2009 m. rugsėjo 2 d.
Nr. 61
(1753)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mykolo Oginskio festivalis

Rimantas KLEVEČKA

IV tarptautinio Mykolo
Oginskio festivalio atidarymo
koncerto dirigentai
Sauliaus NARKAUS nuotrauka

Rugpjūčio 29 dieną Lietuvos kultūros sostine paskelbtoje Plungėje prasidėjo IV tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis. Renginio pradžioje iššautos trys salvės, skirtos Lietuvai, Plungei bei kunigaikščių Oginskių giminei.

Nuo seno Žemaitijoje – Plungės ir Rietavo dvaruose įsikūrę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės magnatai – kunigaikščiai Oginskiai garsėjo kaip dideli muzikos, meno mylėtojai, kultūros rėmėjai, menininkų mecenatai. Praeityje šiai didikų giminei priklausiusiuose rūmuose kauptos gausios bibliotekos, turtingi vaizduojamosios ir taikomosios dailės, senienų rinkiniai, klestėjo intensyvus muzikinis gyvenimas. M. Oginskio festivalis – ryškus įvykis ne tik Plungės, tačiau viso Vakarų Lietuvos regiono muzikiniame gyvenime, visuomet sutraukiantis gausius būrius klausytojų, pasiilgusių rimtosios muzikos.

Festivalio atidaryme dalyvavo Ministras pirmininkas Andrius Kubilius, Baltarusijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas. Premjeras M. Oginskio festivalį pavadino unikaliu, nes jo rengėjų dėka ir iniciatyva Plungė iš tiesų nusipelno Lietuvos kultūros sostinės vardo. Plungės rajono merė Elvyra Valerija Lapukienė apie festivalį sakė, kad „tai yra mūsų gyvenimo dalis, gyva tradicija atkeliavusi iš tolimos praeities, kai Oginskis pats kūrė muziką. Todėl kasmet nekantriai laukiame ir džiaugiamės šiuo festivaliu“.

Visi festivalio renginiai šiemet, kaip ir ankstesniais metais, tradiciškai vyks buvusiame M. Oginskio dvaro žirgyne, kuriame dabar įsikūrusi renginių salė. Šiemet programoje numatyti net šešių orkestrų iš Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos pasirodymai.

Festivalį pradėjo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas prof. Juozo Domarko, ir Kauno valstybinis choras, vadovaujamas prof. Petro Bingelio, atlikę kompozitoriaus Karlo Orfo sceninę kantatą „Carmina Burana“. Festivalyje pasirodys ir styginių orkestras „Camerata Klaipėda“, vadovaujamas Vilhelmo Čepinskio, Baltarusijos valstybinis akademinis simfoninis orkestras, diriguojamas Aleksandro Anisimovo, Liepojos filharmonijos simfoninis orkestras su savo ilgamečiu vadovu ir dirigentu Imantu Resniu, specialiai festivaliui jo meno vadovo ir dirigento prof. Stasio Domarko suburtas jaunųjų Lietuvos muzikantų M. Oginskio festivalio simfoninis orkestras. Festivalio scenoje dainuos operos solistai Algirdas Janutas, Irena Zelenkauskaitė, Giedrius Žalys.

Pasak Plungės M. Oginskio meno mokyklos direktorės ir Plungiškių draugijos viceprezidentės Genovaitės Žiobakienės, festivalio metu suburtam Žemaitijos muzikos ir meno mokyklų jungtiniam kameriniam orkestrui diriguos Tomas Ambrozaitis.  Scenoje vienu metu grieš per 160 vaikų. Šio orkestro organizavimas – tai graži ir prasminga reminiscencija apie kunigaikščių Oginskių indėlį lavinant ir ugdant jaunuosius muzikus. Žemaitijos muzikos ir meno mokyklų jungtinio kamerinio orkestro koncertas pavadintas „Rudens akvarelė Čiurlioniui“, nes tradiciškai vyksta kompozitoriaus gimimo dieną.

Rudenėjantis parkas ir didingi rūmai, kuriems šiemet sukanka 130 metų, vėl prisipildo kilnių muzikos garsų, skelbiančių, jog kunigaikščių Oginskių puoselėtos muzikavimo tradicijos gyvos ir šiandien.

Plungė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija