2009 m. rugpjūčio 14 d.
Nr. 56
(1748)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prekyba alkoholiniais gėrimais prieštarauja atlaidų šventės dvasiai

Viešas kreipimasis Alytaus rajono savivaldybės Tarybai, Alytaus rajono verslininkams, gyventojams ir svečiams

Pivašiūnų parapijos bažnyčia yra pagrindinė Kaišiadorių vyskupijos Šventovė po Katedros, o joje švenčiami Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų atlaidai – pagrindiniai vyskupijos atlaidai. Nuo 2007 metų Pivašiūnai įtraukti į Jono Pauliaus II piligrimų kelio kūrimo programą.

Artėja didžiausia Pivašiūnų Šventovės šventė – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų didieji atlaidai – Žolinė, švenčiant Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejinius metus. Daugelio aukotojų, savivaldybės, valstybės paramos dėka iki to laiko bus žymiai pasistūmėję Pivašiūnų bažnyčios remonto darbai, Pivašiūnų Šventovė išgražės ir iš išorės, ir viduje. Atlaidų aštuondienio metu laukiame daug svečių: vyskupų, kunigų, vienuolių bei kitų maldininkų iš Lietuvos ir užsienio. Sulauksime ir daug jaunimo. Atlaidus tiesiogiai transliuos Lietuvos nacionalinė televizija ir Marijos radijas.

Su rūpesčiu ir nerimu perskaitėme spaudoje žinią, kad Alytaus rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. K40-253 Žolinės dieną bus leidžiama prekyba pilstomais alkoholiniais gėrimais Pivašiūnuose. Kreipiuosi į Alytaus rajono savivaldybės Tarybą su prašymu atšaukti šį sprendimą, o į prekybininkus – atsisakyti prekiauti pilstomais ir kitokiais alkoholiniais gėrimais rugpjūčio 15 dieną, kai sulauksime ypač daug svečių maldininkų.

Prekyba alkoholiniais gėrimais ir alkoholinių gėrimų vartojimas pirmiausia prieštarauja šios šventės – Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų atlaidų šventės dvasiai. Be to, tai žemina tikinčiųjų orumą, gadina šventinę nuotaiką ir apsunkina atlaidų šventę. Pivašiūnai – mažas kaimelis, todėl per atlaidus sunku organizuoti transporto eismą, kad atvažiuojantieji galėtų saugiai pasistatyti automobilius, nesusidarytų nenumatytų avarinių situacijų. Alkoholio vartojimas gali tam trukdyti. Geriantieji alų viešose vietose atlaidų dienomis atrodo keistai ir net nepriimtinai. Neteko girdėti, kad kur nors kitur Lietuvoje, Bažnyčiai švenčiant atlaidus, būtų organizuojama prekyba pilstomu alumi ar kitais alkoholiniais gėrimais. Iš atlaidų žmonės išeina sustiprinti dvasinėmis malonėmis, švytinčiais veidais, skirtingai nuo įvairių alaus švenčių.

Kreipiuosi ir į gyventojus bei svečius maldininkus. Švęskime Žolinės atlaidus blaiviai – tiek viešai, tiek šeimose. Tegu alkoholis netemdo šios gražios Atlaidų šventės.

Mons. Vincas Baublys,
Alytaus dekanas, Pivašiūnų parapijos klebonas

P. S. Netrukus po šio kreipimosi gavau Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko laišką. Jis raštu informavo ir užtikrino, kad „rugpjūčio 15 d. nebus prekiaujama jokiais alkoholiniais gėrimais nei parduotuvėse, nei viešojo maitinimo įstaigose Pivašiūnų miestelyje.

Vienkartinės licencijos prekybai alkoholiniais gėrimais minėtų atlaidų metu nebuvo ir nebus išduodamos, Alytaus rajono savivaldybės taryba 2009-06-30 sprendimu Nr. K-253 „Dėl prekybos alkoholiniais gėrimais“ uždraudė prekybą Pivašiūnų k., Pivašiūnų sen., Žolinių atlaidų dieną nepilstomais alkoholiniais gėrimais, o vienintelė Pivašiūnuose esanti viešojo maitinimo įstaiga, turinti teisę prekiauti pilstomais alkoholiniais gėrimais, įsipareigojo neprekiauti jokiais alkoholiniais gėrimais“.

Dėkojame už palaikymą ir supratimą Alytaus, Pivašiūnų bei kitiems verslininkams ir gyventojams, visiems, susirūpinusiems, kad Žolinių atlaidai Pivašiūnuose vyktų sklandžiai ir šventiškai.

Maloniai kviečiame ir laukiame visų maldininkų Žolinių atlaidų aštuondienį sutikti Pivašiūnų šventovėje!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija