2009 m. rugpjūčio 21 d.
Nr. 58
(1750)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Vartai į antrąjį Lietuvos vardo tūkstantmetį

Prie paminklo kalba Lukšių
seniūnas Vidas Cikana.
Centre – autorius Vladas Kuzinas

LUKŠIAI. Liepos 25 dieną, šeštadienį, gražią tarptautinę kalvystės mugę, vykusią Zyplių dvare, vainikavo miestelio centre Siesarties vingio parkelyje ant pylimo iškilęs naujas statinys – simboliniai vartai į antrąjį Lietuvos vardo tūkstantmetį. Tai 12 tonų sverianti 8 metrų aukščio ir 6 metrų pločio keturių sujungtų kryžių kompozicija, papuošta trimis metalinėmis 3,5 metrų aukščio saulutėmis. Jas nukalė kalvystės mugėje Kalvių kalviu išrinktas vilnietis Vladas Kuzinas su mokiniais. Autoriai turi vilties, kad saulutės apšvies mūsų kraštą vilties, geranoriškumo ir pilietiškumo šviesa.


Per Šv. Onos atlaidus – smuiko virtuozo koncertas

Griškabūdžio bažnyčioje smuikuoja
Martynas Švėgžda fon Bekker

GRIŠKABŪDIS. Liepos 26 dieną, sekmadienį, Kristaus Atsimainymo bažnyčioje buvo švenčiami Šv. Onos atlaidai. Sumos šv. Mišių kancelebracijai vadovavo Vilkaviškio klebonas ir dekanas prel. Vytautas Gustaitis, dalyvavo kraštietis Garliavos klebonas kun. Kęstutis Vosylius. Į atlaidus taip pat atvyko kun. Viktoras Daujotis, buvęs klebonas kun. Vytautas Užkuraitis, iš šios parapijos kilę kunigai Albinas Paltanavičius ir Andrius Vaitkūnas. Per atlaidus ir kitas šventes klebonas kun. Nerijus Žvirblys į bažnyčią nuolat koncertuoti pasikviečia žymių profesionalių klasikinės muzikos atlikėjų. Šįkart visą valandą gausią publiką džiugino smuikininkas Martynas Švėgžda fon Bekker, pagriežęs ne tik J. S. Bacho, V. Barkausko, bet ir savo kūrinių. Smuiko virtuozą labai sužavėjo bažnyčios aura – čia net būtų galima daryti įrašus.


Aleksoto dekanate

Pirmoji Komunija –     per Valstybės dieną

Kun. Kazimieras Skučas su Pirmąją
Komuniją priėmusiais vaikais

PAŽĖRAI. Liepos 6-ąją – Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo Valstybės dieną – Švč. Jėzaus širdies bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. Kazimieras Skučas, buvo paminėtas Lietuvos  vardo paminėjimo tūkstantmetis. Tą dieną būrelis vaikų priėmė Pirmąją Komuniją. Kunigas pasakė prasmingą pamokslą ne tik apie Lietuvos tūkstantmetį, bet ir paragino vaikučius mylėti ne tik Dievą, bet ir Tėvynę. Juk Pirmosios Komunijos šventė per Valstybės dieną įpareigoja užaugti dorais ir pavyzdingais lietuviais. Po šv. Mišių visi susirinkusieji bažnyčioje sugiedojo „Tautišką giesmę“ – Lietuvos valstybės himną. Paskui keli kalbėtojai priminė, kokia sena ir didinga esanti Lietuvos valstybės istorija, o Alšėnų ir Pažėrų folkloriniai ansambliai padainavo gražių lietuviškų dainų.


Marijampolės dekanate

Vaikų stovykla „Bendrakeleiviai“

Bagotoji. Liepos 10–17 dienomis parapijoje vyko Vilkaviškio vyskupijos Vaikų sielovados centro stovykla „Bendrakeleiviai“, skirta Lietuvos tūkstantmečiui ir šv. Brunonui. Visą savaitę vaikai (o jų buvo 43) buvo supažindami su Lietuvos istorijos etapais,  Lietuvos vardo paminėjimo aplinkybėmis ir, žinoma, šv. Brunono asmenybe bei gyvenimu. Istorinė informacija buvo siejama su Kristaus mokymu, kiekviena diena turėjo tiek istorinę, tiek religinę temą, kuri vaikams buvo perteikiama per katechezę ir vakaro programas. Visos stovyklos metu veikė ir įvairūs veiklos būreliai: sporto, drožinėjimo, žvakių gamybos, dirbinių iš odos, floristikos, pirmosios medicininės pagalbos, liaudiškų šokių, dailės ir kt.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Klebono išlydėtuvės

Kan. Donatas Stulpinas bendrauja
su jauniausios kartos atstove

PLUNGĖ. Rugpjūčio 2-ąją su savo  parapijiečiais atsisveikino Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas kan. Donatas Stulpinas. Jis gavo paskyrimą dirbti Švėkšnoje. Per klebono darbo Plungėje metus bažnyčia tapo tikra šio Žemaitijos rajono centro puošmena. Privažiavimai iki jos ar automobilių stovėjimo vietos bei takai šventoriuje išgrįsti trinkelėmis, šventovės grindys blizga kaip veidrodis. Kan. D. Stulpinas per vienuolika metų pakrikštijo apie 4 tūkstančius naujagimių ir palaidojo maždaug 3,5 tūkstančio mirusiųjų. Čia jis atšventė ir savo kunigystės 20 metų sukaktį. Tardamas atsisveikinimo žodį parapijiečiams  kan. D. Stulpinas dėkojo kunigams, Bažnyčios tarnams, chorų vadovams bei visiems, prisidėjusiems prie šventovės grožio saugojimo. Kartu jis pastebėjo, kad kunigui svarbiausia – ne remontuoti bažnyčią, bet evangelizuoti žmones,  gražiai su jais sutarti, tinkamai tarnauti. Klebonas ragino išsaugoti iš tėvų perimtą tikėjimą kaip didžiulę dovaną. Geru žodžiu jis minėjo buvusias ir dabartinę rajono Tarybą.


Gargždų dekanate

Bažnyčioje – svečias iš Dublino

Svečias iš Dublino kun. Egidijus
Arnašius su Gargždų parapijos
klebonu kanauninku Jonu Paulausku

GARGŽDAI. Rugpjūčio 9-ąją, sekmadienį, Sumos šv. Mišias bažnyčioje aukojo iš Dublino pasisvečiuoti parvykęs lietuvių katalikų misijos kapelionas Airijoje kunigas Egidijus Arnašius. Po šv. Mišių  jam dėkojo parapijos klebonas kanauninkas Jonas Paulauskas, parapijos Marijos legiono atstovės, ateitininkai. Kunigas Egidijus yra žinomas daugelio jaunimo bei vyresniųjų mėgstamų dainų, giesmių autorius ir atlikėjas, puikiai grojantis gitara. Susirinkusiesiems jis atliko dainą „Nemunais į laisvę“ ir papasakojo, kad ruošiasi išleisti dar muzikinę plokštelę „Nemunais į laisvę“, kuri jau buvo išleista prieš 10 metų. Naują šios plokštelės tiražą kunigas Egidijus sakė skirsiąs Evangelijos žinios Lietuvai tūkstantmečiui. Kan. J. Paulauskas papasakojo, kad kovo mėnesį Lietuvos užsienio reikalų ministerija už nuopelnus garsinant Lietuvos vardą ir telkiant lietuvius Airijoje kun. E. Arnašių apdovanojo garbės  ženklu „Lietuvos Tūkstantmečio Žvaigždė“. Šio ženklo įteikimo ceremonijoje Užsienio reikalų ministerijoje dalyvavo ir Gargždų klebonas bei kun. Stanislovas Anužis.


Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Tikras pabuvimas drauge

Paminklinį akmenį
„Lietuvos vardui – tūkstantis“
atidengia Varėnos parapijos
klebonas dekanas kun.Valentinas
Virvičius ir UAB „Varėnos statyba“
gen. direktorius Vytas Valentukevičius

VARĖNA. Liepos 12 dieną Šv. arkangelo Mykolo parapijos bendruomenė šventė Lietuvos vardo ir Evangelinės žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejų, kartu pažymėdami ir parapijos jubiliejinių metų pabaigą. Buvo aukojamos šv. Mišios už Tėvynę, jose giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Varpilė“ ir parapijos choras. Po šv. Mišių visi giedodami patraukė prie naujo paminklo bažnyčios šventoriuje. Paminklą pašventinęs klebonas dekanas kun. Valentinas Virvičius papasakojo paminklo atsiradimo istoriją.


Kaišiadorių vyskupijoje

Stakliškių dekanate

Bažnyčios 100-mečio šventė

BIRŠTONAS. Liepos 17–19 dienomis kurorto gyventojai ir svečiai minėjo Šv. Antano Paduviečio bažnyčios 100-metį. Penktadienį Sakraliniame muziejuje atidaryta paroda „Birštono bažnyčiai – 100“. Joje eksponuojama buvusio klebono kun. Marijono Petkevičiaus, vargonininko Povilo Čiukšio ir parapijietės Zitos Kamarauskaitės sukaupta archyvinė medžiaga. Kun. M. Petkevičius buvo surinkęs daug nuotraukų, kuriose užfiksuoti čia dirbę kunigai, atlaidų procesijų vaizdai, senieji parapijai priklausę pastatai, daugeliui vyresniųjų birštoniečių primenantys vaikystę. Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis irgi turėjo galimybę sugrįžti į praeitį, kai jis, būdamas Nemajūnų klebonu, dažnai lankydavosi Birštone pavaduodamas susirgusius kunigus. Muziejaus darbuotojams už parengtą parodą padėkojo klebonas mons. Jonas Dalinevičius. Jis pats irgi daug prisidėjo, kad šventė būtų prasminga.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija