2009 m. rugsėjo 4 d.
Nr. 62
(1754)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pseudopolitinių vaidų šešėliuose

Jau kelios savaitės, kaip vyksta gerai suplanuota Seimo pirmininko Arūno Valinsko kompromitacija. Seimo pirmininkas A. Valinskas sulaukė siūlymų atsistatydinti, jam rengiama nepasitikėjimo procedūrų dėl ryšių su Kauno „daktarų“ grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu. Tačiau Michalskio žmona Rasa Lebedevienė nepripažįsta, kad jos vyras palaiko ryšius su „daktarų“ grupuotėmis. Pats A. Valinskas irgi nepripažįsta savo ryšių su H. Daktaru. Tai, kad kai kuri žiniasklaida, pasitelkusi A. Valinsko priešininkų pateiktas nuotraukas, kuriose užfiksuoti A. Valinskas su H. Daktaru, eskaluoja „įrodymus“ apie A. Valinsko ryšius su „daktarų“ grupuote, rodo planingą Seimo pirmininko puolimą. Pasak jų, tai, kad R. Michalskis šią vasarą dalyvavo TPP sąskrydyje ir jo žmona R. Lebedevienė yra viena aktyviausių partijos Kauno rajono skyriaus narių, o šios sesuo Rūta Pusvaškienė – skyriaus pirmininkė, dar nieko neįrodo apie „nusikalstamus“ A. Valinsko ryšius su nusikaltėlių pasauliu. A. Valinskas pareiškė griežtai neigiąs žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie savo ryšius su „daktarais“. Seimo pirmininkas neneigia, kad pažįsta R. Michalskį, tačiau tvirtina nesąs jo artimas bičiulis ar draugas: ši pažintis prasidėjo, kai jis buvo dar renginių organizatorius ir laidų vedėjas, o jokių verslo ar politinių susitarimų su minėtu asmeniu A. Valinskas niekada nesudarinėjęs. A. Valinskas taip pat neigia TPP nario, Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko Aleksandro Sacharuko teiginius esą A. Valinskas tarpininkavo R. Michalskiui gauti operatyvinės informacijos apie teisėsaugininkų atliekamą ikiteisminį tyrimą. Dėl šio teiginio A. Valinskas privataus kaltinimo tvarka kreipėsi į teismą, kad A. Sacharukas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl šmeižto.

Dabar prieš A. Valinską keliama nauja propagandinė akcija. Jis (ar jo šalininkai) esą klastojo parašus Prezidento rinkimų sąrašuose, kai A. Valinskas buvo iškėlęs savo kandidatūrą rinkimuose. Šitaip bandoma dar labiau susilpninti Seimo pirmininko pozicijas prieš susirenkant Seimui į naująją sesiją.

Dėl vidinių partijos konfliktų TPP frakcija Seime liepos mėnesį skilo. Atskilusieji Seimo pirmininko A. Valinsko šalininkai įkūrė „Ąžuolo“ frakciją. Frakcijos seniūne tapo Arūnė Stirblytė, pavaduotoju – Antanas Nedzinskas. Tuo laiku jų priešininkai liko anksčiau įkurtoje TPP frakcijoje. Liepos pabaigoje A. Valinsko bendraminčiai „už partijos vardo žeminimą“ iš TPP pašalino L. Dinių, L. Kernagį, A.  Sacharuką ir V. Stančiką. Tačiau pašalintieji teigė, kad toks TPP tarybos sprendimas esąs neteisėtas, nes ir pati taryba yra neteisėta. L. Dinius teigė, kad niekas netrukdo TPP lyderiui, t.y. A. Valinskui įkurti naują partiją: „Jeigu norima įkurti partiją, kurioje būtų viena tiesa ir vienas vadovas, niekas netrukdo lyderiui įkurti ąžuolų, karklų ar kitokią partiją“. TPP pirmininkas A. Valinskas sakė, kad nuspręsta nedirbti tokiais metodais, kokiais dirbo dabartiniai TPP frakcijos nariai. Esą „Ąžuolo“ frakcijos nariams taip pat nepriimtinas šantažas bei šmeižtas, kurį vis dar naudoja buvę kolegos. Prieš „Ąžuolo“ frakciją pasisakantieji TPP nariai bandė versti A. Valinską iš partijos pirmininko pareigų, tačiau jų pastangos greitai sužlugo. Netrukus A. Valinsko priešininkai „sustabdė narystę“ partijoje, taip kažkiek pripažindami savo pašalinimo iš partijos teisėtumą.

Dėl TPP frakcijos susiskaldymo iškilo didelė problema svarbiausiajai permainų koalicijos partijai – Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Matydami silpstančią koaliciją, TS-LKD pasirašė susitarimą su Tautos prisikėlimo partijos frakcija „Dėl frakcijų sąjungos“. Rugpjūčio viduryje premjeras A. Kubilius, komentuodamas TPP lyderio, Seimo pirmininko Arūno Valinsko galimus ryšius su nusikalstama Kauno daktarų grupuote, neatmetė galimybės, kad A. Valinskas galėtų netekti posto, jei šie ryšiai būtų „aiškiai įrodyti“. Tik tokiu atveju, „jei kas nors sugebėtų įrodyti aiškius kriminalinius ryšius su kriminaline grupuote“, būtų pagrindas jį atstatydinti. O iš paties Seimo pirmininko A. Kubilius teigė girdėjęs tik šių ryšių paneigimą.

Norėdamas apsiginti nuo įkyrių ir nepagrįstų kaltinimų, Seimo pirmininkas išvyko atostogauti toliau nuo Lietuvos. O kai kurie iš A. Valinsko įkurtos ir vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos (TPP) skyrių pirmininkų pareiškė jam paramą, užsakę reklaminį skelbimą. Didžiausiuose dienraščiuose išspausdintame 29 skyrių pirmininkų skelbime rašoma: „Esame įsitikinę, kad A.Valinskas gali ir turi išlikti Seimo vadovo poste“. TPP skyrių pirmininkai tvirtina esantys pasipiktinę jų lyderiui metamais kaltinimais, „kuriais bandoma sutepti jo reputaciją, sutrukdyti jam dirbti Lietuvai ir jos žmonėms“, nes nuo pat kadencijos pradžios prieš jį buvo pradėtas „negailestingas ir niekuo nepagrįstas puolimas“. Pirmininkai tvirtina esą nustebę prezidentės D. Grybauskaitės pozicija, karia „siūloma atsistatydinti nesulaukus įrodymų, paties Seimo pirmininko paprašytų Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros tyrimo išvadų“. Mat prezidentė D. Grybauskaitė yra paraginusi Seimo pirmininką trauktis iš pareigų, tačiau šis pirma ketinąs pasitikėjimą pasitikrinti Seime rudens sesijoje.

Pramogų verslo atstovų TPP buvo įkurta praėjusių metų vasarą ir per Seimo rinkimus gavo 16 mandatų. Tautos prisikėlimo partiją krečiantys nesutarimai ją susilpnino. Dabar TPP tarybą sudaro partijos pirmininkas Arūnas Valinskas ir septyni steigiamajame partijos suvažiavime išrinkti nariai: Vincas Babilius, Andrius Burba, Romualdas Petrauskas, Vitalijus Sokolovas, Deividas Staponkus, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė ir Remigijus Vilkaitis.

Visas mūšis dėl Tautos prisikėlimo partijos ir jos lyderio, Seimo pirmininko A. Valinsko vyksta tik todėl, kad siekiama susilpninti valdančiąją koaliciją. Nors koalicija daro daug klaidų, turinčių politinę ir ekonominę reikšmę, tačiau tokios politinės intrigos nė kiek nepuošia Lietuvos politinio gyvenimo ir pačių politikų. Dešinieji politikai turėtų sustiprinti savo pozicijas norėdami išvengti susilpnėjimo ir susiskaldymo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija