2009 m. rugsėjo 2 d.
Nr. 61
(1753)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Su pilna sėtuve Dievo grūdų ...

Aušra MIŠKINIENĖ,

Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių
viešosios bibliotekos Įvaizdžio kūrimo skyriaus vedėja

Su iš Kanados atvykusiu prelatu
Jonu Staškevičiumi (centre) bendrauja
anykštėnai rašytojai Vygandas Račkaitis
(kairėje) ir Rimantas Vanagas

Liepos 25-ąją į rašytojo, publicisto Vygando Račkaičio jubiliejinį vakarą „70 metų po Ožiaragio ženklu“ Anykščių koplyčioje susirinkę anykštėnai ir miesto svečiai bibliotekininkų buvo pakviesti drauge stabtelti ties Vygando Račkaičio gyvenimo ir kūrybos retrospektyva bei nauja rašytojo impresijų knyga „O saule žeme…“ Ištraukas ir miniatiūras skaitė kraštiečiai aktoriai Dalia Michelevičiūtė ir Ferdinandas Jakšys.

Anykščių koplyčia nepajėgė sutalpinti visų Vygando Račkaičio asmenybės ir talento gerbėjų. Rašytoją sveikino Pasaulio anykštėnų bendrijos pirmininkas, profesorius, habilituotas daktaras Antanas Tyla, profesorius Algirdas Antanas Avižienis, LR Seimo narys Antanas Baura, rajono meras Sigutis Obelevičius, prelatas iš tolimosios Kanados Jonas Staškevičius, kunigas Justas Jasėnas, rašytojai Henrikas Algis Čigriejus bei Rimantas Vanagas  ir kt.

Skaidrės sugrąžino rašytoją į vaikystę, jaunystę, vėlesnius metus. Jas rašytojas apipynė gyvu žodžiu, prisiminimais, patirtais įspūdžiais, leido apžvelgti jo vieno ir kartu su žmona Milda Telksnyte parašytas knygas, redaguotus bei redaguojamus leidinius: „Anykščiai“, „Kregždutė“, „Iš tiesų...“

Milda Telksnytė ir Vygandas Račkaitis – unikalus duetas. „Vien žmona Mildos aš nevadinu. Ji – mano bendražygė, mano kūrybos redaktorė ir vertintoja. Būta visko. Tai Milda man nuolat primindavo, kad reikia pakelti akis į dangų ir atsisakyti bohemiško gyvenimo“, – sakė rašytojas.

Į skaidres gyvai įsiterpė filmuota medžiaga – ekrane stebėjome ir klausėmės ilgamečio mokytojo Vaclovo Bražėno, rašytojo Antano Drilingos, mokytojo eksperto Juozo Danilavičiaus, Anykščių dekano kan. Stanislovo Krumpliausko, Anykščių Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktoriaus Antano Verbicko, anykštėnės, buvusios ilgametės kolegės, mielos šeimos draugės Romualdos Bražėnienės ir kitų – išsakytų minčių apie rašytoją Vygandą Račkaitį, jo kūrybą, jo taupų, skambų žodį, apie unikalų tandemą – Mildą ir Vygandą. Dauguma iš kalbėjusiųjų sėdėjo salėje, beliko jiems tik pakilti ir rašytojui ranką paspausti, gėlės žiedelį įteikti...

Šiltai į kūrybos retrospektyvą įsipynė kraštiečio aktoriaus Ferdinando Jakšio skaitomos ištraukos iš Mildos Telksnytės ir Vygando Račkaičio knygų „Į aukštą kalną“ ir „Kaip lašas mariose“. Aktorė kraštietė Dalia Michelevičiūtė rašytojo „Devynžiedėje“ ištartais žodžiais kvietė ieškoti „devynžiedės žemėje ir savy...“ („Ryšys“).

Jautė Vygando Račkaičio kūrybos dvasią ir anykštėnų atlikėjų duetas – Violeta Bugenienė (smuikas) bei Stasys  Aglinskas (fortepijonas).

Dėkojame Anykščių rajono savivaldybei, parėmusiai Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos projektą „Gyvųjų tradicijų tęstinumas“.

Anykščiai
Vytauto BAGDONO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija