2009 m. rugpjūčio 26 d.
Nr. 59
(1751)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

„Dieve, laimink Latviją, Lietuvą, Estiją…“

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Baltijos kelio, prieš dvidešimt metų gyvų rankų grandine sujungusio tris Baltijos šalis, paminėjimo renginiai bene ryškiausi buvo Latvijoje. Jau nuo rugpjūčio 21-osios Latvijos karo muziejaus lankytojai dideliame ekrane galėjo stebėti Baltijos kelio vaizdus, kiekvienam apsilankiusiam buvo įteiktas ženklelis ir pasiūlyta, užrašius pavardę ir vietą, kurioje stovėjo, įsmeigti jį ant grindų patiestame kilime, per kurį vingiavo Baltijos kelio kontūrai.

Svarbiausias Baltijos kelio renginys įvyko rugpjūčio 23 dienos vakarą Rygoje prie Laisvės paminklo „Tėvynei ir laisvei“, pastatyto dar prieš karą už suaukotus pinigus. Čia išsirikiavo Latvijos, Lietuvos ir Estijos valstybinės vėliavos. Tai progai pastatytoje estradoje – Latvijos Mokslų akademijos mišrus choras „Gaismas pils“ („Šviesos pilis“, vadovas Karlis Zale), Jaunimo choras „Balsis“ („Balsai“, vadovas Ints Teterovskis) ir Liepojos simfoninis orkestras (vadovas Imants Resnis). Galingai nuskambėjo specialiai prieš dvidešimt metų sukurta daina „Bunda jau Baltija“, o paskui – tėvynei skirtos dainos. Prie mikrofono žmonės dalijosi prisiminimais. „Anuomet į Baltijos kelią mus atvedė laisvės ilgesys. Ant galvų buvome prisisegę juodus kaspinus. Šiandien mūsų galvas puošia balti apdangalai, žydinčių gėlių vainikai. Turime savo himną, kalbą, laisvą tėvynę. Argi nėra kuo džiaugtis ir didžiuotis?“ – sakė pakalbinta moteris.

Įsijungus Lietuvos Mokslų akademijos mišriam chorui (vyriausias dirigentas ir choro vadovas Vytautas Verseckas)  dar kartą atliko dainą „Bunda jau Baltija“. Paskui audringais plojimais buvo sutinkami nuo Baltijos kelio atskubantys Latvijos, Lietuvos ir Estijos bėgikai. Tarp bėgikų – Latvijos prezidentas Valdis Zatleris. Nuskambėjo Estijos himnas. Didžiuliame ekrane išvydome Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, išgirdome jos Vilniuje sakytą kalbą. Nuskambėjo ir Lietuvos himnas. Latvijos prezidentas V. Zatleris padėkojo visiems renginio dalyviams, pasidžiaugė girdįs visų trijų Baltijos šalių vieningus širdies tvinksnius ir (kiek perfrazuodamas himną) palinkėjo: „Dieve, laimink Latviją, Lietuvą, Estiją“. Tada suskambėjo Latvijos himnas. Latvijos europarlamentarė Kalnina kalbėjo apie dvasinių vertybių, tautų dvasinio prado svarbą. Po to nuskambėjo Europos Sąjungos himnas. Po jo – tėvynei skirtos dainos. Žmonės susikabino už rankų, jautė vienas kitą, linkėjo gėrio.

Renginiui pasibaigus, minia nesiskirstė. Į estradą kopė liaudies meno ansambliai. Temo... Aikštę nušvietė simbolinis kelias, kuriame iš abiejų pusių degė žvakės.

Norisi tikėti, kad Baltijos kelio renginiai mums visiems priminė laisvės kainą ir amžinųjų vertybių svarbą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija