2009 m. rugpjūčio 28 d.
Nr. 60
(1752)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Šventė miestelio 650 metų jubiliejų

Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis
šventina skulptoriaus Kęstučio Lanausko
jubiliejinę skulptūrą iš akmens

MERKINĖ. Istorine praeitimi garsiame ir turtingame miestelyje dvi dienas buvo švenčiamas 650-asis Merkinės vardo paminėjimo jubiliejus. Miestelio aikštėje, bažnyčioje ir prie piliakalnio vyko daugybė renginių, kuriuose dalyvavo ne tik merkiniškiai, bet ir gausus būrys politikų, kultūros veikėjų, žymių kraštiečių.

Merkinė pirmą kartą paminėta prieš 650 metų Pskovo metraščiuose. Ne veltui istorikai Merkinę vadina karalių ir kunigaikščių miestu, dvasine Dainavos ar net visos Lietuvos sostine – juk prieš 440 metų Žygimantas Augustas pakartotinai suteikė Merkinei Magdeburgo teises ir patvirtino miesto herbą su vienragiu, o 1387 metais karalius Jogaila Merkinėje suteikė Magdeburgo teisės Vilniaus miestui. 1648 metais čia mirė karalius Vladislovas Vaza, prieš mirtį prisakęs jį išnešti į miestelio aikštę, kad visi žmonės matytų, kaip valdovas užges. Merkinės pilyje Vytautas Didysis rašė laišką į Vakarus. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad Šiaurės karo metu Merkinėje keletą kartų buvo sustojęs Rusijos caras Petras I. Merkinės herbas – vienragis – nuo XVI amžiaus pradžios buvo pavaizduotas ir Lietuvos valstybės herbe. Pagal to meto sampratą baltas vienragis buvo mėnulio ir kunigaikščių atributas... Tokia tad Merkinės praeitis, kurios didybę liudija Merkinės kraštotyros muziejuje saugomas gaisre apsilydęs neišlikusios rotušės varpas su jame įspaustu herbiniu vienragiu.


Kaišiadorių vyskupijoje

Alytaus dekanate

Žolinės atlaidų savaitė

Maldininkai prie Švč. Mergelės Marijos,
Nuliūdusiųjų Paguodos paveikslo
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

PIVAŠIŪNAI. Žolinės atlaidai prasidėjo rugpjūčio 14 dienos vakaro pamaldomis, kuriose dalyvavo apie 60 piligrimų iš Jiezno parapijos. Parapijos klebonas kun. Rolandas Bičkauskas homilijoje pabrėžė Švč. Mergelės Marijos pranašystės dovaną, nes apsilankymo pas Elzbietą metu ji ištarė pranašiškus žodžius: „nuo dabar palaiminta mane vadins visos kartos“ (Lk 1, 48). Bažnyčios teikiama ypatinga pagarba Švč. M. Marijai yra pačios Dievo Motinos išpranašauta.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Atlaidai ir Pirmosios Komunijos šventė

Klebonas kun. Vitas Urbonas
dalija Komuniją pirmąkart
ją priimantiems vaikams

PAEŽERĖLIAI. Liepos 26 dieną Šv. Angelų sargų parapijoje įvyko Šv. Onos tituliniai atlaidai ir Pirmosios Komunijos šventė. Atvyko daug tikinčiųjų, gražaus jaunimo, svečias iš Palemono kun. Petras Dumbliauskas SDB, „Saleziečių žinių“ vyr. redaktorius. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė kun. P. Dumbliauskas. Savo pamoksle labai vaizdžiai ir suprantamai jis išaukštino šv. Onos ir Joakimo gyvenimą, jų ilgą vaikelio laukimą. Šv. Onos paveiksluose vaizduojama senyva moteris, ant kurios kelių sėdi Marija, kuriai ji aiškina Šventąjį Raštą. Mes gerbiame šventuosius, nes per juos priartėjame prie Dievo. Lietuvė motina savo vaikus irgi mokė rašto, pažinti tikėjimą ir dorą, teisingumą, kilnumą. Motina ir tėvas yra pirmoji bažnyčia. Kunigas ragino mamas ir tėvelius rūpintis vaikų tikėjimu, dora, mokslu ir ateitimi. Tada vaikai bus akių šviesa, širdies paguoda, senatvės parama ir džiaugsmas. Kai jais nesirūpinama, tarp tėvų ir vaikų išauga siena, atsiveria griovys ir su jais nesusikalbama, sakė kunigas.


Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Paskutinis klebono sekmadienis parapijoje

Kun. Nerijus Žvirblys atsisveikino
su griškabūdiečiais

GRIŠKABŪDIS. Rugpjūčio 2 dieną, sekmadienį, per visose pasaulio bažnyčiose minimą Porciunkulės šventę, kai galima pelnyti visuotinių atlaidų atleidimą, Kristaus Atsimainymo bažnyčioje parapijiečiai per šv. Mišias išvydo ne tik savo kleboną, bet ir vyskupą Juozą Preikšą bei du kunigus svečius, ir  operos solistę Ritą Preikšaitę. Trejus metus šioje parapijoje klebonavęs kun. Nerijus Žvirblys išvyksta studijuoti į Romą, todėl tą sekmadienį atsisveikino su griškabūdiečiais. Jis kartu su iš Griškabūdžio parapijos kilusiu Garliavos klebonu kun. Kęstučiu Vosyliumi ir Sasnavos klebonu kun. Arvydu Liepa dalyvavo vyskupo J. Preikšo aukojamų šv. Mišių koncelebracijoje. Šv. Mišiose giedojusi solistė R. Preikšaitė su parapijiečiais atsisveikinusiam klebonui paskyrė gražią dainą. Buvo gėlių, ašarų. Parapijiečiai ir valdžios atstovai kunigui Nerijui padėkojo ir palinkėjo sėkmės.


Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio dekanate

Šventė Onines ir miestelio sukaktį

Vyskupas Jonas Kauneckas fotografavosi
su Sutvirtinimo sakramentą priėmusiais
jaunuoliais

PAĮSTRYS. Liepos 26-ąją čia buvo švenčiami šv. Onos atlaidai ir miestelio įkūrimo 525 metų  sukaktis. Atlaiduose dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, jau suspėjęs aplankyti skulptoriaus Juozo Zikaro memorialinį muziejų Paliukų kaime. Ganytoją prie bažnyčios vartų  sutiko Paįstrio klebonas kun. Pranas Benediktas Tamulionis ir Pumpėnų klebonas kun. Domingo Avellaneda. Vaikų ir jaunimo šv. Mišiose, kurias aukojo vyskupas,  giedojo bažnyčios vaikų ir jaunimo choras „Lašeliai“, vadovaujamas vargonininkės Dalios Mickevičiūtės. Šv. Mišiose pamokslą sakė ir Sutvirtinimo sakramentą teikė vyskupas, o pasibaigus joms pageidaujantys galėjo su juo nusifotografuoti. Netrukus vysk. J. Kauneckas išskubėjo į tradicinius atlaidus Kryžių kalne.


Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Šventė prie Šventosios

Bendruomenės pirmininkas Gediminas
Jonas Punys (kairėje) ir kun. Gediminas
Jankūnas visus vaišino Gediminų trauktine

ANTALIEPTĖ. Čia rugpjūčio 2 dieną, sekmadienį, vyko Porciunkulės atlaidai. Iš pradžių buvo pašventinti atnaujinti bendruomenės namai, paskui antalieptiškiai, jų svečiai susirinko į šv. Mišias Antalieptės šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje. Po jų bažnyčios šventoriuje vyko Antalieptės seniūnaitijų ir bendruomenių kermošius. Kermošiaus  dalyviai galėjo paragauti šaltivyšnių, paskanauti ant ugnies keptų blynų, atsigaivinti įvairiais namų darbo gėrimais, įsigyti naminės duonos.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija