate teisiuosius, imate kyšius, nustumiate į šalį pavargėlius (Am 5, 11–12). Atrodo, kad šie žodžiai ištarti ne prieš dvidešimt aštuonis amžius, o vakar – taip lengvai juose atpažįstame mus supančią tikrovę. Tačiau mūsų aplinkoje tenka su žiburiu ieškoti tokių žmonių, kaip kerdžius Amosas, kuris išgirdo Dievo kvietimą ir išdrįso vienas stoti prieš tautoje išsikerojusias ydas.


Evangelijos šviesa tautų kelyje

Kardinolas Anželas Sodanas

Kardinolas Anželas Sodanas

Prieš tūkstantį metų popiežius Jonas XVIII siuntė prie Baltijos krantų didį misionierių, idant jis skelbtų Kristaus Evangeliją tenykštėms tautoms. Tai buvo Brunonas Kverfurtietis, kilnusis Saksonijos žemės sūnus, išgirdęs Kristaus mokiniams skirtą priesaką: „Eikite ir padarykite mano mokiniais visų tautų žmones, krikštydami juos vardan Tėvo ir Sūnaus, ir Šventosios Dvasios“ (Mt 28,19). Klusnus Viešpaties įsakymui, šventasis misionierius atvyko skelbti Kristaus Evangelijos į šį nuostabų mūsų Europos kampelį. Pirmas lietuvių būrys ir jų vadas Netimeras priėmė Gerąją Naujieną. Jie pasikrikštijo ir šitaip susikūrė pirmoji krikščionių bendruomenė. Nuo to laiko Evangelijos raugas pradėjo veikti čionykščių žmonių gyvenimą ir vesti juos į tas civilizacijos aukštumas, kurios šiandien gaivina visą Tautą.


Vertybių dilemos

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Seime vėl aktyviai svarstomos VSD problemos. Ir vėl aiškinamasi, kodėl Seimo nariai negauna 12 garsiųjų pažymų dėl Lietuvos politikos ir verslo veikėjų ryšių su įtakingais Rusijos valdžios atstovais. Kita problema – per 2004–2006 metais VSD vykdytus „valymus“ atleistų pareigūnų likimas. Atleisti pareigūnai kol kas negrąžinti į darbą, nors pripažįstama, kad dauguma jų buvo atleisti nepagrįstai. Kai kuriems iš jų pasisekė įsidarbinti Krašto apsaugos sistemoje, policijoje ar privačiose saugos tarnybose, o kai kuriems buvusiems VSD pareigūnams tenka dirbti taksistais, sargais ar elektrikais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija