2009 m. rugpjūčio 21 d.
Nr. 58
(1750)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Daugiabučio bendruomenė šventė Žolinę

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Albinas Staugaitis (antras iš kairės)
tarp garbingų renginio svečių

Kauno meras Andrius Kupčinskas
įteikė Albinui Staugaičiui
miesto vėliavą

Vyskupas Juozas Preikšas palaimino stalą

Unikalus atvejis, kai vieno namo gyventojų bendruomenė jau keturiolika metų kartu švenčia vieną gražiausių religinių švenčių – Žolinę – Švenčiausios Mergelės Marijos, Dievo Motinos Dangun ėmimo šventę. Šios bendruomenės tradicijos iniciatorius – Lietuvos rezistencijos kovų dalyvis, politinis kalinys, Šaulių sąjungos narys Albinas Staugaitis su žmona Onute.

A. Staugaitis – medžio drožėjas, išdrožęs daugybę ąžuolinių kryžių, įvairių statulėlių, verpsčių. Nagingasis liaudies meistras ąžuolinį kryžių pastatė ir prie savo namo laiptinės, o per Žolinę jis buvo pašventintas. Puiki šventė prigijo bendruomenėje ir tapo tikrai gražia tradicija.

Šiemet į Žolinės šventę atvyko vyskupas Juozas Preikšas, Šv. Antano parapijos klebonas kun. Vytenis Vaškelis, Lietuvos Seimo nariai Rytas Kupčinskas, Arimantas Dumčius, Kauno meras Andrius Kupčinskas, Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Raimundas Kaminskas ir daug kitų žinomų žmonių. Šventėje dainavo Aleksoto moterų pedagogių ansamblis, mišrus ansamblis „Tėviškė“, Šaulių sąjungos ansamblis „Trimitas“.

Apsivilkęs šaulio uniforma A. Staugaitis davė įsakymą pakelti Lietuvos Trispalvę. Pakėlus vėliavą ir sugiedojus Lietuvos himną į šventės dalyvius kreipėsi vyskupas J. Preikšas. Jis priminė Žolinės reikšmę tikinčiojo gyvenime, pateikdamas gražų gyvenimišką pavyzdį. Turtuoliui buvo pasakyta, kad jis serga nepagydoma liga ir greitai mirs. Šis susinervinęs liepė jį nešti per apartamentus, kad apžvelgtų savo sukauptus turtus. Viską apžiūrėjęs apsiverkė, nes suprato, kad po mirties su savimi jų nepasiims. Tuomet tarė: „Viską turėjau, o savimi nepasirūpinau“. Taigi, savimi būtina rūpintis kiekvieną gyvenimo dieną, ruoštis pomirtiniam gyvenimui, sakė vyskupas J. Preikšas. Apie sielovadą kalbėjo ir kun. V. Vaškelis.

Sėkmės bendruomenei ir šventės iniciatoriui linkėjo R. Kupčinskas, A. Dumčius, R. Kaminskas. Kauno meras A. Kupčinskas palinkėjo ir ateityje tęsti šią gražią Žolinės šventės tradiciją ir įteikė A. Staugaičiui Kauno miesto vėliavą, kurią gali iškelti kiekvienas miesto gyventojas švęsdamas savo gimimo dieną arba kokio nors žymaus jubiliejaus proga. Po oficialiosios dalies namo bendruomenės nariai susėdo prie bendro vaišių stalo.

Tokia graži tradicija turėtų būti sektinu pavyzdžiu ir visos Lietuvos piliečiams savo parapijose.

Kaunas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija