2009 m. rugpjūčio 28 d.
Nr. 60
(1752)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Lietuvos ukrainiečiai  meldėsi už Ukrainos nepriklausomybę

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

Grupė renginio dalyvių, kunigai
tėvai bazilijonai Pavlo Jachimec
ir Augustinas Zapotočnyj
bei Ukrainos ambasadorius Lietuvos
Respublikai Igoris Vasiljevičius
Prokopčiukas (centre)

Rugpjūčio 23 dieną Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje  ukrainiečiai Rytų apeigų katalikai paminėjo Juodojo kaspino dieną, Baltijos kelio 20-metį ir dalyvavo šv. Mišiose už Ukrainą, mininčią 18-ąsias Nepriklausomybės metines. 1991 m. rugpjūčio 24 dieną Ukrainos Aukščiausioji Rada paskelbė Ukrainą Nepriklausoma valstybe, o gruodžio mėnesį vykęs referendumas liudijo laisvės troškimą: 90 proc. balsavusiųjų pasisakė už nepriklausomą valstybę. 2004 m. rugpjūčio 23 diena buvo paskelbta Ukrainos vėliavos diena, o šiais metais prezidentas Viktoras Juščenka pažadėjo per trejus metus kiekvieną šeimą aprūpinti valstybine vėliava.


Vėl prie 105-ojo kilometro

Kazimieras Dobkevičius

Ir vėl, kaip prieš 20 metų,
plazdėjo vėliavos Baltijos kelyje

Prieš 20 metų Baltijos kelyje kauniečiai turėjo užimti atkarpą prie automagistralės Vilnius-Panevėžys 105 kilometro, netoli Šilų. Praėjusį savaitgalį jie vėl rinkosi toje pat vietoje. Lietuvos olimpinio komiteto Kauno apskrities atsakingasis sekretorius, Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas buvo kelionės į Šilus iniciatorius ir organizatorius, jam talkino Sveikuolių klubo vadovas Petras Sventickas su turizmo ir sporto veteranų grupe. P. Majausko iniciatyva buvo pastatytas ir visą laiką iki šiol prižiūrimas koplytstulpis Lietuvos sportininkams atminti.


Neprarasti vilties

Zenonas ŠIAUČIULIS

Baltijos kelio minėjime kalba Kauno
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Sekmadienį, rugpjūčio 23 dieną, Baltijos kelio 20-metis buvo prisimintas ir Kaune. Karo muziejaus sodelyje susirinkę minėjimo dalyviai padėjo gėlių prie Laisvės paminklo ir Nežinomo kareivio kapo. Kalbėjo Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, Kauno meras Andrius Kupčinskas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Minėjimas vyko lietui lyjant, todėl arkivyskupas sakė, kad lietus yra Dievo malonės ženklas: „Lietuviai ne tokius sunkumus atlaikė, atlaikys ir šiltą vasaros lietų“, – ištvermingiausiems kauniečiams sakė arkivyskupas. Pasak jo, 1939 metais du tironai – Stalinas ir Hitleris – savo slaptaisiais protokolais lietuvių tautą pasmerkė ilgiems okupacijos metams. Jie manė, kad iki pasaulio pabaigos pasidalijo Europą. Trėmimais, laisvės kovotojų žudymu buvo siekiama numarinti laisvės troškimo viltį. Bet Viešpačiui padedant, net ir sunkiausiais mūsų tautos istorijos momentais mes tos vilties nepraradome. „Kai prieš 20 metų lietuviai, latviai ir estai rankomis susikibo Baltijos kelyje, visas pasaulis pamatė, kad mūsų viltys ir troškimai nenumarinti ir nepalaidoti, – sakė arkivyskupas S. Tamkevičius. – Šiandien džiaugiamės būdami laisvi, nors ir ne visos mūsų viltys išsipildė. Žmogaus gyvenimas yra kasdienė kova išsaugoti viltį ir norą aplink save kurti gėrį ir geresnę, gražesnę Lietuvą.“ Minėjime taip pat vyko meninė programa, skambėjo dainos.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija