2009 m. rugpjūčio 21 d.
Nr. 58
(1750)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Žolinė pagrindinėje latvių šventovėje

Romas BACEVIČIUS

Žolinės šv. Mišių metu
prie Agluonos bazilikos

Daugelį metų Žolinę šventęs Lietuvos bažnyčiose, šiemet nusprendžiau pasinaudoti bičiulių kvietimu ir nuvykti į svarbiausią kaimyninės Latvijos katalikų maldininkų vietą Agluoną. Bičiuliai užtikrino, kad patirsiu neišdildomų įspūdžių. Nusprendžiau pasinaudoti šiuo pasiūlymu.

Į Agluoną išvykome rugpjūčio 14-osios, penktadienio, rytą. Mat svarbiausias renginys – Kryžiaus kelio procesija – ten vyksta Žolinės išvakarėse, 22 valandą. Privažiavę pagrindinę žiedinę sankryžą, kurios viduryje stovi kryžius, įsiliejome į ilgą automobilių, vykstančių į Agluoną, koloną. Pagrindinėje Latvijos maldininkų vietoje policininkai reguliavo automobilių eismą ir rodė, kuriam kur pasukti. Didžiulė ežero lanka buvo pilna automobilių. O jie vis važiavo ir važiavo, kol lanka buvo visiškai užpildyta. Atvykėliai pamažu kūrėsi būsimai nakvynei. Daugelis statėsi palapines. Pasistatėme ir mes. Žvalgiausi aplink – gal pamatysiu dar ką iš Lietuvos? Tačiau visų automobilių valstybiniai numeriai buvo latviški.


Prie tamsiaveidės Dievo Motinos kojų

Rimantas KLEVEČKA

Tamsiaveidės Dievo Motinos
su Kūdikiu statula

Ispanija garsi ne tik gausiu kultūriniu paveldu, bet taip pat giliomis katalikybės tradicijomis. Ispanijos tikėjimo tradicijoje ypač ryški pagarba ir meilė Dievo Motinai – reta kur pasaulyje pamatysi tokius akivaizdžius tokią meilę liudijančius ženklus – puošniais rūbais padabintų Švenčiausiosios Mergelės statulų, kurių papėdėsje niekada nestinga gėlių, žvakių ir nuoširdžios tikinčiųjų maldos. Didingos šventovės, kuriose teikiama garbė Dievo Gimdytojai, išsibarsčiusios po visą šalį, tačiau bene garsiausioji jų įsikūrusi šalies šiaurėje – istorinėje Katalonijoje. Tai garsusis benediktinų vienuolynas – Montseratas (Montserrat), kuriame nuo amžių gerbiama tamsiaveidės Dievo Motinos su Kūdikiu (Virgen Morena) statula. Pietietiško nuoširdumo kupini Katalonijos ir visos Ispanijos žmonės savo globėją ir guodėją vadina lipšnia mažybine forma – La Moreneta.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija