2009 m. rugpjūčio 14 d.
Nr. 56
(1748)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Bažnyčios 100-mečio šventė

Alantos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios
šimtmečio šventėje dalyvavę valdžios
atstovai ir LMA choristai su apaštaliniu
nuncijumi arkivyskupu Luigi Bonazzi
(centre), Panevėžio vyskupu Jonu Kaunecku
(ketvirtas iš dešinės), klebonu
kun. Sigitu Sudentu (antras iš dešinės),
prel. Vytautu Steponu Vaičiūnu (kairėje)
ir kun. Ričardu Baniu (dešinėje)

Per šv. Mišias gieda LMA choras
(meno vadovas ir vyr. dirigentas
Vytautas Verseckas – kairėje)
ir solistas Eduardas Kaniava
(trečias iš dešinės)

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
bendrauja su alantiškėmis

Bažnyčios lankytojus šventoriuje
pasitiks jubiliejinis ąžuolo kryžius
(autorius druskininkietis Tauras
Česnulevičius, architektas Algimantas
Kuras), kurį pašventino apaštalinis
nuncijus

Alanta – Molėtų rajono miestelis, nuo rajono centro nutolęs 15 km į šiaurės vakarus, įsikūręs Virintos upelio dešiniajame krante. Liepos 25 dieną čia iškilmingai buvo paminėtas Alantos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios šimtmetis. Pradėta statyti XX amžiaus pradžioje, bažnyčia nukentėjo nuo abiejų pasaulinių karų, be to, neigiamą įtaką darė laiko tėkmė. Išorės ir vidaus remonto darbų ėmėsi klebonas kun. Sigitas Sudentas. Pritraukus valstybės ir privačių aukotojų lėšas darbai sekėsi – dabar lankytojus šventoriuje pasitinka jubiliejinis ąžuolinis kryžius (autorius druskininkietis Tauras Česnulevičius, architektas Algimantas Kuras) ir balta tarsi gulbė bažnyčia. Kryžių pašventino ir šv. Mišias aukojo apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi ir Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, dalyvavo daug svečių kunigų. Buvo perduoti popiežiaus Benedikto XVI sveikinimai, linkėjimai ir palaiminimas. Matydamas pilnutėlę bažnyčią žmonių apaštalinis nuncijus sakė: „Popiežius būtų patenkintas, čia matydamas tiek daug žmonių“, ir paragino visus melstis už Alantos gyventojus, ypač už vargstančius ir kenčiančius, taip pat už vyskupus ir kunigus. Sakydamas pamokslą apaštalinis nuncijus priminė Jėzaus mokinį apaštalą Jokūbą, mirusį už tikėjimą kankinio mirtimi, ir klausė: „O aš ką gero darau? Kokį tikėjimo liudijimą palieku?“, paragindamas vienam kitą mylėti, būti vieni kitų namais, kaip Dievas yra visų mūsų namai.

Per šv. Mišias giedojo dainininkai Irena Milkevičiūtė, Vladimiras Prudnikovas, Eduardas Kaniava, Deividas Staponkus  ir LMA choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Vytautas Verseckas). Apaštalinis nuncijus dėkodamas tarė: „Būna dienų, kai nesinori nei giedoti, nei dainuoti. Prisiminęs šią dieną, sau pasakysiu „Luigi, dainuok“.

Bažnyčios jubiliejaus proga išleista solidi, gausiai iliustruota kun. Sigito Sudento ir Algirdo Meilaus knyga „Tarnystės meilė Alantos bažnyčiai“. Ilgam įsiminė klebono kun. Sigito Sudento palinkėjimas: „Jūsų protėviai buvo labai gilaus tikėjimo ir gilios dvasios. Jų darbštumas, meilė Dievui ir Bažnyčiai įrodyta darbais. Per trumpą laiką pastatyta unikalaus grožio, viena aukščiausių Aukštaitijoje Alantos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia. Tęskite savo protėvių darbus, išsaugokite savo šeimose tikėjimą, vilties ir meilės šaknis. Tegu gyvenimo kasdienybė neužgožia Jūsų protėvių dvasios ir tikėjimo. Aktyviai palaikykite, puoselėkite jį ir kaip viena tvirta šeima sekmadieniais rinkimės prie Šv. apaštalo Jokūbo altoriaus“.

Dr. Aldona Kačerauskienė

Jurgio ŠEDUIKIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija